Operā pasniedz balvas par labākajiem sasniegumiem. FOTO
Kultūra
2012. gada 21. septembris, 12:41

Operā pasniedz balvas par labākajiem sasniegumiem. FOTO

Kasjauns.lv

Latvijas Nacionālajā operā (LNO) 20. septembrī, atklājot jauno 2012./2013. gada sezonu, pasniegtas "Latvijas Gāzes gada balvas Operai" par labākajiem mākslinieciskajiem sasniegumiem pagājušajā sezonā. Tika godināti gan operas mākslinieki, gan interesantākās debijas un skaistākās leģendas mākslas pasaulē.

Balvu nominācijā "Labākā operas soliste" par 2011./2012.gada sezonu saņēma Evija Martinsone.

Balvu nominācijā "Labākā operas soliste" par 2011./2012.gada sezonu saņēma Evija Martinsone, kura pāris pēdējo sezonu laikā operā ir uzplaukusi, un patlaban viņa ir labā radošā un vokālā formā, norādīja LNO direktors Andrejs Žagars.

Aizvadītajā sezonā Martinsone spožu vokālo sniegumu demonstrēja Rozīnas lomā operā "Seviljas bārddzinis" un Mimī lomā operā "Bohēma". Viņa pārsteidza skatītājus ar ļoti kolorīti veidotiem raksturiem.

Balvu nominācijā "Labākais operas solists" saņēma Jānis Apeinis un Rihards Mačanovskis. Apeinis ir zināms kā visu vadošo baritona lomu atveidotājs. Iepriekšējā sezonā savam jau līdz šim plašajam repertuāram viņš pievienoja Enriko tēlojumu "Lucia di Lammermoor" iestudējumā un Trejgalvja lomu "Spēlēju dancoju" koncertuzvedumā. Apeinis "Latvijas Gāzes" balvu ieguvis arī 2008. un 2001.gadā.

Savukārt Mačanovskis, kurš pārstāv basbaritonu, aizvien biežāk tiek minēts kā viens no visinteresantākajiem jaunās paaudzes opermāksliniekiem. Aizvadītajā sezonā viņš lielus panākumus guvis Leporello lomā operā "Dons Žuāns", Kolēna - operā "Bohēma", Orļika lomā operā "Mazepa", Bazilio - operā "Seviljas bārddzinis" un Pētera - "Vilkaču mantiniecē". Turklāt solists nemitīgi paplašina savu repertuāru, tajā iekļaujot arī partijas no lielas formas vokāli instrumentālajiem skaņdarbiem.

Balvu nominācijā "Labākā baleta soliste" ieguva Juka Mijake-Sokolova, savukārt nominācijā "Labākais baleta solists" balva piešķirta Arturam Sokolovam.

Japānā dzimusī baletdejotāja Latvijas Nacionālās operas baleta soliste ir kopš 2007.gada. Kā minēja baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, Mijake-Sokolova ir pedantiska māksliniece un darba diena viņai ir par īsu. Aizvadītajā sezonā viņa sevi lieliski parādīja, dejojot vadošās lomas "Pas de Quatre" un ugunīgajā "Tango" izrādē "4 pasaules. 4 stihijas", kā arī iejutās tēlos baleta "Bajadēra" jauniestudējumā.

Arī baletdejotājs Sokolovs izveidojies par spēcīgu mākslinieku. Kopš pievienošanās Latvijas Nacionālās operas baleta trupai 2005.gadā viņa radošā karjera ir piedzīvojusi nepārtrauktu un strauju augšupeju. Aizvadītajā sezonā viņš turpināja sevi parādīt klasiskajās repertuāra izrādēs, gan jaunuzvestajā baleta iestudējumā "4 pasaules. 4 stihijas", gan Solora lomā "Bajadērā".

Balvu nominācijā "Labākais orķestra mākslinieks" saņēma klarnešu grupas mūziķis un koncertmeistars Mārtiņš Circenis. Operas direktora padomnieks muzikālajos jautājumos Arturs Maskats skaidroja, ka komponisti savos darbos klarnetistus nežēlo, sarūpējot daudz solo gabalu. Klarnete tiek dēvēta par mīlestības instrumentu. Circenis ir attīstījies par vienu no labākajiem Latvijas mūziķiem, un viņš savas spējas ir pierādījis arī kā kamermūziķis.

Balvu par ieguldīto mūža darbu mākslinieciskajā jomā saņēma šā gada jubilārs Aleksandrs Viļumanis, kurš savā dzīvē ar Latvijas Nacionālo operu bijis saistīts jau 50 gadus. Viņš nogājis garu attīstības ceļu, sākot no sitaminstrumentu mūziķa vietas orķestra bedrē līdz pat operas galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja godpilnajiem amatiem. Viņam ir arī īpaša nozīme latviešu oriģināloperu un oriģinālbaletu repertuāra veidošanā, jo viņš ir bijis daudzu mūsu operu pirmiestudētājs un klasikas darbu atklājējs.

Savukārt balvu par īpašiem mākslinieciskiem sasniegumiem iepriekšējā sezonā šoreiz saņēma Latvijas Nacionālās operas galvenais kormeistars Aigars Meri. Kopš 2006.gada, kad Meri sāka vadīt kori, notikusi strauja kora mākslinieciskā izaugsme, kas sasniegta, pateicoties Meri augstajiem profesionālajiem kritērijiem, prasīgumam pret sevi un un savu kolektīvu. Viņa vadībā korī ienākusi jauna talantīgu dziedātāju paaudze un sākta tradīcija veidot ikgadējus kora koncertus ar operas orķestra līdzdalību.

Balvu par ieguldīto mūža darbu LNO tehniski administratīvajā jomā saņēma Ilgvars Upenieks, kurš nozīmīgu un svarīgu darbu paveic, strādājot operas Dekorāciju izgatavošanas un remonta daļā. Darbu kultūras jomā viņš sācis jau pirms 60 gadiem, un šajā laikā viņš strādājis gan Liepājas teātrī, gan Valmieras teātrī, bet 1979.gadā viņš pievienojās Latvijas Nacionālās operas komandai, un kopš tā laika viņš ir šīs komandas neatņemam sastāvdaļa.

Savukārt balvu nominācijā "Leģendārs mūžs mākslā" saņēma Haralds Ritenbergs, kurš ir viens no Latvijas Nacionālās operas vēsturē spožākajiem solistiem. Cilvēku mīlestību viņš iemantojis arī kā aktieris, spēlējot nozīmīgas lomas filmās "Šķēps un roze", "Nauris", "Vella kalpi" un "Vella kalpi Vella dzirnavās". Kopš aiziešanas no lielās skatuves viņa dzīve nav kļuvusi mazāk radoša - vairāk nekā 30 gadus viņš vada Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu. Šā gada maijā viņš nosvinēja 80 gadu jubileju.

"Latvijas Gāzes" gada balvas operai skatītāju balsojumā par labāko pagājušās sezonas Latvijas Nacionālās operas (LNO) jauniestudējumu atzīts Ludviga Minkusa baleta "Bajadēra" iestudējums. Baleta iestudējumu "Bajadēra" veidojis horeogrāfs Aivars Leimanis, diriģents Farhads Stade, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ināra Gauja, bet galvenajās lomās piedalījās Margarita Demjanoka, Viktorija Jansone, Jūlija Gurviča, Elza Leimane-Martinova, Juka Mijake-Sokolova, Sabīne Guravska, Raimonds Martinovs, Aleksejs Avečkins un Sergejs Neikšins.

Balvas ieguvēji saņēma gan naudas balvu, gan arī sudraba statueti.

Balvu pasniegšanas ceremoniju krāšņoja laureātu koncerts, kas iepazīstināja ar pagājušās sezonas spilgtākajiem sasniegumiem LNO. Koncertu vadīja LNO producente Laura Strautiņa un Latvijas Nacionālā teātra aktieris Egils Melnbārdis.

AS "Latvijas Gāze" sadarbība ar LNO tika sākta 2005.gadā, kad uzņēmums kļuva par lielāko atbalstītāju operas vēsturē. Sniegtais finansējums jau septiņus gadus veicinājis LNO mākslinieciskā līmeņa izaugsmi - opera sevi veiksmīgi pierādījusi starptautiskajā mūzikas arēnā, daudzi jaunie mākslinieki turpinājuši izglītoties un pilnveidot savas prasmes, norādīja LNO sabiedrisko attiecību vadītāja Gita Valtenberga.

"Latvijas Gāzes" atbalsta redzamākā daļa ir "Latvijas Gāzes" balva operai, kurā ik gadu apbalvo ne tikai operas un baleta māksliniekus, bet arī aizskatuves cilvēkus, kuru ikdienas darbs ir ļoti nozīmīgs. Tradīcija ik gadu pasniegt balvas operai tika iedibināta 1997.gadā un to uzsāka LNO atbalstītājs "Aldaris".

LNO pasniedz balvas par 2011./2012.gada sezonas sasniegumiem

gallery icon

Latvijas Gāzes gada balvas Operai ceremonijas viesi

gallery icon

Operā svin Latvijas Gāzes gada balvas pasniegšanu

gallery icon


Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders