Opera "Dauka" labi apmeklēta, tomēr nākamā izrāde būs tikai jūnijā
Operas "Dauka" titullomas atveidotājs Armands Siliņš.
Kultūra
2012. gada 24. septembris, 06:10

Opera "Dauka" labi apmeklēta, tomēr nākamā izrāde būs tikai jūnijā

Jauns.lv

Komponista Andra Dzenīša operas "Dauka", ar kuru Latvijas Nacionālā opera (LNO) atklāja šo sezonu, apmeklējums tiek vērtēts kā labs, tomēr nākamreiz šo operu varēs redzēt tikai pēc nepilniem deviņiem mēnešiem ‒ nākamā gada jūnijā.

LNO sabiedrisko attiecību speciāliste Gita Valtenberga atzina, ka par jauno operu saņemtas gandrīz tikai pozitīvas atsauksmes, arī no kritiķiem, tā piedzīvojusi lielu publicitāti un komponists sniedzis daudz interviju. Taču papildu izrādes iekļaut repertuārā nav paredzēts.

Uz jautājumu, vai piepildījušās operas direktora Andreja Žagara bažas par latviešu kūtrumu attiecībā uz pašmāju komponistu operu apmeklēšanu, Valtenberga atbildēja, ka biļetes uz izrādēm gan pilnībā nav izpirktas, tomēr apmeklējums vērtējams kā "gana atzīstams".

Līdz šim jaunā latviešu komponista opera izrādīta divas reizes ‒ 7. un 22.septembrī. Žagars iepriekš norādīja, ka operai ar latviešu komponistu sacerējumiem apmeklētāju skaita ziņā nav veicies tik labi, kā gribētos, tāpēc pagaidām šīs sezonas repertuārā arī "Dauka" piesardzīgi ielikta tikai trīs reizes ‒ divas septembrī un vienu jūnijā, Rīgas Operas festivāla laikā.

"Būsim atklāti – latviešu mediji un skatītāji bieži atgādina par latviešu operu nepieciešamību, bet nez kāpēc tās neapmeklē. Manos 16 gados [operas vadībā] statistika ir tāda, ka mēs tā bēdīgi beidzam latviešu operu izrādīšanu ar 263 pārdotām biļetēm," iepriekš "Daukam" veltītajā preses konferencē teica Žagars.

LNO jauno sezonu sāka 7.septembrī tieši ar Dzenīša operas "Dauka" pasaules pirmatskaņojumu, tādējādi turpinot iepriekš sākto latviešu opermūzikas popularizēšanu.

Operas koncertuzvedumu veidojis diriģents Aigars Meri, režisore Ināra Slucka, māksliniece Katrīna Neiburga, horeogrāfe Elita Bukovska. Operas libretu pēc Sudrabu Edžus stāsta motīviem sarakstījis Kārlis Vērdiņš.

Titullomu spēlē Armands Siliņš, pārējo lomu izpildītāji ir Ieva Parša, Kārlis Saržants, Guntars Ruņģis, Imants Erdmans, Andris Lapiņš, Rihards Mačanovskis, Kristīne Gailīte, Andžella Goba un Viesturs Jansons. Uzvedumā piedalās arī Rīgas Doma kora skolas zēnu koris.

BNS / Foto: Ieva Čīka/ LETA, Rojs Maizītis, Eduards Paņičevs, Gunārs Janaitis