Noras Bumbieres fonds atspēko runas par tēlnieka bezatbildību
Tēlnieks Kārlis Īle darbnīcā ar gandrīz pabeigto Noras Bumbieres piemiņas zīmi.
Sabiedrība
2012. gada 25. septembris, 11:47

Noras Bumbieres fonds atspēko runas par tēlnieka bezatbildību

Jauns.lv

"Noras Bumbieres fonds" nevaino mākslinieku Kārli Īli piemiņas zīmes neizgatavošanā savlaicīgi, lai gan pieminekļa atklāšana dziedātājai bija plānota pagājušajā piektdienā, kas pēkšņi un negaidīti tika atcelta.

Fonda pārstāvji paziņojumā medijiem uzsver, ka nepiekrīt publiski izskanējušai informācijai par mākslinieka Kārļa Īles šķietami bezatbildīgo rīcību un nespēju laikus saplānot darbus un paredzētajos termiņos izgatavot pieminekli.

„Tēlnieks Kārlis Īle ir zināms kā sava aroda lietpratējs un mākslinieks, kas nežēlo savu laiku, enerģiju un resursus, lai uzticēto darbu paveiktu godprātīgi un paredzētajā termiņā arī situācijās, kad apstākļi nav labvēlīgi,” uzsver „Noras Bumbieres fonds”.

Piemiņas zīmes realizācijas beigu etapā fonds esot saskāries ar iepriekš neparedzētām finanšu grūtībām un tam nebija iespējas laikus nodrošināt mākslinieku ar nepieciešamajiem līdzekļiem materiālu iegādei.

Informācija fonda mājas lapā gan joprojām liecina, ka piemiņas zīmes atklāšana paredzēta 21.septembrī Jelgavā. Jaunāka informācija nav sniegta.

Fonda pārstāvji informē, ka vasaras sākumā tikusi noslēgta mutiska vienošanās par ātrāku piemiņas zīmes atklāšanas datumu, jo tad bijis iespējams vienkopus sapulcēt ievērojamākos Noras Bumbieres līdzgaitniekus. Tēlnieks atzinis, ka tas esot bijis racionāls un pamatots lēmums, tajā brīdī nekas neliecināja par to, ka sekos sarežģījumi ar finansējumu atlikušo materiālu iegādei, tāpēc darbu tiešām varēja izpildīt nedēļu ātrāk.

Taču pasūtīto materiālu piegāde kavējusies un pietrūcis laika piemiņas zīmes virsmu kvalitatīvai apstrādei. Mākslinieks atzīts, ka šis ir vienīgais projekts ilggadējajā darbībā, ko viņš nav nodevis paredzētajā termiņā.

"Noras Bumbieres fonda" dibinātāja un dziedātājas māsa Māra Zustrupa, kas ir piemiņas zīmes iniciatore, apliecinājusi, ka projekts, kaut ar nelielu kavēšanos, ir nonācis finiša taisnē.

Māra Zustrupa piebilst: „Noras dziļākā būtība bija dziedāt. Dziedāt cilvēkiem. Un, nenoliedzami, skatuve. Un manai māsai, iespējams, labpatīk, ka pieminekļa atklāšana notiktu divas reizes.”

Mēmā dziesma. Dzied Nora Bumbiere un Viktors Lapčenoks

Fonds norāda, ka piemiņas zīmes atklāšana tiks saskaņota ar Jelgavas pašvaldību un izsaka siltu pateicību visiem Noras Bumbieres talanta cienītājiem, kas devuši savu artavu piemiņas zīmes tapšanā un jo īpaši Jelgavas pašvaldības organizācijām, kas šādā grūtā brīdī nāca talkā un nodrošināja daļu no nepieciešamajiem līdzekļiem pieminekļa pabeigšanai. Tāpat fonds izsaka pateicību arī tēlniekam Kārlim Īlem par ieguldītajiem privātajiem līdzekļiem piemiņas zīmes izveidē un novēl godam pabeigt Noras piemiņas zīmes izgatavošanu.


BNS, Kasjauns.lv / Foto: no Noras Bumbieres fonda arhīva, izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva