Kapenēs Jelgavas pilī spokojas; spoku izcelšanās neskaidra
Gan vēsturnieki, gan astrologi teic, ka Kurzemes Hercogu kapenēs Jelgavas pilī pīšļi atdusas mierīgi. Spokošanās pilī cēlonis nav jāmeklē kapenēs, bet gan kaut kur citur, bet kur to gan neviens nespēj pateikt.
Novadu ziņas
2012. gada 14. oktobris, 12:34

Kapenēs Jelgavas pilī spokojas; spoku izcelšanās neskaidra

Jauns.lv

Latvijas pilis un muižas ir slavenas ar saviem spokiem. To vidū īpaši izceļas Jelgavas pils ar Hercoga kapenēm un Zilo dāmu. Jelgavas pils muzeja direktore un arī slavenais astrologs Pāvels Globa uzskata, ka Zilajai dāmai nav nekāda sakara ar kapenēm.

Spoku stāsti Jelgavas pilī virmo jau kopš Kurzemes un Zemgales hercogistes laikiem, kad leģendas vēstīja – ja galminieki redz spoku, hercogs mirs. Lai arī Kurzemes Hercogu kapenes atrodas dienvidu spārnā un varētu šķist, ka tieši šeit būtu jāspokojas, Zilās (vai Pelēkās) dāmas iecienītākais gaitenis ir pils otrajā stāvā, Fundamentālajā bibliotēkā, no Ķīmijas katedras līdz lasītavai. Tūrisma portāls travelnews.lv izvērsis diskusiju par Jelgavas pils spokiem un meklējis cēloņus to izcelsmei.

Lauksaimniecības akadēmijas administrācijas darbinieki sastapušies ar spoku cilindrā

Jelgavas Fundamentālās bibliotēkas darbinieki zina stāstīt, ka gan administrācijas, gan arī Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pārstāvji trepēs pie bibliotēkas redzējuši spokainu tēlu cilindrā. Tam par labu runā arī fakts, ka 2004. gadā remontdarbos pils sienās atrasts pirms 20. gadsimta dzīvojuša 30 līdz 40 gadus veca vīrieša galvaskauss, kas, iespējams, iemūrēts celtnes nolādēšanai, celtniekiem atriebjoties par sliktajiem apstākļiem.

Kurzemes hercogu pīšļi sarkofāgos guļot mierīgi

Kurzemes Hercogu kapenes nav vainojamas pie spokošanās, uzskata Jelgavas pils muzeja vadītāja, vēsturniece Ginta Linīte. Viņa travelsnewss.lv norāda, ka, lai arī sarkofāgu un pīšļu atrašanās pilī, nevis kapos, nav dvēselēm labākais, visi apbedītie gājuši bojā dabīgā nāvē: „Arī astrologs Pāvels Globa teicis, ka kopējā aura kapenēs ir ļoti laba. Katru gadu sarkofāgi tiek restaurēti un viņus apciemo radinieki, tādēļ pīšļiem būtu jādus mierīgi.”

Internetā atrodams arī Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Filozofijas katedras lektores Silvas Počas viedoklis: „Iemesli, kādēļ spokojas var būt dažādi, bet lielākoties to var skaidrot ar paša cilvēka psiholoģiju, ar viņa noskaņošanos – ja tic, ka spokus redzēs, tad tas noteikti kādreiz notiks.”

Kā sastapt Zilo dāmu?

Ginta Linīte, kaut arī spoku stāstiem netic, dod norādījumus, kā varētu sastapt slaveno Jelgavas pils Zilo dāmu: „Lai sastaptos ar šo parādību, jābūt īpašam dvēseles stāvoklim. Tāpat vien staigāt un meklēt nav jēgas. Jābūt ļoti noskumušam, tādam, ka esi vienkārši atslēdzis apziņu. Spokiem jātic, citādi viņi nerādīsies – spokiem nav jāparādās, kad to vēlas dzīvie. Nevajag arī iet lielā draugu pulkā.”

Elmārs Barkāns, Foto: Dagnija Janokovska/poga.lv