Kultūra
2012. gada 10. novembris, 09:06

Pirms "Spēlmaņu nakts" varēs noskatīties labākās izrādes

Jauns.lv

Atjaunojot "Spēlmaņu nakts" nominēto izrāžu skates tradīciju, no 18. līdz 22.novembrim Latvijas teātros varēs noskatīties izrādes, kas teātra balvai izvirzītas nominācijās "Gada izrāde", "Gada latviešu autora iestudējums", "Gada izrāde bērniem vai jauniešiem" un "Gada muzikālā izrāde", pavēstīja Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāve Undīne Preisa.

Veidojot pagājušās teātra sezonas kopsavilkumu, nominēto izrāžu skate gan skatītājiem, gan "Spēlmaņu nakts" žūrijai ļaus vienkopus skatīt un novērtēt labāko, kas pagājušajā sezonā tapis Latvijas teātra mākslā, norādīja Preisa.

Arī šogad uz skati tiek aicināti teātra kritiķi no ārzemēm, kuru vērtējums sniegs neatkarīgu skatījumu uz Latvijas teātra veikumu sezonā kopumā. Savu dalību skatē apstiprinājušas teātra kritiķes Tatjana Zelmanova no Briseles, Ramune Marcinkevičute no Lietuvas, Marta Keila no Varšavas un Kalina Stefanova no Bulgārijas, kā arī gruzīnu teātra režisors, aktieris un dramaturgs Otars Bagaturija, kas Valmieras teātrī savulaik iestudēja lugu "Karalis Līrs nabagmājā".

Savukārt 23.novembrī pirms svinīgās "Spēlmaņu nakts" noslēguma ceremonijas notiks konference, kurā Latvijas un ārvalstu teātra eksperti sniegs vērtējumu par "Spēlmaņu nakts" izrāžu skates laikā redzētajiem iestudējumiem, ļaujot identificēt kopējās Latvijas teātra tendences, veiksmes, neveiksmes un virzību.

Jau vēstīts, ka nominācijā "Gada dramatiskā teātra izrāde" šogad izvirzīta "Jūlijas jaunkundze" – Augusta Strindberga lugas iestudējums Valmieras teātrī, režisors Vladislavs Nastavševs; "Oblomovs" – uzvedums pēc Ivana Gončarova romāna motīviem Jaunajā Rīgas teātrī, režisors Alvis Hermanis; "Oņegins. Komentāri" – izrāde pēc Aleksandra Puškina un Jurija Lotmana darbu motīviem Jaunajā Rīgas teātrī, režisors Alvis Hermanis; "Osedžas zeme" – Treisija Letsa lugas iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Valters Sīlis; kā arī "Voiceks" – Georga Bīhnera lugas iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Kirils Serebreņņikovs.

Nominācijā "Gada latviešu autora darba iestudējums" sacentīsies "Cīrulīši" (Harija Gulbja lugas iestudējums Dailes teātrī, režisors Lauris Gundars); "Indrāni" (Rūdolfa Blaumaņa lugas iestudējums Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, režisors Elmārs Seņkovs); "Īsie zibsnīgie mirkļi" (Viļņa Vēja lugas iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Ģirts Šolis); "Izrāde "Gals"" (autori: Rasa Bugavičute, Edgars Niklasons Latvijas Nacionālajā teātrī, režisors Elmārs Seņkovs); "Leģionāri" (autori: Karls Alms (Somija), Ieva Kauliņa, Kārlis Krūmiņš, Valters Sīlis Ģertrūdes ielas teātrī, režisors Valters Sīlis).

Nominācijā "Gada izrāde bērniem vai jauniešiem" uz gada balvu pretendē "Nijaramas pasakas" un "Pasakas par zvēriem" (indiešu pasakas Jaunajā Rīgas teātrī, režisore Māra Ķimele); "Kucēni" (izrāde pēc Biļanas Srbļanovičas lugas "Ģimeņu stāsti" motīviem "Dirty Deal Teatro", režisors Elmārs Seņkovs); "Runcis zābakos" (Andra Kalnozola lugas iestudējums pēc Šarla Pero pasakas motīviem Liepājas teātrī, režisors Mārcis Lācis); "Dzejtaurenis" (iedvesmojoties no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma "Taureņkaraļvalstība" izrāde Rīgas Mākslas telpā, režisors Varis Klausītājs); "Joka pēc alfabēts" (Vijas Blūzmas skatuves versija Indras Sproģes darbam "Joka pēc alfabēts" Latvijas Leļļu teātrī, režisore Vija Blūzma).

Savukārt uz titulu "Gada muzikālā izrāde" pretendē multimediālā opera "Kara daba" (komponisti – "The Irrepressibles", Santa Ratniece un Žilbērs Nuno, libretists – Villijs Flints Latvijas Nacionālajā operā, režisore Kirstena Dēlholma); "Tango ar Stroku" (autors: Aleksejs Ščerbaks Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, režisors Igors Koņajevs); Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūzikls "Pūt, vējiņi!" pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem Liepājas teātrī, režisors Dž. Dž. Džilindžers; kā arī Artura Maskata "Hotelis Atlantīda" – muzikāla izrāde ar Aleksandra Čaka dzeju Spīķeru koncertzālē, režisors Viesturs Kairišs.

BNS