Eksprezidenta Zatlera dēls aģitē par marihuānas legalizāciju
Kārlis Zatlers ar ģimeni 12. klases izlaidumā.
Sabiedrība
2012. gada 14. novembris, 07:22

Eksprezidenta Zatlera dēls aģitē par marihuānas legalizāciju

Jauns.lv

Valsts prezidenta Valda Zatlera jaunākais dēls Kārlis Zatlers, kurš apgūst zinības Rīgas Juridiskajā augstskolā, iesaistījies „Manabalss.lv” veiktajā parakstu vākšanā par marihuānas dekriminalizāciju. „Pats gan neesmu lietojis narkotikas,” atzīst Kārlis.

Pagājušās nedēļas nogalē Kārļa Zatlera profilā „Facebook” parādījās internetsaite uz mājaslapu „Manabalss.lv”, kur sākta parakstu vākšana par marihuānas legalizāciju. Pēc izteiktā rosinājuma „Manabalss.lv” uz kādu laiku nedarbojās. Drīzumā gan interneta problēmas atrisinātas, un pēc tā sekoja ieraksts Zatlera profilā: „Mājaslapa atkal strādā un varam turpināt parakstīties un turpināt rosīties : )”

Zatlers sociālajā tīklā „Facebook” rosās ar izdomātu vārdu un uzvārdu, kuru zina tikai viņa draugi un paziņas. Sarunā ar Kasjauns.lv Kārlis sākumā izlikās nezinām, par to, ka viņam sociālajā tīklā vispār ir savs profils ar šo izdomāto vārdu un uzvārdu. „Viss kaut kas taču ir dzirdēts par citu izveidotiem profiliem,” bilda Kārlis.

Sarunas gaitā viņš gan atzina, ka tiešām ir veicis šādas darbības un aicinājis draugus iepazīties ar sabiedrisko aktivitāti par marihuānas dekriminalizāciju un to, kamdēļ notiek šāda parakstu vākšana. „Pats neesmu parakstījies, bet uzskatīju par lietderīgu draugus un paziņas informēt par to, ka tiek vākti paraksti. Esmu izlasījis, kāpēc notiek šāda parakstu vākšana, un ko ar to grib panākt. Ja tie pētījumi, kas veikti par marihuānas lietošanu nelielos daudzumos, ir patiesi, tad neapšaubāmi atzīstu, ka alkohols varētu nodarīt lielāku ļaunumu,” paziņoja Kārlis. Eksprezidenta dēls arī piebilda, ka viņa veikums, iepazīstinot ar parakstu vākšanu neesot aicinājums parakstīties. „Dzīvojam laikā, kad jauniešiem nav iespējams nepamanīt – narkomānijas un alkoholisma problēmas eksistē. Par laimi, man nav šo problēmu,” sacīja Kārlis Zatlers.

„Manabalss.lv” sāktā parakstu vākšana rosina atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu. Parakstu vācēji rosina pieņemt atbilstošus likumus vai veikt likumu grozījumus, lai 18 gadu vecumu sasniegušām personām par marihuānas audzēšanu, glabāšanu un nēsāšanu nelielos apjomos nedraudētu sods un, lai par lietošanu sabiedriskā vietā draudētu tikai administratīvais sods. „Marihuānu atļaut audzēt savām vajadzībām, ne vairāk par 2 vai 3 stādiem. Atļaut mājās uzglabāt 20-30 gramus žāvētas un 200-300 gramus neizžāvētas marihuānas. Atļaut nēsāt līdzi marihuānas daudzumu, kas nepārsniedz 5 gramus. Par marihuānas uzglabāšanu, audzēšanu un līdzi nēsāšanu vairāk par atļauto daudzumu, un, par marihuānas pārdošanu nepieciešams sodīt ar kriminālatbildību,” uzskata parakstu vācēji.

Parakstu vākšanas pamatojumā teikts, ka marihuānas dekriminalizācija ļautu tiesu sistēmai nodarboties ar nodarījumiem, kuriem ir reāla negatīva ietekme uz sabiedrību. „Ievērojami samazināsies cilvēku skaits, kuri pārmērīgi lietos alkoholu. Daudziem jauniešiem vairs nebūs sabeigtas dzīves ar nesamērīgi lieliem cietumsodiem. Samazināsies to cilvēku skaits, kuri lietos nekvalitatīvu, uz ielas nopirktu marihuānu, jo katrs varēs audzēt priekš sevis un, līdz ar to daudziem būs mazāks kontakts ar narkotiku dīleriem, kuri gribēs pārvilināt uz stiprākām narkotikām. Daudz mazāk jaunieši lietos ar ķīmiju apsmidzinātas „legālās'” narkotikas. Marihuānai ir plašs pielietojums medicīnā, un lai arī eksistē ķīmiski analogi, dabiskam, ekoloģiskam, lētam produktam ir saprotamas priekšrocības,” rosinājuma labumu uzsver parakstu vācēji.

Šobrīd marihuāna legāla vai dekriminalizēta lielos vai mazos daudzumos ir Argentīnā, dažviet Austrālijā, Beļģijā, Brazīlijā, Kambodžā, Kostarikā, Horvātijā, Kiprā, Čehijā, Ekvadorā, Igaunijā, Indijā, Meksikā, Nīderlandē, Pakistānā, Peru, Polijā, Portugālē, Spānijā, Šveicē, Urugvajā un 14 štatos ASV. Šobrīd Latvijā savākti jau 3406 no nepieciešamajiem 10 000 parakstiem, lai šāds sabiedrības rosinājums tiktu skatīts parlamentā.


Edgars Orlovs/ Foto no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, ekrānšāviņš