Uzspridzina Gaiziņkalna veco skatu torni. VIDEO
Gaiziņkalna skatu torņa vairs nav.
Novadu ziņas
2012. gada 14. decembris, 15:25

Uzspridzina Gaiziņkalna veco skatu torni. VIDEO

Jauns.lv

Piektdien pulksten vienos dienā, kā bija paredzēts, tika uzspridzināts Gaiziņkalna skatu torņa grausts. Vēsturisko mirkli bija ieradušies vērot ap 1000 cilvēku, bet viņi spridzināšanā nolūkojās no ievērojama attāluma – zemessargi viņus torņa tiešā tuvumā nepielaida.

LTV žurnālists Arnis Krauze videovietnē youtube.com ievietojis Gaiziņkalna torņa uzspridzināšanas skatu. Lai redzētu vēsturisko mirkli, jāsasprindzina redze – ap sižeta septīto sekundi videosižetā virs egļu galotnēm pazūd skatu torņa siluets. Redzamību nedaudz apgrūtinājis sniegputenis.

Kasjauns.lv jau rakstīja 14. decembrī tornis ies gaisā vārda tiešā nozīmē. Spridzināšanas darbus veica Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona karavīri, kas jau kopš pagājušajā nedēļā sāka veikt spridzināšanas priekšdarbus.

Nepabeigtā skatu torņa dēļ Latvijas augstākā kalna virsotne drīzāk traucēja nekā veicināja izbaudīt gleznaino Gaiziņkalna apkārtni. Pēc 1978. gadā izstrādāta projekta torņa būvniecība tika uzsākta 1982. gadā un tā arī līdz galam netika pabeigta. Būve bija kļuvusi par reālu apdraudējumu kalna virsotnes apmeklētājiem. Jāteic, ka skatu torņa būvniecības pabeigšanai savulaik pietrūka līdzekļu. Turklāt darbu gaitā tika konstatēts, ka skatu torņa pamati ir nepareizi izbūvēti, tādēļ celtne nebija droša. Šī iemesla dēļ arī nevienu vecā torņa daļu nebija iespējams izmantot ieplānotajam jaunajam skatu tornim un to nācās likvidēt pilnībā.

Video: Uzspridzina Gaiziņkalna torni

Gaiziņš from Atruma Cilts on Vimeo.

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video, Aina

Karavaičuka/www.poga.lv, Video(1): "Ātruma Cilts", Video(2): Arnis Krauze