Ar jauniestudējumu "Spēlēsim operu "Mazais skursteņslauķis"" atzīmēs komponista Britena simtgadi
Senais stāsts, iedzīvināts operā, nebūt nav drūms un nomācošs. Izrādes varoņiem nepiemīt burvju vara vai kādas īpašas spējas - tie ir parasti bērni, kas atbalsta viens otru. Attēlā - aina no iestudējuma "Spēlēsim operu "Mazais Skursteņslauķis"".
Kultūra
2013. gada 18. janvāris, 01:12

Ar jauniestudējumu "Spēlēsim operu "Mazais skursteņslauķis"" atzīmēs komponista Britena simtgadi

Jauns.lv

Britu komponista Bendžamina Britena 100.jubileju Latvijas Nacionālā opera (LNO) atzīmēs ar jauniestudējumu "Spēlēsim operu "Mazais skursteņslauķis"".

Ceturtdien preses konferencē LNO direktors Andrejs Žagars uzsvēra, ka repertuārā akūti pietrūka operas bērniem, tāpēc izraudzīta tika kameropera "Spēlēsim operu "Mazais skursteņslauķis"", kura iepriekšējo reizi LNO bija iestudēta 1981.gadā. LNO direktors pauda cerību, ka no šī iestudējuma dalībniekiem nākotnē izaugs talantīgi operdziedoņi un diriģenti.

Izrādes diriģents Andris Veismanis atzinās, ka ar skaudību skatās 1981.gada iestudējuma "Spēlēsim operu "Mazais skursteņslauķis"" videoierakstu, jo tajā redzami daudzi pašreizējie izcilie diriģenti: Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Mārtiņš Ozoliņš, kā arī vairāki citi mūziķi. Veismanis dzīvojis un mācījies Saulkrastos, tāpēc nav uzaicināts piedalīties "Mazajā skursteņslauķī".

Izrādes varonim Mazajam Semam ir tikai astoņi gadi, taču, nabadzības spiestam, jāsāk darba gaitas. Viņš kļūst par vienu no tiem puišeļiem, kuriem par vēdera tiesu jāberž dūmvadi un skursteņi bagāto ļaužu mājās. Grūts, bīstams un veselībai ļoti kaitīgs darbs. Īpaši, ja vēl priekšnieks izturas tik nejauki kā Melnais Bobs un viņa dēls Klems.

Iestudējums, ko LNO veido sadarbībā ar Rīgas Doma kora skolu, skatītājiem sniegs iespēju ne tikai dzīvot līdzi aizraujošajam stāstam, bet arī pašiem iesaistīties notikumos gan izrādes laikā, gan starpbrīdī.

Senais stāsts, iedzīvināts operā, nebūt nav drūms un nomācošs. Izrādes varoņiem nepiemīt burvju vara vai kādas īpašas spējas - tie ir parasti bērni, kas atbalsta viens otru. Kā preses konferencē uzsvēra Džuljetas lomas atveidotāja Evita Zālīte, būtu labi, ja arī pieaugušie tikpat draudzīgi dotos palīgā cilvēkiem, kas iesprūduši kādā problēmu "skurstenī".

Jauniestudējuma režisors, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Prāgas Nacionālā teātra operas mākslinieciskais vadītājs Rocc. Viņš ir pārliecināts, ka izrādi iespējams radīt no nekā - vajag tikai iztēli, drosmi un pāris labu draugu. Tāpēc, veidojot iestudējumu, viņš asprātīgi izmantojis ļoti vienkāršas dekorācijas un kostīmus, kādus varētu pagatavot paši bērni. Tā uz skatuves paliekot vairāk vietas mūzikai.

Komponists Bendžamins Britens (1913 -1976) bija pirmais britu mūziķis, kuram Anglijas karaliene piešķīra lorda titulu. Komponists sensenis bija lolojis ieceri atklāt mūzikas burvju varu mazajiem klausītājiem, līdz 1949.gadā viņš radīja Mazo skursteņslauķi - brīnišķīgu draugu, kas bērniem palīdz spert pirmos soļus opermākslas pasaulē. Šis ir Britena visbiežāk uzvestais darbs, ko iemīļojuši bērni visā pasaulē.

Arī Latvijā "Mazais skursteņslauķis" iestudēts vairākkārt - plašu popularitāti piedzīvoja 1981.gada iestudējums LNO Aleksandra Viļumaņa vadībā, 2004.gadā opera tika iestudēta Siguldas Opermūzikas svētkos, bet pagājušajā sezonā to piedāvāja "Latvijas koncerti" diriģenta Andra Veismaņa koncertiestudējumā.

Pieaugušo lomas jauniestudējumā atveidos LNO solisti Armands Siliņš, Juris Ādamsons, Kristīne Zadovska, Ilona Bagele, Inga Šļubovska, Evija Martinsone, Evita Zālīte, Olga Jakovļeva, kā arī Dainis Skutelis un Viesturs Jansons. Mazā Sema lomā redzēsim Rīgas Doma kora skolas audzēkņus Jēkabu Kalniņu, Gaboru Goldmani un Tomu Karpovu. Pārmaiņus ar Andri Veismani operu diriģēs arī Valdis Butāns.

Par jauniestudējuma vizuālo simbolu kļuvusi poga, atgādinot populāro ticējumu, ka pieskaršanās skursteņslauķa apģērba pogām nesot lielu veiksmi. Tāpēc iestudējuma veidotāji lielos un mazos skatītājus aicina, dodoties uz izrādi, līdzi paņemt kādu prāvāku pogu, tādējādi palīdzot izglābt skurstenī iesprūdušo mazo Semu.

LETA/ Foto: Ieva Čīka/ LETA