Sabiedrība
2013. gada 24. janvārī, 22:39

Eksperti: pāragri runāt par laikrakstu finansēšanu no valsts budžeta

Jauns.lv

Latvijā vēl ir pāragri runāt par laikrakstu finansēšanu no valsts budžeta, ja tas tiks darīts, finansējums jāpiešķir pēc noteiktiem kritērijiem, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja aptaujātie eksperti.

Eksperti: pāragri runāt par laikrakstu finansēšanu...

Kā uzsvēra eksperti, ja nākotnē notiks laikrakstu finansēšana no valsts budžeta, tam jānotiek līdzīgi kā ar sabiedrisko pasūtījumu elektroniskajiem medijiem - pēc stingri noteiktiem kritērijiem, jo tam tad tiks piešķirta nodokļu maksātāju nauda.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece "nra.lv" atzīmējusi, ka mainās mediju lietošanas paradumi - arvien vairāk tiek patērēti elektroniskie mediji, arvien mazāk laikraksti. Tāpēc pavisam drīz Latvijā var nonākt situācijā, ka laikraksti būs jāfinansē no budžeta, kā tas jau notiek Skandināvijā.

Mediju eksperte un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Anda Rožukalne "Nozare.lv" uzsvēra, ka valsts var dotēt tādus preses izdevumus, kas ir nepieciešami sabiedrībai, bet tie nevar pastāvēt esošajā tirgus situācijā, piemēram, kultūras, specifiski izglītojoši, zinātniski izdevumi.

Rožukalne norādīja, ka Skandināvijas prakse šajās valstīs tiek pārskatīta un no tās atsakās, tās mērķis nebija atbalstīt avīžu izdošanu kā tādu, bet gan nodrošināt viedokļu daudzveidību, atbalstot avīzes, kas pārstāv no vadošajiem preses izdevumiem atšķirīgas pozīcijas vai pārstāv kādas minoritātes intereses.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants norādīja, ka par laikrakstu dotēšanu runāt ir pāragri, vispirms jāsakārto sabiedriskie mediji un jāatrod tiem finansējums. Daļēji jau tiekot finansēti kultūras un bērnu izdevumi.

Dimants uzskata, ka problēma ir cita - Latvijā par medijiem uzdodas sabiedrisko attiecību projekti. Ja medijs gadiem nepelna un tiek subsidēts no dažādām nozarēm, tas nav medijs, bet gan sabiedrisko attiecību projekts.

"Mediju uztur publika, bet sabiedrisko attiecību projektu - pasūtītājs. Piemēram, vai tad "Saskaņas Centra buklets" "Tava Rīga" ir žurnālistika? Šis jautājums ir jāsakārto, to nevar atrisināt ar valsts subsīdijām, jo nodokļu maksātāju nauda nav jāpiešķir sabiedrisko attiecību projektam. Tas būtu kā maksāt par reklāmu," "Nozare.lv" sacīja Dimants.

Iepriekš Rožukalne "Nozare.lv" norādīja, ka jābūt regulējumam, kas Latvijā var būt mediju īpašnieki un dibināt medijus. Pašlaik nepastāv nekādi ierobežojumi, tāpēc medijus var dibināt partijas, pašvaldības, reklāmas aģentūras, pēc būtības degradējot medija izpratni.

LETA