Astronomi priecīgi: iespējams, atrasts piektais Latvijā nokritušais meteorīts. VIDEO
Kādas atpūtas mājiņas dēļu sienā uziets nezināmas izcelsmes akmens gabals. Tas varētu būt Latvijas vēsturē piektais uzietais meteorīta gabaliņš.
Sabiedrība
2013. gada 4. martā, 10:25

Astronomi priecīgi: iespējams, atrasts piektais Latvijā nokritušais meteorīts. VIDEO

Jauns.lv

Uziets, iespējams, Latvijas vēsturē piektais mūsu valsts teritorijā nokritušais meteorīts. Līdz šim zinātniekiem bija zināmi tikai četri Latvijas teritorijā nokritušie meteorīti. Nu pēc vairāk nekā simts gadu pārtraukuma kādas atpūtas mājiņas dēļos tā saimnieks uzgājis, domājams, vēl vienu vēstnesi no kosmosa.

Astronomi priecīgi: iespējams, atrasts piektais La...

Kāds skatītājs Artūrs TV3 raidījumam „Bez Tabu” apgalvo, ka pērnajā gadā, iespējams, atradis meteorīta daļiņu. „Bez Tabu” komanda kopā ar zinātniekiem devās skatīt atradumu, kas izraisa neslēptu interesi debesu juma un zemes dzīļu pārzinātājos. Meteorīta daļiņu Artūrs atradis savas atpūtas mājiņas dēļu sienā. Eksperti uzskata, ka meteorīts dēļos bija ietriecies vēl pirms mājiņas uzbūvēšanas – kamēr dēļi bija sakrauti kaudzē.

Iespējamā meteorīta daļiņa nav liela. Tas ir pagaidām nezināmas ģeoloģiskas izcelsmes akmens gabaliņš, kuru viegli var paņemt plaukstā. Tomēr tas izraisījis lielu Latvijas zinātnieku interesi. Astronoms Ilgonis Vilks teic, ka atrastā akmens „ pazīmes ir ļoti cerīgas” un tas varētu būt arī meteorīts.

Meteorīti Latvijā

Latvijas teritorijā līdz šim nokrituši četri meteorīti, kuri nav bijuši lielāki par futbola bumbu. Neviens meteorīta krāteris Latvijā gan nav atrasts.

1820. gadā Daugavpils novada Līksnā nokrita līdz šim lielākais Latvijā – 16 kilogramus smags – meteorīts. Dažas atlūzas iekrita Dubnas upē un mežā. 1857. gadā piecus kilogramus smags meteorīts nokrita Salas pagasta Biržos netālu no Jēkabpils. Pēc desmit mēnešiem nokrita vēl viens Neretā. Pēdējais meteorīts, sešus kilogramus smags, Latvijā nokrita 1890. gadā netālu no Baldones skolas.

Jāteic, ka pirms vairāk nekā 120 gadiem virs Latvijas, iespējams, arī sprāga tāds pats meteorīts kā pavisam nesen virs Čeļabinskas Krievijā. 1892. gadā meteorīts kā spoža uguns bumba bijis redzams virs Odzienas. Tā sprādziens debesīs bijis dzirdams Koknesē, Pļaviņās, Lazdonā, Rīgā, Valmierā un Valkā.