Jaunais LTV vadītājs darbu sāks ar visaptverošu "restartu" televīzijas mājā
"Gaisotne Latvijas Televīzijā nav pati labākā, cilvēki pamet šo uzņēmumu, pat ne tikai darbinieku līmenī, bet kanālu seju līmenī. Kaut kāda ķēde ir bijusi, kā rezultātā Latvijas Televīzija ir nonākusi līdz šim punktam," saka Belte.
Sabiedrība
2013. gada 8. marts, 09:26

Jaunais LTV vadītājs darbu sāks ar visaptverošu "restartu" televīzijas mājā

Jauns.lv

Jaunais Latvijas Televīzijas (LTV) vadītājs Ivars Belte neizslēdz no sabiedriskās televīzijas aizgājušo žurnālistu aicināšanu atpakaļ, tostarp Jāni Domburu, tā dienu pēc iecelšanas amatā intervijā Latvijas Radio pieļāva Belte.

"Seju jautājums ir ļoti aktuāls. Vai izdosies runāt tieši ar nosauktajiem cilvēkiem [intervijā izskanēja Dombura vārds], tajā skaitā arī Domburu, vai tie būs jauni, talantīgi, spēcīgi cilvēki, to rādīs laiks. Tur ir arī vienošanās jautājums, arī pat [kanālu] pozicionējuma jautājums. Neizslēdzu, ka tas tā varētu būt," sacīja Belte.

No LTV nesen aizgāja "Panorāmas" seja žurnālists Arnis Krauze un diktore Ilva Liepiņa. Jānis Domburs televīzijā vadīja savulaik populāro diskusiju raidījumu "Kad notiek Latvijā?". No LTV aizgājuši un tagad komerckanālos strādā arī citi žurnālisti.

Belte intervijā sacīja, ka pirmais, ko viņš darīs pēc stāšanās amatā, būs saruna ar LTV darbiniekiem, jo "viņiem ir ļoti daudz informācijas, televīzijā ir savas tradīcijas".

"Gaisotne Latvijas Televīzijā nav pati labākā, cilvēki pamet šo uzņēmumu, pat ne tikai darbinieku līmenī, bet kanālu seju līmenī. Kaut kāda ķēde ir bijusi, kā rezultātā Latvijas Televīzija ir nonākusi līdz šim punktam. Ir jāizprot šī situāciju, jāizsijā būtiskais, jāiet uz priekšu un jāstrādā," komentēja Belte.

Jautāts par lietām, ko uzlabot, viņš minēja grafisko dizainu, saturu, lai tas uzrunātu vairāk ekonomiski aktīvo auditoriju.

"Man šķiet, ka televīzija izpilda gan izklaides, gan informatīvo, gan izglītojošu funkciju. Šī uzdevuma ietvaros, man šķiet, ka televīzijai vajadzētu būt arī ar smaidu, emocijām, tai vajadzētu būt labi noformētai," uzskata vadītājs.

Reitingu varētu nelikt kā pirmo prioritāti, taču ignorēt šo kritēriju arī nevarot.

"Ja sabiedriskais medijs saražo saturu, kurš nevienam nav vajadzīgs, tad, es kā vadītājs teikšu, kāda velna pēc jūs to darāt, es atvainojos par izteicienu," piebilda Belte.

Intervijā Latvijas Televīzijā Belte apliecināja iepriekš teikto, ka televīzijai vajadzētu restartu.

"Zināms restarts ir vajadzīgs (..). Ir platjoslas internets, skatītājs ir izlutināts, viņam ir 50 dažādu kanālu, apkārt visi cīnās par viņa laiku. Man šķiet, ka šajā cīņā, televīzijai ir jāsaprot vieta un loma. Neliels restarts uz jaunām vērtībām būtu ļoti labs. Tas pagrieztu visiem galvas viena mērķa virzienā," sacīja Belte.

Televīzijai būtisks bija jautājums par spiedienu uz žurnālistiem un saturu. Belte ir strādājis "Baltijas Mediju aliansē", kam pieder "Pirmais Baltijas kanāls", bet iepriekš medijos nonāca Rīgas mēra Nila Ušakova e-pasta sarakste ar redakciju, par ko veidojami ziņu sižeti.

"Tas, ka ir zvani no draugiem un ir vēlme vai aicinājums palīdzēt, jā, tas ir tā, bet šīs ir lietas, kas ir runājamas kopā ar redakciju. Tieši tas pats bija arī laikrakstā "Diena", piemēram. Jā, ir gadījumi, īpaši kompānijas no biznesa, ir kaut kādas nepatikšanas un tamlīdzīgi, bet šie jautājumi ir jārunā ar redakciju, uzņēmumiem ir jāpiedāvā viedoklis, jāvar izteikt savs viedoklis, bet tas viss ir saskaņojams ar redakcijām. Galvenie redaktori pieņem lēmumus. Es varu piedāvāt vienīgi informāciju, ka ir šāds viedoklis, šāda situācija, bet tas nav nekādā veidā spiediens uz redakcijām," uzskata jaunais LTV valdes priekšsēdētājs.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien iecēla LTV valdi trīs cilvēku sastāvā. LTV vadīs Belte, valdes loceklis programmu attīstības jautājumos būs Sergejs Ņesterovs, bet valdes loceklis finanšu un tehnoloģiju jautājumos Māris Skujiņš.

Belte no 2011.gada ir "Video International Ukraine" ģenerāldirektors, no 2007.gada bijis "Baltijas Mediju Alianse" izpilddirektors, no 2002. līdz 2007.gadam uzņēmuma "TV3" pārdošanas direktors, uzņēmuma "Eniro" mārketinga vadītājs, AS "Diena" laikraksta "Diena" direktors, reklāmas nodaļas vadītājs, "106.2 Radio Rīgai" mārketinga un pārdošanas nodaļas vadītājs, bijis Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents un valdes loceklis, Latvijas Preses izdevēju asociācijas viceprezidents. 

BNS, Foto: Edijs Pālens/LETA