Sabiedrība
2013. gada 22. marts, 15:53

Prezidents pārliecināts, ka valdība Čalovska lietā pieņems līdzsvarotu lēmumu

Jauns.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pārliecināts, ka valdība kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska lietā pieņems līdzsvarotu lēmumu.

Intervijā piektdien Latvijas Radio 4 savu viedokli, vai Čalovskis būtu jāizdod tiesāšanai ASV, viņš atturējās paust, norādot, ka procedūra šajā jautājumā ir ļoti skaidra ‒ galīgo lēmumu pieņem valdība.

"Tas ir labi noregulēts, un tā ir valdības atbildība pieņemt galīgo lēmumu. Priecājos, ka viņi šajā jautājumā ir iedziļinājušies, atbilstoši likumiem valdībā šo jautājumu virza Tieslietu ministrija, un valdība izlemj. Viņiem ir informācija, ko un par ko, esmu pārliecināts, ka viņi pieņems līdzsvarotu lēmumu, kas balstīts lietas materiālos. (..) Pilnībā šajā jautājumā uzticos valdībai," pastāstīja prezidents.

Valdība par Čalovska izdošanu lems aprīlī.

Tieslietu ministrija (TM) neredz juridiskus šķēršļus, kādēļ neizdot Čalovski tiesāšanai ASV un nepildīt starptautiskos līgumos par personu izdošanu noteikto, taču ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija) izteicies, ka Latvijas pilsoņu izdošana ārvalstīm ir pieļaujama tikai ārkārtas gadījumos, kad ir ļoti būtiski argumenti, kas pamato šādu rīcību.

Augstākā tiesa ir lēmusi, ka Čalovska izdošana tiesāšanai ASV par iespējamajiem izdarītajiem kibernoziegumiem ir pieļaujama, bet par izdošanu galīgais vārds jāsaka valdībai.

Apsūdzības Latvijas pilsonim un trim ārzemniekiem, kuri ar vīrusu esot inficējuši datorus Eiropā un Savienotajās Valstīs, nozogot miljoniem latu vērtas summas, izvirzījusi ASV federālā prokuratūra.

Čalovskis tika aizturēts decembrī Rīgā. Plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka 4.decembrī sestā stāva dzīvokli Imantā, kur atradies Čalovskis, ieņēmuši specvienības dalībnieki, kas ar trosēm nolaidušies no jumta.

Abi pārējie apsūdzētie ir Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš tika aizturēts Ņujorkā un atrodas apcietinājumā ASV, un Rumānijas pilsonis Mihajs Jonuts Paunesku, kurš atrodas apcietinājumā Rumānijā.

Apsūdzībā teikts, ka apsūdzētie ir atbildīgi par to, ka ar datorvīrusu, kas pazīstams ar nosaukumu "Gozi", inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp apmēram 40 tūkstoši datoru ASV. To vidū inficēti arī apmēram 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes NASA datoru. Izmantojot šo vīrusu, iegūta informācija, tostarp paroles, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā.

Saskaņā ar apsūdzību Kuzmins 2005.gadā pasūtījis kādam programmētājam vīrusu, kuru vēlāk interneta forumos piedāvājis izīrēt par samaksu, Paunesku izīrējis serverus vīrusa izplatīšanai, savukārt Čalovskis, kurš ir programmēšanas speciālists, vēlāk, izpildot pasūtījumu, vīrusu uzlabojis.

Vīrusa izplatīšana sākusies 2007.gadā. Antivīrusu programmas šo vīrusu lielākoties nav pamanījušas.

BNS