Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. aprīlī
Kultūra
2013. gada 5. aprīlis, 08:12

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. aprīlī

Jauns.lv

Šajās brīvdienās notiks vairāki ievērības cienīgi koncerti – gan ar estrādes leģendu, gan topošo ģēniju piedalīšanos. Dikļos koncertēs „Menuets”, bet Rīgā savu dzimšanas dienu ar koncertu un ballīti atzīmēs ģitārists Ainars Virga.

Jaunie talanti uz skatuves kāps gan Ventspils „Jūras vārtos”, kur notiks jauno solistu un grupu konkurss „Balss pavēlnieks”, gan Rīgas biržā, kur sācies pirmais jauno mūziķu festivāls „Avanti!”. Nemierīgākie mūzikas cienītāji aicināti doties uz „Melno piektdienu”, kur sestdienas vakarā uzstāsies somu smagā metāla grupa „Some Call This Tragedy”. Aizraujošs varētu būt kinoforums „Un vārds tapa filma...”, kurš šogad norit jau 15. reizi. Tajā, piemēram, varēsim redzēt kā Urugvajā būvēja tualeti pāvestam Jānim Pāvilam II. Baikeri, copmaņi, laivotāji, mednieki un citi aktīvās atpūtas cienītāji pulcēsies Ķīpsalas izstāžu hallēs. Savukārt mierīgākas izklaides cienītāji var apstaigāt galvaspilsētas izstāžu zāles un iepazīties, piemēram, ar erotikas slepeno muzeju vai no Āfrikas atvesto fotobiežņu.

1. Latviešu estrādes leģendas – „Menuets” un Ainars Virga

Sestdien, 6. aprīlī, ir divas iespējas uz skatuves redzēt latviešu estrādes leģendas. Uz abiem koncertiem var pat paspēt, jo viens Valmieras pusē sākas četros pēcpusdienā, bet otrs Rīgā notiek desmitos vakarā.

* 6. aprīlī pulksten 16.00 Kocēnu novadā, Dikļu pilī, ir iespēja noklausīties ļoti īpašu un ekskluzīvu akustisko koncertu, kurā uzstāsies inteliģentākā latviešu rokgrupa „Menuets”. „Menuets” uz tikšanos līdzi ņems savas labākās dziesmas, kuras tā vien gaida, lai visi kopā tās izdziedātu („Dzeguzes balss”, „Alvas zaldātiņi”, „Jūlij-nakts”, „Četri balti krekli”, „Viņi dejoja vienu vasaru” un citas). Koncertā grupa uzstāsies savā ierastajā sastāvā - Inese Pabērza, Baiba Jagere, Adrians Kukuvass, Raimonds Bartašēvičs, Leons Sējāns, Juris Sējāns, Juris Kulakovs un Ikars Ruņģis.

Biļešu cena: Ls 12 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.diklupils.lv.

„Menuets”: „Dziesmiņa mums”(1971. gads)

* Savukārt 6. aprīlī pulksten 22.00 Rīgā, koncertbārā „Laternu stundā” (Brīvības ielā 109), leģendārais Liepājas mūziķis, populārās latviešu grupas „Līvi” ģitārists Ainars Virga aicina uz savu dzimšanas dienas koncertu un ballīti (Ainars Virga dzimis 1964. gada 6. aprīlī).

Koncertā par muzikālo baudījumu rūpēsies „Virga Hard Orchestra”, ko Ainars Virga izveidoja 2009. gadā. Pirms un pēc koncerta diskotēka ar latviešu mūzikas zelta izlasi un pagājušā gadsimta astoņdesmito un deviņdesmito gadu pasaules hītiem.

Biļešu cena: Ls 3 – 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.laternustunda.lv.

2. Tualete pāvestam un klusā gaisma kinofestivālā „Un vārds tapa filma”

Šajās brīvdienās Rīgas tirdzniecības centra „Galleria Riga” (Dzirnavu ielā 65) Laimīgās mākslas muzejā, bet nākamnedēļ Valmieras Svētā Sīmaņa baznīcā jau 15. reizi notiks kinoforums „Un vārds tapa filma...”, kuru visus šo gadus organizē kino zinātniece Anita Uzulniece. Kinoforumā tiek demonstrētas kristīga satura filmas, kuras ne vienmēr ir viennozīmīgi vērtējamas.

Pēc filmu seansiem notiks diskusijas, kuras vadīs kapelāne, Latvijas Universitātes doktorante Rudīte Losāne, mācītāji Uģis Brūklene, Agris Sutra un Arnis Bušs, kā arī pati Anita Uzulniece.

Kinoforuma mērķis ir iepazīstināt auditoriju ar tādiem kinodarbiem, kas reti nonāk uz kinoteātru ekrāniem, akcentējot tajos ietverto garīgo potenciālu. Skatītājiem tiek piedāvātas mākslinieciski augstvērtīgas filmas ar vēstījumu Svēto Rakstu un kādu būtisku ētisku jautājumu gaismā. Ieeja par ziedojumiem.

* Sestdien, 6. aprīlī, pulksten 18.00 „Galleria Riga” varēs redzēt 2007. gadā uzņemto Urugvajas un Brazīlijas kopražojuma filmu „Tualete pāvestam”. Tā stāsta par Beto, kas dzīvo kādā nabadzīgā Urugvajas ciemā, kur vīru ģimenes pārtiek no kontrabandas, ko viņi transportē uz velosipēdiem, šis bizness Beto kaut kā nevedas. Ja nu viņam būtu motocikls... Kad visa valsts gatavojas pāvesta Jāņa Pāvila vizītei, kuras maršruts vedīs arī cauri Beto ciemam, kas atrodas pie Brazīlijas robežas, viņa galvā dzimst ideja - izveidot

Viņa Augstībai tualeti. Šajā neparastajā komēdijā ir gan pazemība, gan sirdsgudrība. „Tualete pāvestam” savulaik tika nominēta „Oskara” balvai kā labākā ārzemju filma.

* Savukārt svētdien, 7. aprīlī, pulksten 18.00 varēsim redzēt 2007. gadā Kannu kinofestivālā un 2008. gadā kinoforumā „Arsenāls” godalgoto meksikāņu spēlfilmu „Klusā gaisma”. Garos, izteiksmīgos kadros filma vēsta par notikumiem kādā menonītu kopienā Meksikā - dievbijīgas ģimenes galva Johans pārkāpj Dieva un cilvēku likumus, iemīlot citu sievieti. Abu sieviešu – vīrieša sievas un viņa mīļākās - tikšanās ir spēcīga līdzība par garu un miesu, grēku, tiesāšanu un piedošanu.

* Toties no 10. līdz 12. aprīlim kinoforuma filmas varēs skatīt Valmierā – Svētā Sīmaņa baznīcā: 10. aprīlī pulksten 18.30 – amerikāņu filma „Misija”, 11. aprīlī pulksten 19.00 – „Klusā gaisma” un 12. aprīlī pulksten 19.00 – ASV filma „Marija”.

Ieeja par ziedojumiem. Sīkāk internetā: www.stunda.lv

Urugvajā tapusī „Tualete pāvestam” sestdien būs redzama Rīgā – Laimīgās mākslas muzejā

3. Smagā metāla trieciens sestdienas vakarā „Melnajā piektdienā”

Klubā „Melnā Piektdiena” (Brīvības ielā 193c, Rīgā), kurā pulcējas smagā metāla cienītāji, sestdien, 6. aprīlī, pulksten 19.00 viesosies somu rokgrupa „Some Call This Tragedy”.

Jaunā Somijas metalcore grupai „Some Call This Tragedy” kompāniju uz skatuves sastādīs divas Rīgas grupas: „Blinded Memory”, kas spēlē melodic metalcore, un extreme/neothrash komanda „Stagnant Project”.

„Some Call This Tragedy” tika dibināta 2010. gadā Somijas pilsētā Tamperē un jau paspējusi izlaist albumu „No Man Without a Ghost”, ko var noklausīties grupas Facebook lapā: www.facebook.com/SomeCallThisTragedy.

Savukārt mūsu pašu grupai „Blinded Memory”, kura iesildīs somus, ir bijis liels skaits koncertu Latvijā, kā arī albums „Scars, Actions, Revival EP”. Šogad ir arī ieplānota pirmā klipa filmēšana un dažas nelielas tūres pa Eiropu. Savukārt „Stagnant Project” 2012. gadā prezentēja savu pirmo albumu „The Rorschach Test”, kas uzreiz tika nominēts Gada labākā metāla albuma titulam. Grupai bijis daudz koncertu Latvijā un uzvara kādreiz populārajā konkursā „Fresh Blood” 2011. gadā.

Pulksten 19.00 uzstāsies „ Stagnant Project”, pulksten 20.00 – „Blinded Memory”, bet deviņos vakarā uz skatuves kāps „Some Call This Tragedy”. Biļešu cena: Ls 2,5. Sīkāk internetā:

Some Call This Tragedy”: „Reflection”

4. Topošo mūzikas ģēniju koncerti Rīgas biržā

Leģendārā latviešu pianista Hermaņa Brauna (1918 - 1979) vārdā nosauktais fonds šajā un nākamās nedēļas nogalē Rīgā rīko Pirmo starptautisko jauniešu mūzikas festivālu „Avanti!” („Uz priekšu!”). Tajā piedalīsies talantīgi Latvijas mūzikas skolu un koledžu audzēkņi, Mūzikas akadēmijas studenti, kā arī ārzemju viesi. 6., 7., 13. un 14. aprīlī notiks 12 viendaļīgi festivāla koncerti mākslas muzejā „Rīgas birža” (Doma laukumā).

Festivāls sniegs iespēju jauniem, apdāvinātiem mūziķiem uzstāties plašai publikai, jo koncerti ir vissvarīgākais priekšnoteikums, lai mākslinieks varētu tapt un augt, pieradīt savas spējas un salīdzināt sevi ar vienaudžiem. Festivāls kļūs par vietu, kur tiks atklāti jauni vārdi, sāksies jaunas karjeras, kur būs iespēja izvēlēties ceļus meistarības pilnveidošanai. Tas būs arī vistaisnākais ceļš uz jauno klausītāju sirdīm.

Šosestdien, 6. aprīli, varat apmeklēt šādus koncertus: * pulksten 14.00 koncertā „Gradus ad parnasum” Rīgas mūzikas skolu audzēkņi spēlēs klavieres, vijoli, klarneti un saksofonu; * pulksten 16.00 būs „Maskavas stunda”, kurā dziedās Maskavas mūzikas augstskolu studenti, bet * pulksten 19.00 izskanēs Džeza mūzikas koncerts.

Savukārt svētdien, 7. aprīlī, varēsiet dzirdēt šādus koncertus: * pulksten 14.00 arī notiks koncerts „Gradus ad parnasum”, kurā Rīgas mūzikas skolu audzēkņi spēlēs klavieres, vijoli, akordeonu, oboju, trombonu, bastrompeti un saksofonu; * pulksten 16.00 Georgijs Osokins, Andrejs Osokins (klavieres) un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas stīgu kvartets atskaņos Sezāra Franka, Roberta Šūmaņa, Ferenca Lista un Sergeja Prokofjeva skaņdarbus, bet * pulksten 19.00 atkal izskanēs Džeza mūzikas koncerts.

Biļetes cena: Ls 5. Nopērkot biļeti uz koncertu, varēsit arī apmeklēt izstādi „Romantisma laiks”. Ar nākamās nedēļas nogales – 13. un 14. aprīlī - festivāla koncertu programmu var iepazīties internetā. Sīkāk internetā: www.hbf.lv .

5. Jauniešu mūsdienu dziesmu konkurss „Balss pavēlnieks” Ventspilī

Sestdien un svētdien, 6. un 7. aprīlī, pulksten 18.00 Ventspilī, teātra namā „Jūras vārti” notiks LTV Bērnu un jauniešu mūsdienu dziesmu konkursa „Balss pavēlnieks” fināls. 40 konkursa „Balss pavēlnieks 2013” finālisti Ventspilī sacentīsies par labākā solista vai grupas titulu. Divos skanīgos koncertos jaunie dziedātāji priecēs gan Ventspils iedzīvotājus un viesus, gan ikvienu Latvijas Televīzijas skatītāju.

Konkursa žūrija no 101 priekšnesuma izraudzījās 40 labākos dziedātājus – desmit solistus un desmit grupas vecumā no pieciem līdz 11 gadiem, kā arī desmit solistus un grupas vecumā no 12 līdz 16 gadiem. Žūrijas sastāvā bija LTV radošā komanda – režisore Liene Žeimunde, redaktores Sanita Auškāpa un Eva Heinsberga, dziedātāja un mūzikas producente Līga Robežniece un dziedātāja Rūta Dūduma.

Konkursa finālu vadīs grupas „PeR” dziedātājs Ralfs Eilands, kuram palīdzēs klauni Miks un Viko. Īpašus priekšnesumus būs sagatavojuši arī Rīgas Cirka mākslinieki.

Viena no konkursa dalībnieku un viņu pedagogu problēmām parasti ir repertuāra izvēle, tāpēc labi, ka ir stabilas vērtības, piemēram, komponisti Raimonds Pauls, Imants Kalniņš un Jānis Lūsēns, kuru dziesmas jau kļuvušas par ikgadējā konkursa „Balss pavēlnieks” klasiku. Jaunas dziesmas bērniem komponisti raksta reti, bet ir arī pozitīvi izņēmumi, piemēram, Andris Sējāns un Kārlis Lācis. Ik gadu kāda no dziesmām kļūst par konkursa hītu, šogad tā ir Raimonda Paula un Guntara Rača dziesma „Vētra nāk”.

Biļešu cenas: Ls 2 („Biļešu servisa” tīklā). „Balss pavēlnieka” finālu varēs skatīt arī Latvijas Televīzijā, bet tikai vēlāk - 13., 14., 21. un 27. aprīlī. Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

„Balss pavēlnieks” piedzimst Ventspilī

6. Atpūta, sports, motocikli, medības un makšķerēšana Ķīpsalā

Šajā nedēļas nogalē Ķīpsalas izstāžu hallēs notiek vairākas izstādes, kurās varam gūt ierosmi, kā vislabāk atpūsties šovasar, uzzināt, kas ir nepieciešams, lai sportotu vai joņotu ar motociklu, sagatavoties lielajai vasaras copei un gūt daudz pozitīvu emociju. Kamēr laika apstākļi vēl nelutina ar saulaini siltu laiku, varam doties to sajust Ķīpsalā.

Ķīpsalā sestdien un svētdien, 6. un 7. aprīlī, notiek aktīvās atpūtas un sporta izstāde „Atpūta un sports 2013”, izstāde „Medības un makšķerēšana 2013”, laivu un jahtu izstāde „Baltic Boat Show 2013” un motociklu un aksesuāru izstāde „Motocikls 2013”.

* Izstāde „Atpūta un sports” piedāvā plašu preču un pakalpojumu klāstu – sākot no sporta apģērba, teltīm, trenažieriem, velosipēdiem, paraplāniem un kaitingiem līdz pat ceļošanai ērtajām motormājām. Būs arī aktuālākā informācija par atpūtas un ceļojumu iespējām un dažādiem sporta veidiem. Arī paši apmeklētāji varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs un izmēģināt spēkus vienā vai otrā sporta veidā.

* Savukārt izstāde „Medības un makšķerēšana 2013” ir lieliska vieta, kur medniekiem un makšķerniekiem satikties, dalīties pieredzē, uzzināt visu par jaunākajām tendencēm, iepazīt modernāko inventāru un saplānot jaunās sezonas pasākumu kalendāru. Medniekus izstādē gaidīs plašs medību ieroču piedāvājums, kā arī optika, medību aksesuāri, apģērbs un aprīkojums medību saimniecībām. Kompetenti speciālisti semināros un diskusijās apspriedīs nozares aktualitātes, tādējādi pulcējot plašu mednieku auditoriju. Bet plašā makšķernieku saime Ķīpsalā atradīs visu nepieciešamo, lai papildinātu savu makšķerēšanas piederumu klāstu, kā arī iegūtu informāciju par inventāra nomas iespējām un labākajām copes un atpūtas vietām.

* Izstādē „Baltic Boat Show 2013” ūdens atpūtas cienītājus priecēs visu veidu ūdenstransports – sākot no piepūšamajām un airu laivām līdz pat ūdens motocikliem, ekskluzīvām jahtām un kuteriem. Izstādē būs pārstāvēta pasaulē vadošo motorjahtu, kuteru un motorlaivu ražotāju produkcija. Tāpat izstādē būs atrodams to speciālais aprīkojums, ūdenssporta un burāšanas piederumi, laivu dzinēji un rezerves daļas. Interesenti varēs uzzināt par laivu un ūdensmotociklu nomu un to remontu. Tiks piedāvāti arī dažādi ūdensceļojumu maršruti.

* Toties, lai veiksmīgi sagatavotos jaunajai motosezonai, visi motobraucēji, motosportisti un motofani ir gaidīti izstādē “Motocikls 2013”, kur būs aplūkojami jaunākie dažādu zīmolu un modeļu motocikli, motorolleri un kvadricikli. Tāpat būs iespējams iegādāties motociklu rezerves daļas, apģērbus, aksesuārus, iegūt informāciju par remonta iespējām un tūningu. Motoklubu pārstāvji iepazīstinās ar savu darbību un plānotajiem gaidāmās sezonas pasākumiem. Izstādē norisinās arī dažādi šovi un paraugdemonstrējumi. Līdztekus jaunāko modeļu dzelzs rumakiem ne mazums pozitīvu emociju un nostalģijas sagādās unikāla vēsturisko JAWA un ČŽ modeļu kolekcija. Tajā būs aplūkojami motocikli, sākot no četrdesmito gadu beigām līdz pat mūsdienām.

Izstāžu darba laiks sestdien, 6. aprīlī, no pulksten 10.00 līdz 19.00; svētdien, 7. aprīlī – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cena: pieaugušajiem – Ls 3, pensionāriem un bērniem – Ls 2, ģimenes biļete – Ls 8, līdz 8 gadu vecumam – ieeja bezmaksas. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Rīgas izstāžu ceļvedis: slepenais erotikas muzejs, fotobiežņa no Āfrikas, pagraba un mākslas muzejiem

.

* Rīgas mākslas telpā (Rātslaukuma pazemē, Kungu ielā 3) līdz 28. aprīlim ir skatāma  gleznotāja, skolotāja un filozofa Uno Daņiļevska (1945 – 2007) piemiņas izstāde „Uno Daņiļevskis. Gleznas.” Izstādes kuratore mākslas zinātniece Sarmīte Sīle saka: „Daņiļevska mākslas valodu raksturo divi vienlīdz būtiski glezniecības izteiksmes līdzekļi – valdzinoša krāsu spēle un faktūra. Viņa darbi tapa lēni un pārdomāti, īpašu nozīmi piešķirot toņu kombinācijām, krāsu biezumam un klāšanas veidam.

Tikmēr ar gleznas tēmu viņš rīkojās kā dzejnieks – stilizēja formu, rotaļājās ar faktūru un izvēlējās pirmajā mirklī šķietami ne tās raksturīgākās krāsas. Kā pats reiz teicis – tās, kuras citi gleznotāji uzskata par neglītām.” Mākslinieks darbojies visos žanros - viņš gleznojis gan figurālās kompozīcijas un portretus, gan aktus un kluso dabu. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

* Izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 28. aprīlim ir skatāma mākslinieka Aļņa Stakles fotoizstāde „Biežņa”. Alnis Stakle ir viens no nedaudzajiem starptautisku ievērību guvušiem Latvijas vidējās paaudzes fotomāksliniekiem. Strādājot dažādos žanros, viņš brīvi izmanto daudzveidīgus krāsu un melnbaltās fotogrāfijas izteiksmes līdzekļus, piemērojot tos katra darba tēmai un vēstījumam.

Darbi no fotogrāfiju sērijas „Biežņa” tapuši vairāku gadu laikposmā, autoram atrodoties vizuāli poētiskā ceļojumā starp Āfrikas kontinentu, savas mājas pagrabu un dažādiem mākslas muzejiem Eiropā ar nolūku rast veidu, kā tuvoties realitātei un izzināt to, meklējot patieso un jēgpilno ikdienišķajā un šķietami nenozīmīgajā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Mākslas akadēmijas aulā (Kalpaka bulvārī 13) līdz 25. aprīlim ir skatāma izstāde „Konkurss „Zelta ābele”. Atjaunotās Latvijas grāmatu māksla 20 gados”. Izstādes mērķis ir informēt tās skatītāju par Latvijas grāmatu mākslu laika posmā no 1993. līdz 2013. gadam, sniedzot iespēju aplūkot visus 20 gados godalgotos un nominētos izdevumus, kuru kopskaits jau pārsniedz tūkstoti. Izstādes otrās daļas mērķis ir atainot radoši aktīvo mākslinieku veikumu grāmatu mākslas jomā, ielūkojoties Latvijas grāmatu mākslas kopainā mūsdienās.

Izstādes norises laikā katru sestdienu notiks radošās darbnīcas bērniem un jauniešiem. Sestdien, 6. aprīlī, no pulksten 11.00 līdz 14.00 notiks „Bikubuka darbnīca”, kuras laikā katrs tās dalībnieks kļūs par savas bilžu grāmatiņas izdevēju. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Galerijā „Māksla XO” (Elizabetes ielā 14) līdz 24. aprīlim ir skatāma Kristapa Zariņa erotisko gleznu izstāde „Slepenais muzejs”. Šīs izstādes nosaukums – „Slepenais muzejs/Le Musee Secret” un izstādes ideja aizgūta no 1899. gadā Parīzē izdotas erotikas grāmatas, kam par pamatu kalpojuši Senās Grieķijas mīti un varoņteikas.

Ar tam laikam raksturīgo simbolisma izteiksmi grāmatas ilustrācijās izmantotas 19. gadsimta beigu fotogrāfijas ar kailām modelēm uz gleznotiem foniem un kartoniem. Kristapa Zariņa darbos šie uzstādījumi pārtop krāsainās 21. gadsimta gleznās. Sīkāk internetā: www.makslaxogalerija.lv.

* Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8, Vecrīgā) līdz 28. aprīlim Rīga ir skatāma Valda Brauna fotogrāfiju izstāde „Sāļais vējš”. Izstādē iekļauti darbi, kuri pamatā tapuši 20. gadsimta 70. gados, kad, dokumentējot zvejas kolhozus un ražošanas procesus partijas atskaitēm, Valdis Brauns fotografējis arī zvejnieku dzīvi savām interesēm. Melnbaltajos fotoattēlos redzami tā laika piekrastes zvejnieku darba mirkļi, portretēti strādnieki, kuri savu iztiku pelnīja, ik dienu dodoties jūrā. „Pie zvejniekiem man patika viņu dabiskums un skarbums.

Mākslinieciski – viņu seju faktūra, raupjums,” saka pats fotogrāfs: „Man viņu dzīve likās aizraujoša un romantiska, lai gan patiesībā tas ir smags, ikdienišķs darbs.” Izstādītajā kolekcijā ietvertie ģeogrāfiskie pieturas punkti ir Ventspils osta, Šķēdes un Engures zvejas kolhozi, Lapmežciems. Redzami arī Zaķusalas un Skultes zvejnieki. Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Evija Trifanova/LETA