Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. aprīlī
Sestdiena, 27. aprīlis, Latvijā paies Lielās talkas zīmē.
Kultūra
2013. gada 26. aprīlis, 08:13

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. aprīlī

Jauns.lv

Šī sestdiena Latvijā paies Lielās talkas zīmē, taču pēc labi padarīta darba būsim godam nopelnījuši arī tikpat labi izklaidēties. Un šādu iespēju būs daudz. Melomāniem – rīdziniekiem sestdienas vakars var izvēstīties par rēbusu, kuru grūti atrisināt. Rīgā vienlaikus trīs dažādās koncertzālēs uzstāsies pasaules līmeņa mūziķi. „Arēnā Rīga” šarmantā francūziete Patrīcija Kāsa dziedās Edītes Piafas dziesmas. Kongresu namā uzstāsies afroamerikāņu vokālie virtuozi no Ņujorkas.

Savukārt koncertzālē „Palladium” uz skatuves kāps norvēģu nacionālais lepnums – sintpopa apvienība „Casiokids”. Labi vēl, ka Nacionālā opera Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas „Mesija” baleta izrādes pirmizrādi rīko ne tikai sestdien, bet arī svētdien. Tā kā melomāniem būs ko darīt arī svētdienas vakarā.

Autofani šajās brīvdienās gaidīti uz lielo gadskārtējo autošovu Ķīpsalas starptautisko izstāžu kompleksā. Būs daudz ko redzēt, dzirdēt un uzzināt visiem, kuriem nav svešas motoru padarīšanas. Toties, ja negribat skatīties uz auto, bet gan ar to kaut kur izbraukt, jālaiž uz Kuldīgu! Kamēr vieni nezina kā glābties no pavasara paliem un plūdi kļūst par nacionālo traģēdiju, kuldīdznieki katru gadu pavasara palus pārvērš par krāšņu šovu, kuru galvenās varones ir vimbas. Skats pie Ventas rumbas šajās dienās ir visnotaļ iespaidīgs! Mierīgāku sajūtu cienītāji atkal aicināti uz vairākām jaunām izstādēm, kur varēsim saredzēties ar parastiem latgaliešiem no Nagļiem, klausīties romantisko baroku, apbrīnot erotisku gultasveļu, ceļot kosmosā pie vīrusiem un sajust pavasara tuvošanos. 

0. Lielā Talka

27. aprīlī no plkst. 9:00 līdz plkst. 15:00 visā Latvijā nu jau sesto gadu pēc kārtas norisināsies Lielā Talka.

Lielās Talkas laikā iedzīvotāji ir aicināti vākt atkritumus, sakopt vidi vai labiekārtot sev tuvējo apkārtni stādot kokus un puķes, nokrāsojot soliņu un vienkārši izbaudot laiku kopā ar tuviniekiem un paziņām.

Ikviens savu vēlamāko un ērtāko talkas vietu var ērti atrast Lielās talkas mājas lapā "www.talkas.lv" sadaļā Kartes. Katrā talkas vietā būs arī sava atbildīgā persona, kura saviem talciniekiem izsniegs bezmaksas atkritumu maisus. Talkas maisi šogad ir sarkanā krāsā, un tie būs pieejami tikai talkas norises vietā. Par darba cimdiem jāparūpējas pašiem talciniekiem.

Šogad talkas laikā daudzviet notiks ne tikai atkritumu vākšana, bet arī dažādi vides labiekārtošanas, apzaļumošanas darbi, kā arī atkritumu šķirošana.

Lielās Talkas Pagalmu kustības ietvaros sadarbībā ar RTU jaunajiem arhitektiem un konkrēto pagalmu iedzīvotājiem tiks labiekārtoti trīs daudzdzīvokļu namu pagalmi – Eizenšteina ielā 63, Balvu ielā 9, Valdeķu iela 15.

Lielajā talkā piedalās arī daudz amatpersonu un sabiedrībā pazīstamu cilvēku. Piemēram, Valsts prezidents un Lielās Talkas patrons Andris Bērziņš talkos Cēsīs un kopā ar Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem un cēsiniekiem iekārtos pastaigu takas uz Gauju.

Ar katru gadu Lielajā talkā tiek pieteikts vairāk sakopšanas vietu, kā arī piedalās arī arvien vairāk iedzīvotāju, un šogad talkas rīkotāji sakopšanas akcijā cer iesaistīt tikpat lielu skaitu  cilvēku kā pagājušajā gadā – 210 tūkstošus.

Lielās Talkas dienā būs skatāmas arī īpaši Lielajai Talkai veltītas tiešraides kanālā LNT plkst. 9:00, 10:30 un plkst 13:00. Savukārt, plkst. 18:00 būs skatāms raidījuma „Labvakar,Latvija!” speciālizlaidums, kurā būs iespēja gūt ieskatu, kā Lielajā Talkā būs veicies Latvijas iedzīvotājiem, kā arī uzzināt visu jaunāko un aktuālāko informāciju par talku.

Vairāk informācijas: www.talkas.lv 

1. Lido zivis Kuldīgā

Pavasara pali ik gadu nes ne tikai raizes, bet arī prieku. Kuldīgā jau nu noteikti. Tur sestdien, 27. aprīlī, jau devīto pavasari pēc kārtas notiks pavasara palu šovs „Lido zivis Kuldīgā”. Gājzivju uzlidojumam jau jābūt gataviem tā ap pulksten 11.00 no rīta!

Zivis ceļojumā pavadīs arī tūrisma sezonu atklājošs jampadracis. Agrā rītā Ventas krastus ieņems copmaņi, lai cīnītos par dižo lomu – „Planējošo vimbu”. Kam dziļāks miegs un nebūs līdzi badapātagas, varēs zvejot zivju zupas bļodās, ko dižos grāpjos vārīs Kuldīgas muzeja ļaudis un dižie stāstnieki.

Tūristu vilinātāji stāstīs, rādīs un piedāvās, ko skaistu šogad skatīt, darīt un mēģināt. Piena muzeja aicinās ceļojumā uz Garšu fabriku, izcept savu sklandrausi, iekļūt fotosalonā, iekāpt Zvaigžņu ratos, sastapt īsto Emīlu, ēst koču vai baudīt vīnu viduslaiku pagrabā. Pie Tiesas dīķa spēlēs kanupolo, tusēs ātrie „benzīngalvas” - tur rallijs, kross un citas aizraujošas izdarības.

Pilsētas dārzu piedejos, piespēlēs un piedziedās lieli un mazi, tuvu un tālu braukuši mākslinieki. Būs atrakcijas, jautras izdarības, un, protams, kārtīgs tirgus. Pulksten 11.00 Liepājas ielā pie Puķu tirdziņa tiks arī atklāta ilgi gaidītā lielizmēra skulptūra „Teleport”, veltījums hercogam Jēkabam 400. jubilejā. Ja gribat apmierināt zinātkāri, pulksten 15.00 Kultūras centrā visus gaidīs izslavētā Tartu (Igaunija) zinātnes centra „AHHAA!” ceļojošā izstāde „Zinātne ar riteņiem”. Pasākuma programma ir visnotaļ piesātināta un tā noslēgsies pulksten 22.00 ar brīvdabas kino „Goldingen cinema” sezonas atklāšanu, kurā bērniem izrādīs animācijas filmas. Tā kā svētki būs lustīgi un pat mazus bērnus to laikā aizliegts likt gulēt pēc vakara pasaciņas, kas skan ikvakaru Latvijas Radio ēterā aicina uz miedziņu. Kuldīga dzīvos pēc sava laika – vimbu laika, ar kuru programmu sīkāk var iepazīties internetā: www.kuldiga.lv.

Kuldīdznieki atgādina seno ticējumu: „Kas redzējis, kā Kuldīgā lec zivis, tas savu veiksmi šogad reizinās ar divi!” Jāatgādina, ka vimbas Ventas rumbu pārvar katru pavasari, zivju nārsta laikā, un tas ir iespaidīgs skats.

Lido zivis Kuldīgā pirms diviem – 2011. – gadā (TV Skrunda)

2. Patrīcijas Kāsa „Arēnā Rīga” dziedās Piafu

„Arēnā Rīga” sestdien, 27. aprīlī, pulksten 19.00 uzstāsies viena no slavenākajām franču dziedātājām - Patrīcija Kāsa, prezentējot savu jaunāko koncertprogrammu „Kaas chante Piaf” („Kāsa dzied Piafu”), kas veltīta leģendārās dziedātājas Edītes Piafas piecdesmitajai nāves gadadienai. Koncerta programmā iekļautas par zelta klasiku kļuvušās Edītes Piafas dziesmas.

Īpaši šim koncertam ir izveidota unikāla scenogrāfija ar video instalācijām un neparastu gaismu šovu. Uz ekrāniem tiks projicēti līdz šim neredzēti Edītes Piafas fotoattēli un seni video materiāli.

Lai arī sākotnēji iecerēts tikai kā koncerts, „Kaas chante Piaf” ierakstīts Londonā kopā ar 80 mūziķu orķestri un ir iznācis albuma formātā 2012. gada novembrī.

Patrīcija Kāsa dzimusi 1966. gadā. Viņas debijas albums „Mademoiselle Chante le Blues”, kas izdots 1988. gadā, guva milzīgus panākumus ne vien Francijā, bet arī tālu ārpus tās robežām. Kopš tā laika dziedātāja gandrīz nepārtraukti koncertē un līdz šim brīdim ir izdevusi 17 veiksmīgus albumus. Papildus muzikālajai karjerai Patrīcija Kāsa debitējusi arī kā kino aktrise. 2009. gadā dziedātāja piedalījās Eirovīzijas dziesmu konkursā, kur ar kompozīciju „Et s’il fallait le faire” ieguva 8. vietu. Pirms diviem gadiem viņa izdeva savu autobiogrāfiju ar nosaukumu „L'Ombre De Ma Voix”, kas Francijā kļuvusi par bestselleru un ir jau tulkota sešās valodās.

Biļešu cena: Ls 15 -70 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com .

Patrīcija Kāsa dzied Piafu: „Hymne a l’amour”

3. Vokālie brīnumdari – „Naturally 7” no Amerikas Rīgas Kongresu namā

Rīgas Kongresu namā festivāla „Rīgas Ritmi 2013” pavasara koncertu sērijā sestdien, 27. aprīlī, pulksten 19.00 uzstāsies vokālā a cappella grupa „Naturally 7” no Ņujorkas (ASV).

Tā ir grupa, kuras skanējumā apvienota gan harmoniska dziedāšana, gan bītbokss, gan apbrīnojami precīza mūzikas instrumentu imitācija. Viņu balsis aptver un virtuozi atveido visdažādāko mūzikas instrumentu spektru – sākot ar muzikāli neaizstājamo trompeti un beidzot ar pilnu bungu komplektu. Šo tehniku viņi paši sauc par „vokālo spēli” (vocal play ) – tā ir māksla radīt instrumentālu mūziku ar balss palīdzību. Šie septiņi „balss instrumenti” ir spēruši ievērojamu soli bītboksa attīstībā un izveidojuši paši savu mazo orķestri.

Septiņu afroamerikāņu puišu apvienības noteicošais brīdis pienāca 2007. gada rudenī, kad, pakāpeniski gūstot panākumus Eiropā, „Naturally 7” pēkšņi tika ierauti notikumu virpulī, kas pavēra tiem ceļu uz pasaules mēroga skatuvēm, sniedzot koncertus miljoniem skatītāju. Grupas panākumi bira kā no pārpilnības raga.

Pastāvēšanas laikā grupa ir ierakstījusi vairākus albumus. 2006. gadā tapušais CD „Ready II Fly” ir būtisks ar to, ka tajā atrodama dziesma, kas kļuvusi par vienu no skatītākajiem klipiem YouTube mājaslapā. Grupas nu jau slavenā uzstāšanās Parīzes metro ar dziesmu „Feel It (In the Air Tonight)” ar vairāk kā pieciem miljoniem skatījumu ir kļuvusi par hītu daudzās Eiropas valstīs. Šī dziesma ir ierindojusies TOP3 balsojumu virsotnēs Francijā, Beļģijā un Dienvidāfrikā, kā arī - iemantojusi simpātijas Vācijā, Šveicē, Itālijā un Portugālē. Nu arī Latvijas publika to varēs novērtēt.

Biļešu cena: Ls 10 - 25 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.rigasritmi.lv .

„Naturally 7” Parīzes metro

4. Norvēģu nacionālais lepnums – stilīgie „Casiokids” Rīgas „Palladiumā”

Sestdienas, 27. aprīļa, vakarā rīdziniekiem ir iespēja apmeklēt vēl vienu ārzemju viesmākslinieku koncertu. Pulksten 20.00 kocertzālē „Palladium” (Marijas ielā 21) uzstāsies norvēģu nacionālais lepnums – stilīgā sintpopa apvienība „Casiokids”. Grupai raksturīgi eksperimenti ar neordināriem mūzikas paņēmieniem, radot ambienti šarmantu un gaisīgu deju mūziku.

„Casiokids” ir sintpopa (mūzikas stils, kurā dominējošais mūzikas instruments ir sintezators) apvienība no klinšainajām Bergenas un Stavangeras pilsētām Norvēģijā. Grupa eksperimentē ar tipiskajām Skandināvu minimālistiskajām indī un elektro-popa melodijām. Kā viņi paši par sevi saka: „Mēs mēģinām taisīt mūziku, kas ir kaut kur pa vidu starp „ABBA”, „Technotronic” un „Whigfield”, bet pagaidām mums nekas nesanāk.”

Daudzi mūzikas apskatnieki – „Casiokids” ir viena no veiksmīgākajām apvienībām norvēģu mūzikas vēsturē. 2010. gadā grupa kļuva par īstu sensāciju uzvarot leģendārās popa grupas „A-HA” veidotajā jauno talantu konkursā. Grupas singls „Gront lys i alle ledd/Togens hule" bija pirmais skaņdarbs norvēģu valodā, kas tika izdots Lielbritānijā. Pēc singla panākumiem Lielbritānijas mūzikas izdevums „NME” „Casiokids” raksturoja kā „labāko kas radies Norvēģijā kopš metāla uzplaukuma.”  

„Casiokids” koncertu iesildīs pašmāju eksperimentālā un progresīvā popgrupa „Galaxy Bosons”. Biļešu cenas: Ls 12 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.palladium.lv .

Casiokids: „Fot i Hose”

5. Hendeļa Mesija uz Nacionālās operas skatuves

Rīgas baltajā namā – Latvijas Nacionālajā operā (LNO) sestdien un svētdien, 27. un 28. aprīlī pulksten 19.00 notiks jauniestudējuma - Georga Frīdriha Hendeļa oratorijas „Mesija” – pirmizrāde.

Hendeļa „Mesija” ir viens no vismajestātiskākajiem un triumfālākajiem skaņdarbiem mūzikas vēsturē. Saskaņā ar mūzikas profesionāļu teikto, šī mūzika ir kosmiskas enerģijas un cilvēkus garīgi vienojoša prieka pilna. Ne velti šī vokāli simfoniskā partitūra iedvesmojusi argentīniešu horeogrāfu Maurisio Vainrotu neparastai dejas izrādei, kas izstaro emociju, prieka un enerģijas pārpilnību. Hendeļa dievišķā mūzika rosinājusi horeogrāfu laikmetīgā baleta valodā paust savas pārdomas par garīguma lomu mūsdienu pasaulē. Izrādē bez baleta trupas vēl piedalīsies LNO orķestra kamersastāvs, Rīgas kamerkoris „Ave Sol” un solisti(Evija Martinsone, Sergejs Jēgers, Viesturs Jansons un Kalvis Kalniņš), pie diriģenta pults būs Andris Veismanis.

„Mesijas” horeogrāfs Maurisio Vainrots Latvijas publikai jau pazīstams ar baleta viencēlienu izrādi „Tango plus. Ceļojumi”. Arī iestudējums „Mesija”, kam scenogrāfiju un kostīmus veidojis mākslinieks Karloss Gajardo, ir viens no viņa pasaulē pazīstamākajiem darbiem, ko ar panākumiem iestudējis Zviedrijas Karaliskais balets, Beļģijas Karaliskais Flandrijas balets, Bordo Nacionālās operas balets un Nacionālais Čīles balets.

Biļešu cena: Ls 5 – 37 („Biļešu paradīzes” tīklā). Nākamā „Mesijas” izrāde 8. maijā pulksten 19.00.  Sīkāk internetā: www.opera.lv .

Maurisio Vainrota „Mesijas” iestudējums Zviedrijas karaliskajā baletā

6. Lielā autoizstāde Ķīpsalā

Ķīpsalas izstāžu hallēs šajā nedēļas nogalē norisinās ikgadējā autoindustrijas izstāde „Auto 2013”. Līdzīgi kā iepriekš, arī šogad tā apvieno četras tematiskās sadaļas: „Auto”, „Transporta tehnika”, „Auto mehānika” un „Auto Exotica”.

* Ar katru gadu arvien plašāka kļūst izstādes sadaļa „Auto”. Pārstāvniecību tajā apstiprinājis diezgan prāvs skaits automobiļu zīmolu, tostarp - „Alfa Romeo”, „Chevrolet”, „Chrysler”, „FIAT”, „Hyundai”, „Jeep”, „KIA”, „Nissan”, „Peugeot”, „Renault”, „Suzuki”, „Volvo” un daudzi citi. Līdztekus jaunāko modeļu ekspozīcijai notiek arī konkurss „Latvijas Gada auto 2014” un ir stends, kurā apmeklētāji var aplūkot pirmos pretendentus („Ford”, „Mazda”, „VW”), kas pieteikušies sacensties par prestižo titulu „Gada auto”. Izstādē aktīvi piedalās arī Ceļu satiksmes drošības dienests.

* Izstādes sadaļā „Auto mehānika” aplūkojams plašs automobiļu piederumu, apkopes līdzekļu, autoservisa aprīkojuma un remonta instrumentu klāsts, kas paredzēts gan nozares profesionāļiem, gan ikvienam entuziastam, kam patīk remontdarbus veikt pašam.

* Savukārt izstādes sadaļas „Transporta tehnika” ekspozīcijā aplūkojami jaunumi lielgabarīta spēkratu sektorā – komerctransports, autobusi, dažādas funkcionalitātes piekabes, kā arī speciālā tehnika un aprīkojums –, kas varētu interesēt tranzīta un loģistikas nozares uzņēmējus.

* Toties ekspozīcijas sadaļa „Auto Exotica” ir uzskatāma par saldo krējumu, kas pārsteidz apmeklētājus ar ekstravaganci un krāsainību, ar braucamrīkiem, kas reti redzami uz ielas ikdienas satiksmē. Arī šogad speciāli uz izstādi no ārvalstīm ir vestas līdz šim Latvijā neredzētas autotūninga pērles. Autofanus šajā izstādes sadaļā sagaidīs daudz jauku pārsteigumu.

Autoizstādes darba laiki: 27. aprīlī – no pulksten 10.00 līdz 19.00, 28. aprīlī – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cena: Ls 3,5 (pensionāriem un skolēniem – Ls 2,5, ģimenes biļete – Ls 9). Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: baroks Venēcijas zālē, pavasara elpa, vienkāršie latgalieši un intīmā gultasveļa

* Mākslu muzejā var baudīt arī mūzikas pavadījumā! Izmēģiniet to, svētdien, 28. aprīlī, pulksten 18.00, kad Mākslas muzejs „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) visus aicina uz baroka mūzikas koncertu, pirms tam sniedzot iespēju arī apskatīt muzeja ekspozīcijā izstādītos baroka laika glezniecības paraugus. Apmeklētājiem tā būs izdevība iepazīt laikmetu kopumā, nojaucot robežu starp divām kultūras formām – mākslu un mūziku.

Muzeja Venēcijas zāli ieskandinās baroka koris „Collegium Choro Musici Riga” un baroka orķestra „Collegium Musicum Riga” solisti. Programmā tiks atskaņots Latvijā līdz šim nedzirdēts vācu baroka lielmeistara, komponista un ērģelnieka Heinriha Šica cikls „Dāvida psalmi”. Biļešu cena: Ls 5 (skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 3). Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) līdz 26. maijam ir skatāma fotomākslinieka Māra Maskalāna personālizstāde „Nagļi LV–4631”. 2008. gadā kopā ar režisori Lailu Pakalniņu filmējot dokumentālo filmu „Par dzimtenīti” Māris Maskalāns iepazīst Nagļu ciematu un tā iedzīvotājus. Šis Latgales pagasts, tālu no lielpilsētas greznības, burzmas un kņadas, apbūra viņu ar savu pašpietiekamo un nesamāksloto esības būtību.

Māris Maskalāns vairāku gadu garumā ir devies speciālās ekspedīcijās, lai dokumentētu Nagļu iedzīvotājus – no veciem vīriem un sievām līdz pusaudžiem un bērniem. Tā tapusi unikāla melnbaltu fotoportretu kolekcija – kultūrvēsturiski antropoloģisks pētījums, kas tagad skatāms Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Rīgas galerijā „Mākslas banka” (Jaunielā 14, Vecrīgā) līdz 4. maijam ir skatāma Ingas Pērkons gleznu izstāde „Elpo līdz”. Izstādē apskatāmie darbi galvenokārt ir pavasara noskaņās, šis brīdis dabā - pavasara pamošanās ziedos, ainavās un cilvēkos. Izstādes nosaukums „Elpo līdz” radies, domājot par to, vai ikdienā steidzoties un skrienot pamanām, kas notiek šajā brīdī mums apkārt, kas notiek dabā.

Vai pamanām pirmos asnus pēc sniega, vai redzam kā mostas daba, kā plaukst pienenes, pļavas, kā ievas un kastaņi zied? Sīkāk internetā: www.makslasbanka.lv .

* Dobeles Novadpētniecības muzejā (Brīvības ielā 7) līdz 25. maijam ir skatāma visnotaļ erotiska un „miegaina” izstāde - jaunās mākslinieces Aivas Belovas personālizstāde „Silta Gulta". Tajā iespējams apskatīt oriģinālu un neparastu gultas veļu, kā arī mākslinieces gleznas, kas radītas studiju laikā Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā. Šķietami aprobētu izteiksmes līdzekļu kopumā Aiva Belova atradusi individuālu pieeju gultas veļai, padarot ikdienišķo priekšmetu par īpašu mākslas sintēzes lauku.

Ideja par gultasveļas šūšanu māksliniecei radusies pirms trim gadiem, kad saviem vecākiem 20 gadu kāzu jubilejā viņa vēlējusies pasniegt oriģinālu dāvanu. Aiva Belova apgalvo, ka katra gultasveļa nes savu emocionālu piesātinājumu, visbiežāk izteiktu raksturīgos sievietes un vīrieša tēlos. Tas var būt mednieku pāris, jaunlaulāto tēlojums, mākslas vēstures darbu piemēros rasti personāži vai pat sieviete un vīrietis fantastiskā, idealizētas noskaņas vēstošā vidē. Sīkāk internetā: www.dobele.lv .

* Līdz 1. maijam katru dienu no pulksten 12.00 līdz 19.00 Jelgavā, Raiņa parkā, ir apskatāma ceļojoša informatīvā mākslinieku veidotā instalācija „Rīta zvaigzne”. Klātesošie Raiņa parkā var vērot ielu teātra stilistikā veidotu performanci, kuras pamatā ir stāsts par Venēru - zvaigzni, kas pirmā aust nakts debesīs un pēdēja noriet, četru gadu ciklā apejot visas debess puses.

Performances galvenais elements – trīs dejotāji, un to ietērps simbolizē dažādu tautību līdzāspastāvēšanu un vienotību kā Latvijā, tā Eiropā. Tāpat „Rīta zvaigzne” sevī ietver vizuālās mākslas izstādi „Tīrkultūra”, kurā eksponēti 12 Latvijā dzīvojošu mazākumtautību autoru mākslas darbi. Informatīvo instalāciju izstrādājusi radošā komanda - Ramona Buša - Virtmane, Aigars Bikše, Mārtiņš Ķibers, Anna Heinrihsone, Valters Verners, Liene Grava, Vita Valheima un Ieva Kasemira.

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29, Majoros) ir skatāma multimediju mākslinieces Solveigas Vasiļjevas izstāde „Kāds vēro vīrusu. Mutācijas”. Šajā izstādē eksponēti mākslinieces 2012. un 2013. gadā radītie darbi - lielformāta zīmējumi un objekti. Solveigas Vasiļjevas tēma jau 20 gadus ir lielie kosmosa procesi - to fragmentējums un šo fragmentu palielinājums. „Cita pasaule”, „Eksistences lauki”, „Nezona. Skaistums”, „Asinsaina”, „Burbuļi” – tie ir daži no mākslinieces radīto mākslas projektu nosaukumiem.

Stāstot par jaunatklāto izstāsi Solveiga Vasiļjeva saka: „Vēl joprojām nav skaidra vīrusu izcelsme. Ir vairākas teorijas, bet viena no tām ir, ka vīrusiem ir kosmiska izcelsme.” Izstāde būs apskatāma līdz 5. maijam. Sīkāk internetā www.jurmalasmuzejs.lv .

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, AFP/LETA