Eirovīzijas uzvarētāja Lorīna pievērš sabiedrības uzmanību cilvēktiesībām
Eirovīzijas uzvarētāja Lorīna.
Kultūra
2013. gada 3. maijs, 02:50

Eirovīzijas uzvarētāja Lorīna pievērš sabiedrības uzmanību cilvēktiesībām

Jauns.lv

Šovasar populārās mūzikas un kultūras festivālā „Pestivals” Rīgā viesosies zviedru dziedātāja Lorīna (Loreen), kura kopš uzvaras 2012. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā pievērsusies cilvēktiesību aizstāvības jautājumiem.

Lorīna pazīstama ne tikai kā tādu populāru mūzikas hitu kā “Euphoria” un “My Heart is Refusing Me” izpildītāja, bet arī kā cilvēktiesību aktīviste. Izmantojot savu atpazīstamību Eiropā, māksliniece tiecas pievērst sabiedrības uzmanību problēmām cilvēktiesību jomā, kā arī pati aktīvi piedalās dažādās ar cilvēktiesību jautājumiem saistītās aktivitātēs.

Lorīna plašu atzinību izpelnījās 2012. gada Eirovīzijas dziesmu konkursa laikā, kad bija vienīgā no konkursa dalībniekiem, kas izmantoja iespēju tikties ar vietējiem cilvēktiesību aktīvistiem – Žurnālistu brīvības un drošības institūtu (Institute for Reporters' Freedom and Safety) un vietējo cilvēktiesību aizsardzības organizāciju pārstāvjiem. Tikšanās laikā māksliniece tika iepazīstināta ar valdības instanču pastrādātajām nelikumībām pret vietējiem Baku pilsētas iedzīvotājiem – vairākas dzīvojamās ēkas galvaspilsētas centrā tika nelikumīgi nojauktas, lai atbrīvotu teritoriju Eirovīzijas dziesmu konkursa notikuma vietas “Kristālā halle” būvniecībai. Lai arī Azerbaidžānas valdības pārstāvji šo mūziķes darbību nosauca par pārlieku Eirovīzijas dziesmu konkursa politizēšanu, Lorīna neatkāpās no sava viedokļa, uzstājot, ka Azerbaidžānā cilvēktiesības tiek pārkāptas ik dienu un šo faktu nedrīkst noklusēt.

Arī pēc Eirovīzijas dziesmu konkursa Lorīna turpina runāt par cilvēktiesībām un to pārkāpumiem vairākās valstīs, kurās sniedz uzstāšanās. Viesojoties Baltkrievijā, dziedātāja tikās ar cilvēktiesību organizācijas “Viasna” pārstāvjiem, raisot diskusiju par valdības attieksmi pret politisko opozīciju Baltkrievijā. Māksliniece izteica atbalstu vietējiem cilvēktiesību aktīvistiem un “Viasna” organizācijai ziedoja līdzekļus, kas iegūti no uzstāšanās Baltkrievijā. Lorīna uzsvēra, ka vārda un viedokļa brīvība ir viena no svarīgākajām cilvēka tiesībām, kas pašai dziedātājai nodrošina iespēju izpausties radošā veidā, tāpēc aicina arī savus fanus cīnīties par iespēju nebaidīties paust savu viedokli tiem svarīgos jautājumos.

Tāpat dziedātāja sniegusi uzstāšanos vairāku praida gājienu ietvaros Zviedrijā, Austrālijā un Beļģijā, un izteikusi atbalstu praida gājienam Serbijas galvaspilsētā Belgradā. Lorīna uzsver, ka cilvēkam ir tiesības uz viedokļa un rīcības brīvību, neskatoties uz seksuālo orientāciju, reliģisko piederību vai politiskajiem uzskatiem. Piedevām, mūziķe uzstāšanos praida ietvaros uzskata par iespēju pavadīt laiku pozitīvu un atvērtu cilvēku sabiedrībā. Jāpiebilst, ka Lorīna ir precējusies.

Vairākās intervijās Lorīna atzinusi, ka nekad nav baidījusies runāt par cilvēktiesību pārkāpumiem un ar to saistītiem jautājumiem. Māksliniece uzskata, ka sabiedrības uzmanības pievēršana šādām problēmām ir tikai aizsākums plašākai diskusijai un, cerams, iedvesmas avots citiem cilvēktiesību aizstāvjiem, neskatoties un negatīvo attieksmi, ko šādas aktivitātes izsaukušas no tādu valstu kā Azerbaidžānas un Baltkrievijas valdību puses. Tāpat Lorīna uzskata, ka, ja ar savu darbību spējusi izraisīt kaut mazāko rezonansi sabiedrībā, tā uzskatāma par lielu veiksmi.

To, vai Lorīna izrādīs interesi arī par cilvēktiesību jautājumiem Latvijā, būs iespējams noskaidrot jau šovasar, kad dziedātāja pirmo reizi viesosies Rīgā, lai uzstātos populārās mūzikas un kultūras festivālā „Pestivals”, kas 12. un 13. jūlijā norisināsies Mežaparkā. Biļetes uz festivālu nopērkamas jau šobrīd „Biļešu Serviss” tīklā.

VIdeo: Loreen “Euphoria”

Video: Intervija ar Loreen

Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA, publicitātes foto

Tēmas