Marija Aļohina no "Pussy Riot" cietumā sāk badoties
Ar vēstulēm atbalstu Aļohinas atbrīvošanai pauda Krievijas rakstniece Marija Arbatova, politiķe Irina Hakmada, kā arī mūziķi Pīters Geibriels un Patija Smita un citi.
Sabiedrība
2013. gada 22. maijs, 15:11

Marija Aļohina no "Pussy Riot" cietumā sāk badoties

Jauns.lv

Viena no ieslodzītajām Krievijas pankgrupas "Pussy Riot" dalībniecēm Marija Aļohina trešdien pieteica badastreiku, protestējot pret to, ka tika noraidīta viņas personīgā līdzdalība tiesas sēdē, kur tiek izskatīta lieta par viņas pirmstermiņa nosacītu atbrīvošanu.

Permas novada Berezņiku pilsētas tiesā Aļohina par badastreika sākumu paziņoja, kad tā nolēma, ka lieta izskatāma, izmantojot videokonferences starpniecību no kolonijas, kur viņa izcieš sodu.

Pēc tiesas lēmuma Aļohina un viņas advokāte Irina Hrunova paziņoja, ka atsakās piedalīties tiesas sēdē.

Tiesa arī noraidīja Aļohinas un viņas advokātes prasību, ka no lietas izskatīšanas ir jāatstādina prokurors, jo viņš esot ieinteresēts tiesas iznākumā.

Tiesa pasludināja pārtraukumu līdz ceturtdienai.

Atbalstu Aļohinas pirmstermiņa atbrīvošanai pauduši arī vairāki Krievijas un ārvalstu žurnālisti un mākslinieki, kā arī starptautiskā vides aktīvistu organizācija "Greenpeace", kas piedāvāja iekārtot darbā Aļohinu pēc viņas pirmstermiņa atbrīvošanas.

Ar vēstulēm atbalstu Aļohinas atbrīvošanai pauda Krievijas rakstniece Marija Arbatova, politiķe Irina Hakmada, kā arī mūziķi Pīters Geibriels un Patija Smita un citi.

Aļohinas advokāte lūdza tiesu apstiprināt Aļohinas dēlam psihologa novērtējumu, kurā secināts, ka viņam trūkst mātes mīlestības.

Jau vēstīts, ka piecas "Pussy Riot" dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās pērn 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja "panku lūgšanu" pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā pērn martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 10.oktobrī izskatot grupas "Pussy Riot" dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Tolokoņņikova izcieš sodu 14.sieviešu kolonijā Mordovijas republikā, bet Aļohina – 28.sieviešu kolonijā Permas novadā.

BNS, Foto: AFP/LETA