Nacionālais teātris sezonas sākumā piedāvās vairākas pirmizrādes
30. maijā pirmizrādi piedzīvojis "Rudens Pēterburgā" un teātra sezona strauji tuvojas beigām, tomēr jau tagad var iegādāties biļetes uz vairākām jaunās sezonas izrādēm.
Kultūra
2013. gada 3. jūnijs, 17:16

Nacionālais teātris sezonas sākumā piedāvās vairākas pirmizrādes

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais teātris jaunās sezonas sākumā saviem skatītājiem piedāvās vairākas jaunas izrādes, uz kurām biļetes var iegādāties jau tagad, informēja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Septembrī un oktobrī Latvijas Nacionālajā teātrī būs divas Lielās zāles pirmizrādes - 12.septembrī notiks izrādes "…bagātā kundze" pirmizrāde pēc Andreja Upīša stāstu motīviem, kuru iestudē režisore Ināra Slucka, bet 18.oktobrī pirmizrādi piedzīvos "Sarkangalvīte un vilks" Elmāra Seņkova režijā.

"OKartes Jaunajā zālē'' sezona sāksies ar Regnāra Vaivara iestudēto izrādi "Titāniks", savukārt septembrī Aktieru zālē Dāvis Auškāps iestudēs Jevgeņija Griškoveca "Statisfakciju", bet oktobrī pirmizrādi piedzīvos Deivida Lindsejsa-Ebeira "Truša ala" Kārļa Krūmiņa režijā.

Turpinot iepriekšējos darbos aizsākto filmas un teātra robežu nojaukšanu, Slucka sezonas atklāšanas izrādei izvēlējusies vienu no slavenākajām latviešu kinofilmām "Pie bagātās kundzes". Upīša stāsti par 20.gadu Rīgu zelta burtiem ierakstīti latviešu literatūras klasikā un mūsdienās izskan tikpat aktuāli, kā toreiz, kad sarakstīti. Izrādes centrā būs Emmas Kārkls sapnis par īsto dzīvi, kurā nauda nav jāpelna salīkušu muguru, jo jaunām un skaistām sievietēm to parasti sagādā viņu pielūdzēji. Diemžēl visi sapņi nepiepildās.

Galvenajās lomās šajā izrādē spēlēs Inga Misāne, Zane Jančevska, Normunds Laizāns un Juris Lisners. Vecās Kārklenes lomā būs Emmas lomas tēlotāja Rīgas kinostudijas mākslas filmā Līga Liepiņa.

Savukārt Seņkova iestudētā izrāde "Sarkangalvīte un vilks" būs bērnu izrāde. Visā pasaulē stāsts par Sarkangalvīti sākas vienādi - ir sasirgusi vecmāmiņa un mamma uztic savai gudrajai un rātnajai meitiņai apraudzīt vecmāmiņu un aiznest tai ciemakukuli. Un Sarkangalvīte dodas ceļā, kas ved cauri mežam. Par to, kas notiek mežā un ar ko šis gājiens beidzas, ir daudz nostāstu. Nacionālajam teātrim būs pašiem savējais, jo režisors un viņa biedri sola īstu bērnu izrādi, ar mūzikas, smieklu un dažādu dzīvnieku klātbūtni.

Sarkangalvītes lomā iejutīsies aktrise Dita Lūriņa, bet Vilks būs Gundars Grasbergs.

Vaivars Nacionālajā teātrī iestudē muzikālu izrādi "Titāniks". Šajā izrādē būs koncentrēšanās uz būtiskāko - mūziku, izpildītāju meistarību un skatītāja fantāziju. Izrādē skanēs populāra latviešu estrādes mūzika, bet lomās piedalīsies Ieva Aniņa, Marija Bērziņa, Madara Botmane, Gundars Grasbergs, Arturs Krūzkops un Ģirts Liuziniks.

Izrādē "Satisfakcija" galvenajās lomās būs Ivars Puga un Ivars Kļavinskis.

Darba "Satisfakcija" autors Griškovecs parādījās pie krievu teātra apvāršņa pirms gadiem desmit un atgādināja piemirsto patiesību, ka visdziļāk skatītājam trāpa uzticēšanās un personiska saruna. Viņa lugā "Satisfakcija" uzticība joprojām ir uzmanības centrā, tikai šoreiz runa ir par vīrieša un sievietes attiecībām. Biznesmenis Saša sarīko psiholoģiskā terora paraugstundu savam jaunajam kolēģim Dmitrijam, jo tas flirtējis ar viņa sievu. Mūsdienu duelim izraudzītie ieroči ir stiprais alkohols, bet likme - miljons dolāru.

Savukārt Lindseja-Abēra luga "Truša ala" ir Pulicera prēmijas un Tonija balvas laureāte. Tas ir stāsts par divām māsām, no kurām viena gaida bērnu, bet otra to tikko zaudējusi satiksmes negadījumā. Vienas māsas prieku un cerības aizēno otras nelaime un izmisīgie centieni izdzēst notikušo no atmiņas un no dzīves - pārceļoties uz jaunu dzīvesvietu, mēģinot atbrīvoties no suņa, kas parāvis bērnu zem mašīnas, dzēšot videoierakstus, kuros redzamas ainiņas no laimīgās ģimenes dzīves.

Galvenajās lomās šajā izrādē spēlēs Liene Gāliņa, Jānis Vimba un Madara Saldovere, kā arī piedalīsies Lāsma Kugrēna un Kaspars Dumburs.

LETA/ Publicitātes foto