Baltijas valstu baškīri un tatāri Rīgā nosvinējuši Sabantuju. FOTO. VIDEO
Latvijas un mūsu kaimiņvalstu tatāri un baškīri pagājušās nedēļas nogalē Rīgā ar vērienu nosvinēja savus nacionālos svētkus – Sabantuju.
Kultūra
2013. gada 3. jūlijs, 20:48

Baltijas valstu baškīri un tatāri Rīgā nosvinējuši Sabantuju. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Kamēr latvieši Rīgā un visos valsts novados atklāja Dziesmu un deju svētkus, Baltijas valstu baškīru un tatāru kopiena Latvijas galvaspilsētā svinēja savus lielākos nacionālos svētkus – Sabantuju.

Aizvadītajās brīvdienās Rīgā tika svinēti Baltijas tatāru un baškīru svētki - Sabantujs. Šajos svētkos piedalījās dalībnieki un viesi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Polijas, Baltkrievijas un citām valstīm. Sabantuja dalībniekus sveica arī pārstāvji no Tatarstānas un Baškortostānas, Kasjauns.lv informēja Latvijas tatāru kopienas aktīvists Ramils Kadirovs.

Vasaras sākums ir laiks vismīlētākajiem tatāru un baškīru svētiem Sabantujam. „Saban” tukojumā nozīmē „arkls”, bet „tuyı” nozīmē „svētki”, „kāzas”, skaidro Kadirovs. Sabantujs tiek svinēts jau vairāk kā tūkstoti gadu, beidzoties pavasara sējas darbiem. To atzīmē gan baškīru un tatāru ciemos un laukos, gan pilsētās.

Baltijas Sabantujā uzstājās Kazaņas grupa „Kazan Yegetlere” („Kazaņas džigiti”), Latvijas tatāru un baškīru kultūras biedrības ansamblis „Čišma”, kā arī citi tatāru un baškīru estrādes un tautas mākslinieki no Rīgas, Narvas, Tallinas, Klaipēdas, Kaļiņingradas un citu valstu pilsētām. Skanēja jakutu melodijas un dziesmas, bija mazliet austrumnieciskais kolorīts – korejiešu un japāņu melodijas. Neiztika arī bez dejām lielisku kolektīvu un to dalībnieku izpildījumā – tatāru, baškīru, gruzīnu, turku, uzbeku, kazahu un citas. Skanēja tautas instrumenti – kurajs un kubizs. Sabantuja laikā tika prezentēta šajā vasarā Kazaņā notiekošā jauniešu Universiāde.

Svinību laikā notika arī dažādi konkursi un sacensības – monētiņas zvejošana ar muti no bļodiņas pilnas ar kefīru, olas nešana karotē, lēkšana maisos, slēpošana pa zāli un podu dauzīšana. Norisinājās arī nacionālā cīņas sporta „koreš” turnīrs, kura uzvarētājs balvā saņēma aunu.

Šī bija tikai neliela daļa no Sabantuja norisēm. Sabantuja organizēšanā piedalījās Latvijas tatāru un baškīru kultūras biedrība „Čišma”, biedrības jauniešu organizācija, kā arī citas Baltijas tatāru un baškīru biedrības.

Rīgas Sabantuja video apskats
Uzstājas Latvijas tatāru un baškīru kultūras biedrība ansamblis „Čišma”

Kasjauns.lv/Foto: Jegors Nesterovs, Fļura Hairuļļina/publicitātes foto

Tēmas