Katram būs jāiemācās "Saule, Pērkons, Daugava"!
Dziesmu svētku virsdiriģents Romāns Vanags.
Kultūra

Katram būs jāiemācās "Saule, Pērkons, Daugava"!

Jauns.lv

Dziesmu svētku virsdiriģentu Romānu Vanagu otrdienas priekšpusdienā sastopam Latvijas Universitātes Lielajā aulā, kur norisinās Jāzepa Vītola 150 gadu jubilejas koncerta lielais mēģinājums.

Katram būs jāiemācās "Saule, Pērkons, Daugava"!...

„Lielais darbs, tostarp Dziesmu svētku noslēguma koncerts, vēl priekšā, turklāt piektdien, 5. jūlijā, Esplanādē tiks ieskandināta Pasaules koru olimpiāde, kas Rīgā notiks nākamgad,” saka Romāns Vanags – Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs.

Laiks izmēģināt Arēnu

„Pašlaik koncentrējamies mēģinājumiem un koncertiem. Trešdien mums ar zēnu kori jānodzied Pasaules Brīvo latviešu apvienības sanāksmē, savukārt vakarā „Arēnā Rīga” notiks Vokāli simfoniskās mūzikas koncerts,” diriģents uzskaita savus šīs nedēļas darbus, akcentējot, – 2014. gadā tieši „Arēna Rīga” būs viena no Pasaules koru olimpiādes mājvietām, tādēļ jau laikus jāmēģina saprast gan tās uzbūve, gan visas tehniskās iespējas. Te talkā viņam nāks trešdienas koncerta mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš – Romāna Vanaga galvenais domubiedrs Pasaules koru olimpiādes atklāšanas un noslēguma koncerta organizēšanā. „Mēs ar Mārtiņu kopīgi skatīsimies un spriedīsim, kas mums der no šogad darītā un kas vēl jāpaņem klāt. Jo daži skaņdarbi, kas skanēs trešdienas vakarā Arēnā, iekļauti arī PKO atklāšanas koncertā nākamā gada jūlijā. Tādējādi tā ir tāda liela saikne ar nākamo gadu.”

Dziesmu mācīs visā pasaulē

Šonedēļ Romāna Vanaga darbu kalendārā ir vēl viens ļoti svarīgs pasākums – PKO ieskandināšana piektdien, 5. jūlijā, Esplanādē –, kad tiks iedarbināts pulkstenis, kas skaitīs laiku līdz koru olimpiādei. „Ir palicis nedaudz vairāk kā gads, un, gatavojot tik milzīgu pasākumu, gads nemaz nav tik daudz,” rezumē diriģents.

Par godu šim pasākumam piektdien Rīgā ieradīsies visa „Interkultur” vadība (šī organizācija rīko Pasaules koru olimpiādi – red.), no citām valstīm sabraukušie kori, kas piedalās Dziesmu svētkos, tāpat arī pagājušā gada Pasaules koru olimpiādes, kas norisinājās ASV pilsētā Sinsinati, uzvarētāji – koris „Sōla” un vokālā grupa „Latvian Voices” –, lai ar dziesmām un runām pilnīgi oficiāli uzsāktu laika skaitīšanu.

„Šie abi kolektīvi ir mūsu vizītkartes Pasaules koru olimpiādē, un visi kopīgi atskaņosim Mārtiņa Brauna dziesmu „Saule, Pērkons, Daugava”,” savu ieceri atklāj diriģents, norādot, – parasti šādos pasākumos tiek dziedāts angliski, taču riskēs, visām valstīm, ieskaitot Ķīnu, Japānu, Dienvidāfriku un Argentīnu, mēģinot iemācīt tieši šo dziesmu. „Pēdējā laikā daudz braukāju pa pasauli, tāpēc tiešām esmu nolēmis šo dziesmu iemācīt visiem, jo tā tiks dziedāta PKO noslēguma koncertā Mežaparka Lielajā estrādē, kur skanēs gan latviešu kormūzikas, gan pasaules mūzikas esence.

Protams, skanēs arī Ērika Ešenvalda komponētā „My song”, kas ir PKO oficiālā dziesma. Taču ir svarīgi, lai šī nacionāli latviskā un mums tik būtiskā dziesma, kurā ir dziļa jēga, arī skanētu. Ne velti visa pasaule Latviju un Baltiju pazīst kā dziesmotās revolūcijas zemi. Tādēļ varbūt visa pasaule gribētu saprast, ko mums šī dziesma nozīmē. Un tas ir īstais brīdis skaidrot šo fenomenu – ka mūsu tauta atguva neatkarību, pateicoties arī koriem, dziedāšanas spējai un arī šai dziesmai, kas bija Atmodas simbols,” skaidro Romāns Vanags. Viņš atgādina, ka pirmoreiz Lielajā estrādē Mārtiņa Brauna dziesma tika dziedāta 1989. gada Skolēnu dziesmu svētkos, savukārt pirms tam visā Latvijā un arī ārzemēs tā skanēja Ivara Bērziņa vadītā kora „Sindi putnu dārzs” izpildījumā. Diriģents patiesi priecājas arī par sakritību, ka tieši šī dziesma viņam jādiriģē lielajā Dziesmu svētku noslēguma koncertā šosvētdien, 7. jūlijā.

Sarunā Romāns Vanags atminas arī pagājušā gada Ziemeļvalstu un Baltijas valstu dziesmu svētkus Helsinkos. „Pie Helsinku katedrāles katrai valstij bija jānodzied kāda dziesma... Un kori un diriģenti paši pieprasīja, lai tiktu dziedāta „Saule, Pērkons, Daugava”, jo viņi to dziesmu bija iemācījušies.

Tas bija liels izaicinājums, bet reizē – arī patīkams pārsteigums par to, ka uz cilvēkiem šī dziesma atstāj tik milzīgu iespaidu.

Mēs pavisam noteikti varam lepoties gan ar Mārtiņu Braunu, gan šo dziesmu, kas gandrīz hrestomātiski tiek atkārtota katros svētkos, kur tā tiek dziedāta.”

Nepalaid garām savu iespēju!

Taujāts, ko īsti Latvijai un Rīgai nozīmē fakts, ka Pasaules koru olimpiāde norisināsies tieši šeit, Romāns Vanags akcentē, – tā ir milzīga atpazīstamība! „Tas ir vēsturisks brīdis, kurā būs iespēja piedalīties, un šāds milzīgs pasākums Latvijā diez vai otrreiz mūsu dzīves laikā būs, un Lietuvā vai Igaunijā arī ne. Jo nav jau viegli uz šejieni uzaicināt tik daudz cilvēku – Rīgā nākamvasar ieradīsies vismaz divdesmit tūkstoši koristu no visas pasaules. Viņi gan atbrauks divās daļās, jo mūsu kapacitāte diemžēl neļauj vienlaikus uzņemt tik daudz cilvēku. Un, protams, tas būs izaicinājums – uzņemt Latvijā pasaules zvaigznes „The King’s  Singer” un „The Real Group”.” Diriģents arī cer, ka uz sacensībām ieradīsies liels skaits labu amatierkoru, jo daudzās pasaules valstīs kordziedāšana ir patiešām labā līmenī.

„Par to gan pats esmu uzzinājis tikai pēdējā laikā, jo mums pieejams pamaz informācijas par tālo valstu un kontinentu koriem. Taču man bija tas gods pagājušajā gadā strādāt ar Malaizijas koriem, un gan tur, gan Filipīnās ir patiešām brīnišķīgs kormūzikas līmenis.”

Romāns Vanags arī atgādina, ka par Filipīnas koriem šeit bijis zināms, pateicoties diriģentam Imantam Kokaram, kurš tālajā valstī savulaik viesojies kopā ar kori „Ave Sol”. „Protams, latvieši var pamatoti lepoties ar savu kora kultūru, bet mums jāzina, ka arī citur prot labi dziedāt, un par to visu varēsim pārliecināties nākamgad. To jau jūt arī tie kori, kas braukā pa pasaulē notiekošajiem konkursiem.

Tādēļ ir svarīgi, lai mūsu koru attīstība netiktu apdraudēta. Un pavisam noteikti visi kori – ne tikai tie četri, kas nupat Koru karos izcīnīja ceļazīmi uz Pasaules koru olimpiādi – ir cienīgi pārstāvēt Latviju jebkurā augstākajā amatierkoru forumā.”

Tālab diriģents aicina ikvienu kori pieteikties šim pasākumam, izmantojot arī Latvijas kā rīkotājvalsts privilēģijas. „Sāciet interesēties un reģistrēties! Ceru, ka daudzi arī šo iespēju izmantos, jo šī būs laba starptautiska publicitāte ikvienam korim, kas piedalīsies,” akcentē Romāns Vanags.

"Saule, Pērkons, Daugava" karaokes versija:

Intervija publicēta sadarbībā ar "Rīga 2014"/ Foto: Evija Trifanova/LETA