Kuras būs Latvijas partiju "lokomotīves" Eiroparlamenta vēlēšanās? VIDEO
Nākamā gada maijā paredzētās Eiropas parlamenta vēlēšanas likušas jau tagad sasparoties gan amata kandidātiem, gan partijām. Jau parādījušies to politiķu vārdi, kuri varētu kļūt par partiju sarakstu „lokomotīvem”.
Politika
2013. gada 5. jūlijs, 06:39

Kuras būs Latvijas partiju "lokomotīves" Eiroparlamenta vēlēšanās? VIDEO

Jauns.lv

Eiroparlamenta vēlēšanas gaidāmas tikai pēc desmitarpus mēnešiem – nākamgad 24. maijā, bet jau tagad partijas sākušas tām gatavoties. Uz astoņām vietām Eiroparlamentā paredzējuši kandidēt gan pašreizējie eiroparlamentārieši, gan citi Latvijā pazīstami politiķi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas parlaments savā rezolūcijā dalībvalstu politiskās partijas aicina jau savlaicīgi izvēlēties deputātu kandidātus, „lai viņi varētu izvērst Eiropas mēroga priekšvēlēšanu kampaņas, koncentrējoties uz visai Eiropai svarīgiem jautājumiem”.

Latviju 751 deputāta lielajā Eiroparlamenta „ģimenē” pārstāvēs tikai astoņi deputāti. Pagaidām mūsu partijas vēl oficiāli nav izvirzījušas kandidātus Eiroparlamenta vēlēšanām, bet jau ir nojaušams, kas būs vēlēšanu sarakstu līderi, vēsta LTV raidījums „Panorāma”.

„Vienotības” saraksta līderi būšot pašreizējā Eiroparlamenta deputāte Sandra Kalniete un aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Nacionālas apvienības līderis būs Roberts Zīle, bet Zemnieku un zaļo savienības (ZZS) saraksta galvgalī ierindots pašreizējais Saeimas deputāts, Latvijas Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš. No ZZS uz Eiroparlamentu kandidēt vēloties arī pašreizējais eiroparlamentārietis, ekspremjers Ivars Godmanis, kura savulaik pārstāvētā partija LPP/LC ir pašlikvidējusies.

Par „Saskaņas centra” līderi ir atteicies kļūt pašreizējais eiroparlamentārietis Alfrēds Rubiks, jo savu cienījamo gadu dēļ vēlas beigt politiķa karjeru. Saskaņieši gan viņu labprāt redzētu par savu līderi, bet, ja Rubiku neizdosies pierunāt turpināt politiķa karjeru, tad par „Saskaņas centra” saraksta līderi kļūšot kāds no pašreizējiem Saeimas deputātiem.

Uz vietām Eiroparlamentā cer arī ekspremjera Einara Repšes vēl nenodibinātā Attīstības partija, kura par saviem līderiem vēlas izvirzīt Mārtiņu Bondaru un diplomātu Māri Riekstiņu. Par jau sākušos Eiroparlamenta priekšvēlēšanu cīņu skatieties „Panorāmas” videosižetā. Notiks ne tikai partiju cīņa par vēlētāju balsīm, bet, pēc visa spriežot, cīniņi būs arī partiju iekšienē, lai politiķi sīvā konkurencē sev izkarotu vietu vēlēšanu saraksta galvgalī.

Eiropas parlamenta kandidāti no Latvijas (LTV „Panorāma”)
Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Edijs Pālens/LETA