Vecpiebalgas novadā sākusies svētku nedēļa. FOTO
Vecpiebalgas svētku nedēļu, kurā gaida plašs kultūras programmas piedāvājums, atklāj komponists Jānis Lūsēns.
Kultūra
2013. gada 16. jūlijs, 20:10

Vecpiebalgas novadā sākusies svētku nedēļa. FOTO

Jauns.lv

Pirmdien, 15. jūlijā, ar koncertu Vecpiebalgas novada Inešu pagastā sākās kultūras un mākslas svētku nedēļa „Vecpiebalga atver durvis”, kurā piecos novada pagastos gaida gan aizkustinoši koncerti komponista Jāņa Lūsēna vadībā, gan jaunas izrādes ar Latvijas populārāko aktieru piedalīšanos.

Pirmdien Inešu estrādē savus priekšnesumus izrādīja novada pašdarbības kolektīvi un talantīgākie Dzērbenes mūzikas skolas audzēkņi, bet svinīgas runas teica Vecpiebalgas novada pašvaldības vadītāja Ella Frīdvalde-Andersone, festivāla mākslinieciskais vadītājs Jānis Lūsēns un festivāla jauniestudējumu libreta autore Inguna Bauere. Inešu estrādi apmeklēja skatītāji gan no novada, gan viesi.

Lai piederība Vecpiebalgas novadam un svētku izjūtas nezustu ne mirkli, Vecpiebalgas novada pašvaldības sadarbības partneri – Muzikālā teātra „ARS NOVA” komanda (viņu vidū – arī komponists Jānis Lūsēns) – apmetusies Alauksta ezera krastā un turpina ik dienas gatavoties festivāla nākamajiem pasākumiem. Jau šodien, 16. jūlijā, kultūras nedēļa turpinās Taurenes pagastā. Vakarā, plkst. 19.00 Nēķena muižā izskanēs Jāņa Lūsēna un Aspazijas koncertprogrammu „Tas vārds” izcilā kontrtenora Sergeja Jēgera izpildījumā. Apmeklētājus reibinās spirdzinošs vīna malks Nēķena muižas pagrabos.

17. jūlijā pulksten 17.00 Vecpiebalgas kultūras namā varēs vērot Dailes teātra iestudējumu „Pasaka par vērdiņu”, kā arī līdztekus būs skatāma izrāžu kostīmu izstāde, bet pulksten 18.00 Dzērbenes pilī un dārzā varēs sekot līdzi režisores Ināras Čakstes teātra studijā „Rampa” iestudētajai Rūdolfa Blaumaņa lugai ”Ugunī”, kas būs teatrāls ceļojums. Kaives pagastā pulksten 20.00 pirmizrādi piedzīvos dramaturga un režisora Laura Gundara iestudējums „Latviešu kāzas”. Dienas beigās pulksten 23.00 Dzērbenes pagastā Augstā kalna estrādē notiks novatoriskas mūzikas provokācijas – muzicēs eksperimentālā mūzikas grupa „puseH puseW”, Toms Auniņš, Mārtiņš Roķis, nepieradinātā folka orķestris „Pingvīnu cirx” un dīdžejs Edijs.

Savukārt 18. jūlijā gaidāma romantiska sastapšanās Vecpiebalgā. No pulksten 15.00 Kārļa Skalbes „Incēnos” notiks pēcpusdiena  bērniem ar radošajām darbnīcām. Pulksten 17.00 sāksies muzikāla izrāde pēc Kārļa Skalbes pasaku „Kaķīša dzirnavas” un „Kalna gars” motīviem „Baltā kaķīša brīnumvārdi”. Dienas noslēgumā pulksten 21.00 Kārļa Skalbes „Saulrietos” norisināsies saulrieta nakts mistērijas, kurās piedalīsies Uģis Roze, Andris Ērglis, Zigfrīds Muktupāvels un Jānis Lūsēns ar mūziķu grupu.

19. jūlijā pulksten 17.00 notiks padomju retroauto brauciens, bet pulksten 20.00 Kaives muižas parkā novadu pašdarbības kolektīvs piedāvās Paula Putniņa lugu „Ar būdu uz baznīcu”, bet pēc tam sekos lustīga ballēšanās kopā ar Igauņu ģimeni.

20. jūlijā notiks Lielā novadu diena, kad būs gan liela tirgošanās, gan arī iestudējuma izrādīšana un zaļumballe. No pulksten 13.00 Brāļu Kaudzīšu muzejmājas pagalmā notiks seno amatu pratēju izrādīšanās un tirgošanās, bet „Kalna Kaibēnu” pļavās varēs satikt „Mērnieku laiku” kolorītākās personas. Alauksta estrādē tiks demonstrēts jauniestudējums ‘Tad būs laba lustēšana”, kurā, turpinot pērn iesākto stāstu, kopā sanāks Latvijas kultūras vēsturē nozīmīgākās personības no Vecpiebalgas puses – piemēram, Kārlis Skalbe (aktieris Ģirts Ķesteris), Matīss Kaudzīte (Uldis Anže), Reinis Kaudzīte (Ivars Puga), Andrejs Pumpurs (Andris Keišs) un citi. Vara Braslas režijā viņiem šoreiz piebiedrosies arī divas dāmas – Aspazija (Baiba Sipeniece-Gavare) un Benjamiņa kundze (Kristīne Zadovska). Izrādes veidotāji sola, ka skatītājus gaida melodisku dziesmu caurvīta labestīga humora pilna mistērija. Pēc izrādes sekos tautas sadziedāšanās kordiriģenta Egīla Vētras vadībā, kā arī sekos zaļumballe ar grupu „Tālbraucēji”.

„Vecpiebalga atver durvis” noslēgsies 21. jūlijā ar emocionālu programmu Vecpiebalgas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, kur pulksten 13.00 sāksies dievkalpojums, bet pulksten 14.00 notiks Jāņa Lūsēna koncertprogramma „Mazu brīdi pirms...”, kurā dziedās Kristīne Zadovska un Ingus Pētersons, bet muzicēs Jānis Lūsēns un mūziķu grupa.

Biļetes uz pasākumiem iepriekšpārdošanā var iegādāties „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un Vecpiebalgas novada pagastu pārvaldēs.

Kasjauns.lv / Foto: No „ARS NOVA” personīgā arhīva