Fantastisks skats! Rīgā ieradušies 100 burinieku un jahtu
Publiskai apskatei Rīgā tiks atvērti 20 lielie A klases burinieki.
Sabiedrība

Fantastisks skats! Rīgā ieradušies 100 burinieku un jahtu

Jauns.lv

Šodien Rīgā Starptautiskās mācību burukuģu un jahtu regates "The Tall Ships Races 2013" ietvaros ieradušies vairāk nekā 100 burinieku un jahtu no 17 pasaules valstīm. Regates Rīgas posms notiks līdz svētdienai.

Fantastisks skats! Rīgā ieradušies 100 burinieku u...

Šogad regates ostas ir četras pilsētas pie Baltijas jūras – Orhūsa (Dānija), Helsinki (Somija), Rīga un Ščecina (Polija). Posmos starp Orhūsu un Helsinkiem un Rīgu un Ščecinu kuģi sacentās par labāko rezultātu. No Helsinkiem uz Rīgu komandas devās kruīza posmā, un pirmie burinieki un jahtas Rīgā ieradās jau 24.jūlijā. Visvairāk burinieku un jahtu Rīgā ieradušies no Lielbritānijas, Polijas, Krievijas, Vācijas, Norvēģijas un Nīderlandes. Latviju regatē pārstāv C klases jahta "Spaniel".

Notiks atrakcijas un koncerti bērniem

Regates Rīgas posma preses sekretāre Ieva Lasmane pastāstīja, ka Rīga ir sagatavojusi plašu pasākumu programmu visām četrām regates dienām, lai līdzās kuģu apskatei Latvijas iedzīvotājiem un viesiem piedāvātu dažādas izklaides iespējas. Regates Rīgas posmā līdzdarbosies vairāk nekā 170 brīvprātīgo sakaru virsnieku. Pasākumu norises vieta ir teritorija pie Rīgas pasažieru termināļa un Eksporta iela, kur uz lielās skatuves uzstāsies pazīstami Latvijas mūziķi. Pārējā teritorijā notiks atrakcijas un koncerti bērniem, darbosies kafejnīcas un restorāni, suvenīru un amatnieku tirdziņš.

Publiskai apskatei Rīgā tiks atvērti 20 lielie A klases burinieki, tostarp viens no lielākajiem pasaules buriniekiem – Baltijas Zivsaimniecības flotes akadēmijas mācību burinieks "Kruzenshtern" no Kaļiņingradas. Mazākos B klases buriniekus un jahtas var apskatīt no malas, tie publiskai apskatei nebūs pieejami. Jahtas un mazākie burinieki izvietoti Andrejostas un Andrejsalas līcī (jahtklubā).

3000 regates dalībnieku dosies parādē

Kronvalda parka teritorijā piektdien no plkst.11 līdz 18 notiks "Rīgas brīvostas festivāls", kura galvenais notikums būs tradicionālā "Kanāla regate", kas katru gadu augustā notiek Rīgas pilsētas svētku laikā Bastejkalnā. Šoreiz sacensības ar ūdens velosipēdiem notiks Kronvalda parka kanāla posmā un tajās piedalīsies regates "The Tall Ships Races 2013" dalībnieki.

Sestdien no plkst.12.30 līdz 14 visu kuģu komandas, aptuveni 3000 regates dalībnieku, dosies parādē maršrutā Eksporta iela – 11.novembra krastmala – Rātslaukums – Kaļķu iela – Raiņa bulvāris – Kongresu nams. Gājiena noslēgumā laukumā pie Kongresu nama notiks komandu apbalvošanas ceremonija par rezultātiem sporta spēlēs un citiem sasniegumiem regates laikā.

Regates Rīgas posms notiks līdz svētdienai.
Regates Rīgas posms notiks līdz svētdienai.

Iepriekšējo reizi Rīgā šis krāšņais pasākums notika pirms 10 gadiem – 2003.gadā.

Tall Ships Races 2013 regates kuģi Rīgā

Tall Ships Races 2013 regates kuģi Rīgā

BNS, Foto: Mārtiņš Ziders