1dienas
19stundas
33minūtes
14sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Operas jauno vadību izvēlas stingrā slepenībā
Kultūra

Operas jauno vadību izvēlas stingrā slepenībā

Jauns.lv

Pašlaik norisinās konkurss uz Latvijas Nacionālās operas trīs valdes locekļu amatiem, ir beigušās divas kārtas, un viņu kandidātu vārdus plašākai sabiedrībai neatklāj.

Operas jauno vadību izvēlas stingrā slepenībā...

Patlaban no desmit pretendentiem uz trešo kārtu ir atsijāti seši. Katram ir lūgts atbilstoši konkursa nolikumam sagatavot savu skatījumu par Operas attīstību, un tuvākajā laikā komisija iepazīsies ar viņu piedāvājumu un ieteiks kultūras ministrei Žanetai Jaunzemei–Grendei trīs jaunos valdes locekļus. Jauno valdi iecerēts izraudzīties līdz 1. septembrim, lai tā ķertos pie darba, sākoties jaunajai operas sezonai.

Komisija savu vārdu varētu teikt 27. augustā, bet ne Operas darbiniekiem, ne plašākai sabiedrībai pretendentu vārdus neatklāj. Kultūras ministrijas preses pārstāve Dace Vizule kasjauns.lv informē: „Kad konkurss būs noslēdzies un komisija būs apstiprinājusi trīs jaunos valdes locekļus, mēs viņu vārdus darīsim zināmus sabiedrībai.” Iemesls slepenībai esot viņu pašu vēlme – kandidāti neesot pilnvarojuši ministriju informēt plašāku sabiedrību par viņu līdzdalību šajā konkursā.

 „Esam satraukti, nezinām, kas īsti notiek,” Kasjauns.lv teic kāda Operas darbiniece, vēloties palikt anonīma. Neoficiāli ir zināms, ka uz Baltā nama valdi pieteicies Operas mākslinieciskais direktors Arturs Maskats, direktora vietniece ārlietu un attīstības jautājumos Astra Irmeja–Šēfere un, protams, direktors Andrejs Žagars.

„Neesmu deleģēta runāt visu vārdā, bet būtu ļoti labi, ja amatā paliktu Žagara kungs – cilvēks ar lielu redzējumu, protams, kādreiz neaprēķināms, bet ar spēju realizēt lielus mākslinieciskus sapņus. Bailīga vadība ir lejupslīdes pirmais nosacījums,” teic Kasjauns.lv avots Operā.

Konkursa komisiju vada kultūras ministres padomnieks Jānis Dripe, tajā darbojas arī Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis, Kultūras akadēmijas kultūras menedžmenta profesors Ivars Bērziņš, Kultūras ministrijas Juridiskās nodaļas vadītājas vietnieks Juris Šumeiko un citi. Komisijai ir tiesības piesaistīt arī citus ekspertus.

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA