1dienas
19stundas
33minūtes
06sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ekspertu komisija: Žagaru padzīt no Operas pieprasīja arodbiedrība
LNO valdes pretendentu izvērtēšanas komisijas vadītājs Jānis Dripe atklāj, ka ir bijis liels LNO arodbiedrības kultūras ministrei adresēts spiediens un pat draudi, lai operas valdē neapstiprinātu Andreju Žagaru.
Kultūra

Ekspertu komisija: Žagaru padzīt no Operas pieprasīja arodbiedrība

Kasjauns.lv

Komisija, kura izvērtēja pretendentus Latvijas Nacionālās operas valdes sastāvam, vienojusies, ka valdes sastāvā ir jābūt nu jau arī iepriekšējam LNO vadītājam Andrejam Žagaram. Tomēr kultūras ministre viņu valdes sastāvā neapstiprināja. Lai to izdarītu, Operas arodbiedrība esot pat izdarījusi „spiedienu un draudus”.

Ekspertu komisija: Žagaru padzīt no Operas piepras...

Pagājušajā nedēļā kā zibens spēriens no skaidrām debesīm nāca kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes paziņojums, ka turpmāk Latvijas Nacionālas operas (LNO) valdes sastāvā vairs nebūs tās ilggadējais vadītājs Andrejs Žagars. Viņam vien piedāvāts LNO padomnieka amats. Tagad Operas trīs valdes locekļu sastāvā darbosies LNO direktora padomnieks muzikālajos jautājumos, komponists Arturs Maskats, muzikoloģe Daina Markova un Rīgas biznesa skolas pasniedzēja Inese Eglīte.

LNO valdes pretendentu izvērtēšanas komisijas pārstāvji Kasjauns.lv teica, ka viņi kultūras ministrei rekomendējuši apstiprināt Andreju Žagaru, kurš kopā ar Maskatu saņēmis vienādu - augstāko novērtējumu. Tomēr Jaunzeme-Grende šo ekspertu viedokli nav ņēmusi vērā. Komisijas vadītājs, kultūras ministres padomnieks Jānis Dripe Kasjauns.lv teica, ka esot pat bijis LNO arodbiedrības „spiediens un draudi”, lai no operas valdes atbīdītu Žagaru. Ardbiedrība pat solījusi rīkot streiku, ja LNO valdē atkal nonākšot Žagars.

LNO valdes pretendentu izvērtēšanas komisijā bez Dripes vēl darbojās Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Artis Sīmanis, Latvijas prezidentūras ES padomē sekretariāta Prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne, Latvijas Kultūras akadēmijas kultūras profesors Ivars Bērziņš, Kultūras alianses pārstāvis Juris Dambis, Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters un KM Juridiskās nodaļas vadītājas vietnieks Juris Šumeiko.

Visi Kasjauns.lv aptaujātie komisijas locekļi atteicās komentēt Žagara neiekļaušanu valdes sastāvā. Tomēr bija jūtams, ka viņus sarūgtinājis ministres lēmums atbrīvoties no Žagara. Viņi uzsvēra – komisijas locekļu viedokli deleģēts paust tikai ekspertu komisijas vadītājam Jānim Dripem.

Dripe uzsvēra, ka LNO valdes pretendentu komisijas vērtējumā gan Žagars, gan Maskats ieguva vienādu punktu skaitu un komisija uzskatīja, ka viņi kopā ar Inesi Eglīti ir arī pelnījuši iekļūt LNO valdē. Dripe teica, ka komisija, vērtējot iespējamos operas valdes locekļus, varēja abstrahēties no operas finanšu lietām un arodbiedrību viedokļa. Tas, ka Žagars neiekļuva valdē, lielā mērā gulstas uz LNO arodbiedrības pleciem, uzsvēra Dripe. Komisija, atšķirībā no kultūras ministres, nav vērtējusi arodbiedrības viedokli. Dripe joprojām uzskata, ka Žagaram būtu bijis jābūt operas valdē. „Mūsu opera ir labākā opera Ziemeļeiropā un tas ir primārais,” saka Dripe, uzsverot, ka tas ir Žagara nopelns. Tomēr esot bijis liels arodbiedrības spiediens un pat draudi uz Kultūras ministriju, lai Žagars neiekļūtu LNO valdē. Dripe teic – naudas lietas un vietējie kašķi nedrīkst stāvēt augstāk par to starptautisko skanējumu, ko iepriekšējos gados ieguvusi mūsu opera.

Arī citi komisijas locekļi kā, piemēram, Selga Laizāne un Ivars Bērziņš, apstiprināja, ka atbalstīja Žagara iekļaušanu valdē, bet konkrēti nepauda savu viedokli par Jaunzemes-Grendes lēmumu to nerespektēt.

Dripe uzsver: "Tas, ka komisijas lēmums ir rekomendējošs ministrei un viena valdes locekļa gadījumā atšķīrās no ministres lēmuma ir zināms. Tā var notikt demokrātiskā sabiedrībā un ievērtējot dažādus apstākļus. LNO arodbiedrības vēstulē ministrei pauda viedokli par streika draudiem, gadījumā ja ministre iekļaus LNO Valdes sastāvā Žagaru. Tādā veidā tiek tieši ietekmēts ministres lēmums un ļaudīm, kas to veic jāizturas pret šādu rīcību ar lielu atbildību."

Elmārs Barkāns/Foto: Andrejs Baburovs/LETA, Edijs Pālens/LETA