Latvijas Kara muzejā top aktiera Edgara Lipora monoizrāde "Karavīrs"
Profesionālo leļļu teātra aktieri, ilggadējo pasniedzēju un vīru kopas "Vilki" vadītāju un multiinstrumentālistu Edgaru Liporu vēsture interesē kopš desmit gadu vecuma.
Kultūra
2013. gada 4. septembris, 19:50

Latvijas Kara muzejā top aktiera Edgara Lipora monoizrāde "Karavīrs"

Jauns.lv

Septembra beigās Latvijas Kara muzejā pirmizrādi piedzīvos aktiera Edgara Lipora muzikālā objektu un kustību monoizrāde "Karavīrs", informēja aktiera pārstāvji.

Monoizrāde ir sens Lipora sapnis un izaicinājums.

Aktieris stāstīja, ka, vairākus gadus strādājot Latvijas Leļļu teātrī un vadot vīru kopu "Vilki", bija prātojis par monoizrādi, kurā tiktu vēstīts gan par vīrišķīgu rīcību, gan patriotiski cēlu, kareivja cienīgu domāšanu mūsdienīgi ikdienišķās situācijās, kur prātam jābūt modram, bet sirdij - mīlošai.

Izrāde "Karavīrs" būs izaicinājums apvienot vairākus skatuves mākslas veidus - ne tikai leļļu, kustību un objektu teātri, bet arī akadēmiskās mūzikas zināšanas un latviešu tradicionālo kultūru. Iestudējums top sadarbībā ar režisoru Valdi Pavlovski, horeogrāfi Liliju Liporu un kostīmu mākslinieci Gunu Stikāni.

Tautasdziesma, ritualizētu kustību raksts un trāpīgi izvēlēti objekti būs tas māksliniecisko izteiksmes līdzekļu arsenāls, ar kuru mūsdienīgā skatījumā izrādē tiks atklātas latviešu kultūras vērtības. Par objektiem kalpos seni priekšmeti, kas cilvēku apziņā asociējas ar latviešu dzīvesziņu, - puzurs, josta, cirvis, kaklariņķis, sirpis.

Profesionālo leļļu teātra aktieri, ilggadējo pasniedzēju un vīru kopas "Vilki" vadītāju un multiinstrumentālistu Liporu vēsture interesē kopš desmit gadu vecuma. Viņa sirds pieder senajiem laikiem, īpaši 13.gadsimta brīvības cīņām. Mācoties 69.vidusskolā, paveicies ar vēstures skolotāju, kurš bijis neviens cits kā Odisejs Kostanda. Kopā ar viņu 80.gadu beigās Lipors piedalījies daudzu latviešu strēlnieku kapu atjaunošanā. Četras vasaras iesaistījies arī arheoloģiskajās ekspedīcijās.

Izrāde "Karavīrs" Latvijas Kara muzejā būs skatāma 27.septembrī un 28.septembrī plkst.18.


LETA / Publicitātes foto