Eksperti skaidro, ko Latvijai nozīmē Trampa uzvara
Polittehnologs Jurģis Liepnieks, TV personība Kārlis Streips un sociālantropologs Roberts Ķīlis.
Politika
2016. gada 9. novembris, 09:41

Eksperti skaidro, ko Latvijai nozīmē Trampa uzvara

Jauns.lv

ASV savu izvēli ir izdarījuši un par prezidentu ievēlējuši nekustamā īpašuma magnātu, pretrunīgi vērtēto Donaldu Trampu. Kā norāda polittehnologs Jurģis Liepnieks, ASV prezidents dzīvi Latvijā ietekmē pat vairāk nekā Raimonds Vējonis. Kā Trampa uzvara vērtējama mūsu zemes kontekstā, vērtē 3 eksperti.

Polittehnologs Jurģis Liepnieks Republikāņu kandidāta, jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa uzvarā saskata divus lielus riskus – ģeopolitisko un ekonomisko. „Tramps viennozīmīgi pārstāv vietējos Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugus, kuri aicina sadarboties un vienoties ar Krievijas līderi. Šie līdzgaitnieki stingri uzskata, ka konfliktēt ar Krieviju kaut kādu „Sanktpēterburgas piepilsētu” jeb citiem vārdiem, piemēram, Igaunijas dēļ nebūtu prāta darbs. 

Lielu satraukumu rada arī fakts, ka Tramps pirms kāda laika ir paudis, ka NATO darbības pamatprincipi ir jāpārskata un jāizvērtē – viņaprāt, ASV ir pārāk dārgi un nevajadzīgi aizsargāt Japānu un Dienvidkoreju,” pauž Liepnieks.

„Otrais ir ekonomiskais risks – Trampa uzvara ASV prezidenta vēlēšanās bez šaubām radīs nestabilitāti finanšu tirgū, kā arī izmainīs investīciju klimatu. Latvija 2017.gada budžetu plāno optimistiski, taču pie Trampa valdīšanas mūsu mērķu sasniegšana var būt arī neiespējama,” uzskata Liepnieks.

Žurnālists un raidījumu vadītājs Kārlis Streips vēl vēlēšanu dienā bija par 100 punktiem pārliecināts, ka ASV vēlēšanās saprāts tomēr gūs virsroku un prezidenta amatā tiks ievēlēta pirmā sieviete. Šādā gadījumā Latviju nākamajos četros gados lielas izmaiņas nebūtu sagaidījušas, savukārt Klintones administrācijas ģeopolitiskie lēmumi attiecībā pret Krieviju līdzinātos Obamas piekoptajai.

Vaicāts par pasauli kādā dzīvosim tagad, Streips ir lakonisks: „Trampa uzvaras gadījumā ļoti lielu satraukumu, protams, radītu NATO lietas.” Uz jautājumu kā, viņaprāt, izskatītos skandalozā miljardiera-prezidenta pirmā diskusija ar Vladimiru Putinu, Streips atbild, ka nemaz nevēlas iztēloties šādu pavērsienu.

Sociālantropologs, bijušais politiķis un pasniedzējs Roberts Ķīlis pauž, ka ASV varas sistēma ir pietiekami spēcīga, lai neļautu prezidentam Donaldam Trampam vienam pašam „šūpot kuģi”: „Arī NATO ir atklāti paudis, ka nevēlējās Trampu kā ASV prezidentu. Krievijai, protams, šāds pavērsiens ir izdevīgs, taču arī pie Donalda Trampa administrācijas ir sagaidāms, ka Krievijai ar laiku nāksies piekāpties rietumu valstu sankcijām gluži tāpat kā tas, manuprāt, būtu bijis Klintones uzvaras gadījumā.”

Ķīlis piemin, ka pie Trampa šis process vienkārši būšot ilgāks, taču, neatkarīgi no jaunā ASV prezidenta, Krievijai esot lemts piekāpties rietumvalstu spiedienam. Viņaprāt Latviju daudz būtiskāk ietekmēs Eiropas Savienības lielās vēlēšanas: “Manuprāt, mūs vairāk iespaidos drīzās Francijas un Vācijas vēlēšanas. Šo politisko notikumu rezultāts nākamajā gadā summēsies kopā ar „Brexit” procesu gaitu.”

Trampa fani aiz laimes raud

Demokrātu asaras un republikāņu prieki - amerikāņu emocijas par jauno prezidentu

Kasjauns.lv/Foto: LETA/ Reuters/Scanpix/LETA / AP/Scanpix/LETA / AFP /Scanpix/LETA