Kultūra
2013. gada 30. septembris, 11:42

LNO aicina uz "Sarunām pirms pirmizrādēm" par Karlsona baletu "Karlsons lido..."

Jauns.lv

Šovakar plkst.18.30 Latvijas Nacionālā opera (LNO) Jaunajā zālē aicinās uz izglītojošu pasākumu "Sarunas pirms pirmizrādēm", kas būs veltīts Jura Karlsona baletam "Karlsons lido..." ar Aivara Leimaņa horeogrāfiju.

Pēc Astridas Lindgrēnes grāmatu motīviem tapušais iestudējums pasaules pirmizrādi LNO piedzīvos 5.oktobrī, aģentūru LETA informēja LNO Preses birojā.

Šovakar apmeklētāji varēs uzzināt, kas komponistu Karlsonu pamudināja sacerēt baletu par savu slaveno vārda brāli un kā horeogrāfs Leimanis ieraudzījis slaidajos baletdejotājos pasaules apaļīgāko un omulīgāko personāžu. Tulkotāja un grāmatas "Astridas Lindgrēnes darbi un nedarbi" autore Mudīte Treimane stāstīs par rakstnieci un Karlsona gaitām pasaulē.

Jaunais LNO baleta iestudējums "Karlsons lido..." ļaus mazajiem skatītājiem izdzīvot visas slavenās Brālīša un Karlsona dēkas - pastaigu pa jumtiem, zagļu ķeršanu, pūcīgās auklītes Bokas jaunkundzes izjokošanu un smalkmaizīšu čiepšanu. Šis dzīvespriecīgais, krāsainais uzvedums aizvedīs skatītājus uz pasauli, kur fantāzija saplūst ar īstenību - skursteņslauķi uz pilsētas jumtiem metas jautrā dejā, televīzijas dīvas izkāpj no ekrāna un sarīko krāšņu rēviju, un pat konfektes sāk griezties apburošā valsī, taču būtībā balets vēstīs par ilgām pēc īsta drauga.

Scenogrāfiju jaunajam iestudējumam veido Mārtiņš Vilkārsis, bet tērpus veidojusi Ilze Vītoliņa. Karlsona lomā iejutīsies Andris Pudāns un Aleksandrs Osadčijs, Brālītis būs Nataļja Lipska un Evelīna Godunova, Māte - Elza Leimane-Martinova un Viktorija Jansone, Tēvs - Raimonds Martinovs un Arturs Sokolovs, Beta - Laine Paiķe un Annija Kopštāle, Bose - Kristaps Lintiņš un Hermans Ševčenko, Bokas jaunkundze - Ints Roziņš un Arnis Līcītis, Fille - Antons Freimans un Aleksandrs Jurāns, Rulle - Māris Spriņģis un Aleksandrs Kaļivods.

Pie diriģenta pults būs Mārtiņš Ozoliņš.

LETA