Kultūra
2013. gada 15. oktobris, 14:16

Latvijā sāk filmēt Krievijas režisora Paradžanova spēlfilmu "Ar rudeni sirdī". VIDEO

Jauns.lv

Latvijā sākusies Krievijas kinorežisora Georgija Paradžanova jaunās spēlfilmas "Ar rudeni sirdī" uzņemšanas darbi, informēja filmu studijas "Mistrus Media" producente Inese Boka-Grūbe.

Filmēšana notiks dažādās vietās Rīgā, Murjāņos, Krimuldā, Saulkrastos, Cesvainē un Madonā līdz 4.novembrim. "Ar rudeni sirdī" ir viens no projektiem, kas konkursa kārtībā saņēma valsts budžeta līdzfinansējumu.

Filma "Ar rudeni sirdī' ir stāsts par leģendāru personību Leonīdu Jengibarovu (1935-1972). Oficiāli viņa profesija "SojuzGosCirk" izdotajā darba grāmatiņā ierakstīta kā cirka mākslinieks - klauns, bet Jengibarova talanta un personības mērogs bija daudz plašāks - ne tikai klauns-novators padomju cirka mākslā, bet arī mīms, kino aktieris, estrādes mākslinieks, domātājs, dzejnieks un filozofs.

Jengibarova draugu vidū bija gan Vladimirs Visockis gan Marsels Marso. Viņš pirmais bijušajā Padomju Savienībā spēja paplašināt cirka mākslas robežas, mainīt klauna profesijas rāmi - no pierastā klauna-smīdinātāja, klauna-joku plēsēja, Jengibarovs radīja pilnīgi jaunu profesijas kvalitāti klaunu filosofu, kurš ne tikai smīdina publiku, bet liek tai domāt. Viņš radīja pats savu, individuālu neatkārtojamu stilu - personīgu pantomīmas priekšnesumu, kurā bija vieta arī emocijām un skumjām.

"Klauns ar rudeni sirdī" - tā Jengibarovs nosauca savu atmiņu grāmatu, kas ir filmas "Ar rudeni sirdī" iedvesmas avots.

Filma ir stāsts par Jengibarova īso, pretrunu spilgto un spilgto dzīvi - tajā savijas neizmērojama publikas mīlestība un cilvēciska vientulība, slava, panākumi un revolūcija cirka mākslā un padomju varas iestāžu kontrole un ierobežojumi. Par spīti publikas dievināšanai, slavai, tituliem, Jengibarovs bija vientuļš cilvēks, mūžīgi nemierā gan ar sasniegto, gan dzīvi zelta būrītī.

Viņš mira 1972.gada vasarā, 37 gadu vecumā.

Filmas scenārija autors un režisors ir Krievijas kinorežisors, scenārists, producents un mākslinieks Paradžanovs, vairāku atzītu un godalgotu dokumentālo filmu un spēlfilmu autors.

Filmas producenti ir Krievijas filmu studija SIA "Centr Jupiter FM", bet filmēšanu Latvijā nodrošina filmu studija "Mistrus Media" un producente Daiga Livčāne.

Filmas perators ir Sergejs Akopovs, bet galvenās lomas atveidotājs ir Krievijas aktieris Nodars Džanelidze. Filmā filmējas arī Krievijas aktieri Mihails Bogdasarovs, Jeļena Antipova, Jurijs Ņifontovs, Andrejs Nagornovs, kā arī Latvijas Nacionālā teātra aktrise Anete Saulīte un jaunais režisors Georgijs Surkovs.

Filmu "Ar rudeni sirdī" plānots pabeigt 2014.gada nogalē.

LETA