Krievu režisors Paradžanovs Latvijā sācis uzņemt savu jaunāko filmu. VIDEO
Kultūra
2013. gada 16. oktobris, 07:40

Krievu režisors Paradžanovs Latvijā sācis uzņemt savu jaunāko filmu. VIDEO

Jauns.lv

Ievērojamais Krievijas kinorežisors Georgija Paradžanovs Latvijā sācis filmēt savu jauno spēlflmu "Ar rudeni sirdī", informēja filmu studijā "Mistrus Media".

Paradžanova jaunā filma ir stāsts par leģendāru cirka personību – Leonīdu Jengibarovu.

Lai gan oficiāli Jengibarova profesija bija "SojuzGosCirk" cirka mākslinieks – klauns, viņa talanta un personības mērogs bija daudz plašāks – ne tikai klauns–novators padomju cirka mākslā, bet arī mīms, kino aktieris, estrādes mākslinieks, domātājs, dzejnieks un filozofs.

Jengibarova draugu vidū bija gan Vladimirs Visockis, gan Marsels Marso. Savas dzīves laikā Jengibarovs filmējās pie Paradžanova, Vasilija Šukšina, Rolana Bikova. Jengibarovs pirmais bijušajā Padomju Savienībā spēja paplašināt cirka mākslas robežas, mainīt klauna profesijas rāmi – no pierastā klauna–smīdinātāja, klauna–joku plēsēja Jengibarovs radīja pilnīgi jaunu profesijas kvalitāti – klaunu filozofu, kurš ne tikai smīdina publiku, bet liek tai domāt.

Filma ir stāsts par Jengibarova īso, pretrunu spilgto un spilgto dzīvi. Par spīti publikas dievināšanai, slavai, tituliem, Jengibarovs bija vientuļš cilvēks, mūžīgi nemierā gan ar sasniegto, gan dzīvi zelta būrītī. Viņš mira 1972.gada vasarā 37 gadu vecumā.

Filmas scenārija autors un režisors ir Krievijas kinorežisors, scenārists, producents un mākslinieks Paradžanovs.

Paradžarovs ir vairāku atzītu un godalgotu dokumentālo filmu un spēlfilmu autors. Viņa dokumentālās filmas "Es – Čaika" pirmizrāde notika 57. Venēcijas kinofestivālā 2000.gadā un kļuva par vienu no atzītākajām Eiropas dokumentālajām filmām 2000.gadā. Savukārt dokumentālās filmas "Es nomiru bērnībā" pirmizrāde notika 2004.gadā 57.Kannu kinofestovālā. Cita Panadžarova filma – "Lai mūsu dienas būtu garas" – iekļauta 62.Venēcijas kinofestivāla konkursa programmā 2005.gadā.

Pērn Paradžanova spēlfilma "Visi aizgājuši" saņēmusi apbalvojumus vairāk nekā desmit dažādos starptautiskos kinofestivālos.

Filmēšanu Latvijā nodrošina filmu studija "Mistrus Media", producente ir Daiga Livčāne.

Filmēšana notiks dažādās vietās Rīgā, Murjāņos, Krimuldā, Saulkrastos, Cesvainē un Madonā līdz 4. novembrim.

BNS / Video: LTV