Pat baltkrievi ir šokā par Latvijas nacionālistu vizīti pie diktatora Lukašenko
Baltkrievu prezidenta Aleksandra Lukašenko hokeja komanda sestdien ar rezultātu 6:5 sakāva Latvijas Saeimas hokejvienību. Kaimiņvalsts diktators izdarīja trīs rezultatīvas piespēles.
Sabiedrība
2013. gada 16. oktobris, 19:39

Pat baltkrievi ir šokā par Latvijas nacionālistu vizīti pie diktatora Lukašenko

Jauns.lv

Minskas sporta arēnā „Junostj” sestdien valdīja ne tikai sportiskas kaislības – Saeimas deputāti no Nacionālās apvienības Parādnieks un Naudiņš tandēmā ar Alfrēda Rubika dēliem spēlēja hokeju pret Eiropas par pēdējo diktatoru dēvētā Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko komandu.

Latvijas Saeimas deputāts Imants Parādnieks pēc spēles pat izteicās, ka nekādu politisku pretrunu šajā sportiskajā sacensībā nesaredz, jo Lukašenko esot mierīgs cilvēks un nekad Latvijai nav draudējis. Te gan jāpiebilst, ka dienu pirms hokeja spēles Lukašenko tiešā tekstā draudēja „sadot pa purnu” Lietuvai. Tātad, pēc visa spriežot, mūsu nacionāļu deputāti neko nosodāmu nesaredz tajā, ja tiek draudēts Lietuvai – galvenais, lai tik mūs liek mierā!

Nacionālists Naudiņš pateicas Lukašenko par sirsnīgo uzņemšanu

Latvijas Saeimas hokeja komandai šī esot bijusi pirmā starptautiskā spēle, kurā tā cieta zaudējumu ar 6:5, piekāpjoties baltkrievu „batjkas” komandai. Latvijas komandā spēlēja pieci deputāti – Nacionālās apvienības deputāti Imants Parādnieks un Romāns Naudiņš, neatkarīgais deputāts Viktors Valainis, kā arī no „Saskaņas centra” Latvijas parlamentā ievēlētie kādreizējā kompartijas vadītāja Alfrēda Rubika dēli Artūrs un Raimonds, no kuriem Artūrs bija komandas kapteinis.

Mūsu deputāti uz Minsku devās par savu naudu, bet viņus Baltkrievijā uzņēma Baltkrievijas prezidenta administrācija. Naudiņš Baltkrievijas televīzijā pat izteica pateicību baltkrieviem par sirsnīgo uzņemšanu.

Baltkrievijas plašsaziņas līdzekļi, kuri atrodas prezidenta kontrolē, hokeja spēli izmantoja propagandas nolūkos stāstot, ka Latvijas un Baltkrievijas attiecības uzlabojas un demonstrēja baltkrievu uzvaru starptautiskā arēnā. Jāteic, ka tas arī izdevās - „Junostj” sporta halle bija pārpildīta un publika pauda sajūsmu par sava prezidenta kārtējo uzvaru. Tas radījis rezonansi gan Latvijā, gan Baltkrievijā. Neizpratni par demokrātiskās Latvijas deputātu vizīti diktatoriskajā Baltkrievijā interneta komentāros pauduši arī baltkrievu disidenti. Jāpiebilst, ka mūsu sportisko parlamentāriešu vizīte notikusi laikā, kamēr Eiropas Savienības (ES) oficiālās attiecības ar Baltkrieviju ir saspīlētas demokrātijas ierobežojumu un cilvēktiesību pārkāpumu dēļ.

„Kāpēc Lukašenko ir diktators?”

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs LTV raidījumam „Panorāma” teica, ka Eiropas Savienības un Baltkrievijas savstarpējās attiecības kopš 2012. gada sākuma ir normalizējušās, taču, lai tās sauktu par labām, vēl ir tāls ceļš ejams.

„Mūsu pozīcija ir tik pat stingra kā ES pozīcija, jo mēs redzam, ka tur ir vēl pietiekami daudz problēmu. Ir politieslodzītie, esam vairākas reizes aicinājuši viņus atbrīvot, līdz ar ko es ceru, ka mūsu deputāti par šīm tēmām runā, ne tikai spēlē hokeju,” norādīja Rinkēvičs.

Nacionālās apvienības deputāts Romāns Naudiņš portālam ir.lv apgalvojis - ar Lukašenko viņi tikai spēlējuši hokeju” „Tikai hokeja spēle, Baltkrievijas prezidentu redzējām tikai uz hokeja laukuma. Visus trīs periodus nospēlēja. Latvijas vēstniecībā pārrunājām sāpīgus jautājumus, kas ir Latvijas vēstniecībā Baltkrievijā, tas arī viss.”

„Es Baltkrievijā esmu bijis vairākas reizes un pirms sabiedrībai un cilvēkiem spriest par šo valsti, es vienmēr iesaku aizbraukt un apskatīties, kāda tā valsts ir. To pašu mums teica par Azerbaidžānu, ka tur diktatūra, aizbraucot tur - mēs redzam, ka situācija ir scitādāka. Kāpēc Lukašenko ir diktators? Baltkrievija ir demokrātiska valsts, kuras vadībā ir prezidents Lukašenko,” sacīja Naudiņš.

Baltkrievu „batjka” sola leišiem pa purnu

Savukārt Imants Parādnieks portālam tvnet.lv norādīja, ka Baltkrievija un tās līderis Lukašenko nav draudējis Latvijai. Tas, pēc viņa ieskatiem, arī neliedz Latvijas cilvēkiem braukt uz Baltkrieviju.

Te gan jāteic, ka dienu pirms izšķirīgās Lukašenko komandas spēles ar Latvijas parlamentāriešu vienību – 11. oktobrī, Baltkrievijas prezidents, komentējot Lietuvas pretreakciju Krievijai „piena kara” sakarā un norādot, lai lietuvieši neuzdrošinās apgrūtināt satiksmi ar Kaļiņingradas apgabalu, preses konferencē teica: „Ja lietuvieši tā uzvedīsies, viņi dabūs pa purnu. Lai lietuviešu uz mums neapvainojas. Viņiem tas ir jāzina.”

Baltkrievijas prezidenta Lukašenko un Latvijas Saeimas hokeja komandu spēle

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video