Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. novembrī. FOTO. VIDEO
Kultūra
2013. gada 1. novembris, 08:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 2. un 3. novembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Rīgā šajās brīvdienās tiek piedāvāti koncerti, kuros varēs dzirdēt visu – gan roka klasiku, gan senbaznīcas dziedājumus. Bērniem prieku sagādās tas, ja vecāki viņus aizvedīs uz kaķu teātri vai dzelzceļa modeļu izstādi. Pieaugušajiem iespējams doties arī uz izstādēm, kas paredzētas viņu gaumei un stilam.

„Palladiumā” uzstāsies skotu indīroka varoņi – grupa „The View”, savukārt Lielajā Ģildē mūsu izcilā operdziedātāja Ilona Bagele sarīkojusi savu jubilejas benefici. Pašlaik notiek Rīgas „A Capella” festivāls, kurš piedāvā izcilus vokālos dziedājumus gan baznīcās, gan citās koncertzālēs. Joprojām turpinās skolēnu brīvdienas, tāpēc vecākiem ir iespēja saviem bērniem sagādāt neaizmirstamus svētkus, dodoties uz cirku, - Rīgā un Daugavpilī uzstāsies slavenais Kuklačeva kaķu teātris no Maskavas, bet uz Liepāju lauvas, leopardus, akrobātus, klaunus un citus brīnumus būs atvedis Zelta cirks no Sanktpēterburgas. Dāmām un kungiem, kuriem rūp savs izskats un labsajūta, nenāks par ļaunu apmeklēt skaistumkopšanas festivālu Ķīpsalā. Tāpat arī plašs izstāžu piedāvājums – gan medību trofejas, gan ķirbji no Latvijas dārziem un liliputiskie vilcienu modeļi un daudz kas cits.

1. Skandalozie skotu rokeri „Palladiumā”

Rīgas koncertzālē „Palladium” (Marijas ielā 21) sestdien, 2. novembrī pulksten 20.00 pirmo reizi Baltijā uzstāsies Lielbritānijas indīroka skatuves varoņi „The View”.

Skotu indīroka apvienība „The View” savu populārāko ierakstu apkopojuma „Seven Year Setlist” koncerttūres ietvaros apvieno visu laiku labākās Apvienotās Karalistes rokmūzikas tradīcijas, savā mežonīgajā daiļradē iekļaujot punk, roka, alternatīvās, ķeltu popa un folkmūzikas elementus, kas ir grupas neaizmirstami trakulīgo koncertu pamatā. Grupas solists Kails Falkoners Latvijā jau reiz viesojies, kopā ar Marku Ronsonu iegriežot skatītājus neatkārtojamā deju virpulī uz „Positivus” festivāla galvenās skatuves.

Divus gadus pēc grupas izveidošanas 2005. gadā „The View” parakstīja līgumu ar „1965 Records” Sony BMG grupas ierakstu izdevniecību, kam sekoja neskaitāmi koncerti un ugunīgas uzstāšanās, arī iesildot tādas grupas kā „The Stone Roses”, „Primal Scream’ un „Babyshambles”. Grupas debijas albums „Hats Off to the Buskers” 2007. gadā ieguva ne tikai klausītāju un kritiķu atzinību, bet arī izcīnīja grupai iekārojamās „Mercury” mūzikas balvas nomināciju. Albumā iekļautie hiti „Same Jeans”, „Superstar Tradesman”, „The Don” un „Skag Trendy”, kā arī par mūzikas ieraksta „NME” gada labāko kompozīciju atzītā „Wasted Little DJ’s” kļuvuši par Apvienotās Karalistes indī skatuves klasiku.

Grupas šīgada ieraksts „Seven Year Setlist” ir mūziķu piektais ieraksts, kurā tiek apvienoti grupas dalībnieku un klausītāju iecienītākie skaņdarbi. „Gadu gaitā esam izdevuši četrus studijas albumus, uzstājušies tūkstošiem reižu un ieguvuši neatņemamas atmiņas šī trakā piedzīvojuma laikā,” skaidro grupas vokālists Kails Falkoners, piebilstot, ka „Seven Year Setlist” ir kā aizraujoša „The View” daiļrades retrospektīva ar jaunu skaņdarbu piegaršu. Mūzikas apskatnieki ierakstu jau nodēvējuši par „vienas no mūsdienu labākās britu indī pankroka grupas spīdošu skaņdarbu kolekciju”.

„The View” sastāvā muzicē vokālists un ģitārists Kails Falkoners, basists Kīrans Vebsters, ģitārists Pīts Reilijs un bundzinieks Stīvens Morisons. Grupas „The View” koncertu iesildīs daudzsološā Glāzgovas rokgrupa „The Velveteen Saints”. Biļešu cenas: Ls 11 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.palladium.lv.

„The View”: „Same Jeans”

2. Pasaulē vienīgais kaķu cirks viesojas Rīgā un Daugavpilī

Sestdien, 2. novembrī, pulksten 12.00 un 15 00 Rīgā, bet svētdien, 3. novembrī, pulksten 16.00 Daugavpilī uzstāsies slavenā krievu kaķu dresētāja un cirka mākslinieka Dmitrija Kuklačeva kaķu teātris.

Pasaulē vienīgais kaķu teātris skolēnu rudens brīvdienās Latvijas publikai piedāvā neaizmirstamus priekšnesumus ar apburoši pūkainu mākslinieku piedalīšanos - slavenais Kuklačeva kaķu teātris rādīs savu visizklaidējošāko izrādi „Mani mīļie kaķi”. Izrādē piedalās piecdesmit kaķu, suns un vairāki klauni - mākslinieki. Kaķi un kaķenes uzstājas kā akrobāti, virves staigātāji, faķīri un ekvilibristi. Starp viņiem arī slavenais kaķis Boriss, kā arī Kartupelis, Redīss, Begemots, Banāns, Cīsiņš, Astīte un daudzi citi.

Tā ir labsirdīga, jautra izrāde ar cirka trikiem un liriskām atkāpēm, ar piepūšamām, krāsainām dekorācijām un lidojošo gumijas afišu stabu! Galvenajā lomā ir klauns Dmitrijs Kuklačevs, kurš dzīvo jaukā ciemā, kur mīt dažādu sugu kaķi, kuri braukā uz zirgiem, peldas akā, lido helikopteros, laižas lejā ar izpletni un skraida pa mākoņiem.

Pasaulē vienīgā kaķu teātra izrādes ir notikušas visā pasaulē. Lielu popularitāti teātris ieguvis Japānā, ASV, Kanādā, Somijā un Ķīnā. Teātrim ir piešķirti daudzi starptautiski apbalvojumi. Viesizrāžu laikā Parīzē teātris saņēma zelta kausu un nosaukumu „Visoriģinālākais teātris pasaulē”.

Dmitrijs Kuklačevs ar saviem 50 kaķiem sestdien, 2. novembrī, pulksten 12.00 un 15.00 uzstāsies Rīgas Kongresu namā, bet svētdien, 3. novembrī, pulksten 16.00 Daugavpils Kultūras pilī. Biļešu cenas: Ls 5 – 20 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.kuklachev.ru.

3. Sanktpēterburgas Zelta cirks Liepājā

Liepājnieki pēc tam, kad trešdien ir noskatījušies Kuklačeva kaķu teātra cirku (vēju pilsētā Kuklačeva kaķi viesojās pirms došanās uz Rīgu un Daugavpili), šosvētdien, 3. novembrī, pulksten 14.00 un 18.00 Liepājas Olimpiskajā centrā atkal var doties uz cirku. Tur viesosies pasaulē vienīgais teatralizētais cirks - Sanktpēterburgas Zelta cirks.

Priekšnesumā piedalīsies dažādi dzīvnieki - lauvas, leopardi, jaguāri, mērkaķi, desmit Krievijas kurtu suņi un citi. Šajā unikālajā cirka programmā varēs redzēt pašus bīstamākos dzīvniekus pasaulē. Asu izjūtu cienītājus cirks aicina noskatīties Āfrikas lauvu programmu. Plēsīgo un draudīgo dzīvnieku dresētāji skatītājiem pierādīs, ka plēsīgās un draudīgās lauvas var būt paklausīgi un talantīgi skolnieki.

Tāpat uzstāsies arī gaisa akrobāti, klauni, spēkavīri brāļi Romanovi, un citi cirka mākslinieki. Zelta cirka programmā piedalīsies mākslinieki no Krievijas, Ukrainas un Āfrikas. Šajā cirka programmā, bez papildus drošības gaisa akrobāti viegli un veikli izpildīs dažādus trikus desmitajā grūtības pakāpē. Brāļi spēkavīri rādīs ne tikai savu spēku varenību ceļot riteni, uz kura sēž četras meitenes, bet arī pārsteigs ar akrobātiskiem trikiem uz zemes.

Visus izklaidēs arī klauni, mērkaķi un kurtu suņi. Bez visa šī programmu papildinās iespaidīgs lāzeru šovs, skaņu specefekti un pirotehnikas elementi. Biļešu cenas: Ls 10 – 15 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.loc.lv .

4. Rīgas a capella festivāls

Sestdien un svētdien Rīgas „A Cappella” festivāls divos koncertos piedāvās iepazīt a cappella žanra daudzveidīgumu:

* Sestdien, 2. novembrī pulksten 19.00 mākslas centrā „Totaldobže” (VEF teritorijā) vokālā grupa „Anima Solla” savā 15.gadu jubilejas koncertā piedāvās jaundarbu koncertu „Abra”. Tajā izskanēs tautasdziesmu apdares un orģinālmūzika, kuru radījuši Selga Mence, Andris Dzenītis, Juris Vaivods, Krists Auznieks, Uģis Prauliņš, Līga Celma, Mārtiņš Aldiņš un Zigmars Liepiņš. Šogad „Anima Solla” ieguva Latvijas labākā vokālā ansambļa titulu un Dziesmu un deju svētku Lielo balvu. Vokālā grupa ir vairāku starptautisku konkursu laureāts, daudz uzstājas ar koncertiem Latvijā un ārvalstīs. Šobrīd grupas sastāvā ir sešas dalībnieces vecumā no 19 līdz 24 gadiem.

* Savukārt svētdien, 3. novembrī, pulksten 18.00 Pēterbaznīcā Rīgas pareizticīgo kamerkoris „Blagovest” un diriģents Aleksandrs Brandavs atskaņos krievu garīgās mūzikas pērles, sākot no senkrievu neumu dziedājumiem līdz mūsdienu skaņdarbiem. Koncerta viesi būs Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums”, kurš kopā ar „Blagovest” izpildīs itāliešu komponista Džuzepes Sarti (1729. – 1802.) „Tebe Boga hvalim” un pareizticīgo dziedājumus vīru balsīm. Jāatgādina, ka vēl pirms a cappella termina parādīšanās muzikālajā apritē a cappella dziedāšana kļuva par noteicošo baznīcas mūzikā. Pareizticīgo baznīca gadsimtiem senajā vēsturē izmanto tikai a cappella dziedājumus.

* Rīgas „A Capella” festivāla koncertus varēsiet baudīt arī nākamnedēļ: 8. novembrī pulksten 11.00 Zirgu ielas koncertzālē notiks bezmaksas Nakts koncerts, kurā uzstāsies vokālie ansambļi „Skonai” , „Knifs”, „Solem”, „Vocalica” un īpašie viesi. Savukārt 10. novembrī pulksten 20.00 Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā notiks vokālās grupas „Ars Antiqua Riga” koncerts.

Biļešu cenas: Ls 3 – 5. Sīkāk internetā: www.rigasacappellafestivals.lv .

5. Ilonas Bageles jubilejas benefice Lielajā Ģildē

Lielajā ģildē (Amatu ielā 6, Vecrīgā) svētdien, 3. novembrī, pulksten 19.00 notiks operdziedātājas Ilones Bageles (dzimusi 1973. gada 22. septembrī) jubilejas benefice „Mana dzīve – mūzika”.

Ilona Bagele savus skatītājus priecēs ar vienkāršām latgaliešu tautas dziesmām, brīnišķīgām latviešu un pasaules komponistu radītām populārajām melodijām - cauri tango un džeza improvizācijām, līdz slavenām operu ārijām un duetiem, kopā ar saviem skatuves partneriem Samsonu Izjumovu, Sergeju Jēgeru, Andri Ludvigu, Ingu Pētersonu, Intaru Busuli, Daumantu Kalniņu, Daini Skuteli, Artūru Manguli, Iļju Orlavu, Katrīnu Paulu Dīringu, vijolnieku Raimondu Ozolu, dejotājiem Ievu Kemleri un Rolandu Šteinbergu, pianisti Ilzi Ozoliņu, svētku orķestri Raimonda Macata vadībā  un pašu Maestro Raimondu Paulu pie klavierēm. Jubilāre Ilona Bagele beneficē ļaus saviem skatītājiem ielūkoties video un foto atmiņās, izbaudīt smieklus un asaras, sajust zaudējuma sūrumu un ovāciju saldo garšu.

„Kā krāšņa magone linu laukā, kā spožs skatuves prožektora stars, kā reibinoša lilijas smarža ir operdziedātājas Ilonas Bageles balss. Tikpat krāšņa un daudzkrāsaina kā balss būs Ilonas Bageles jubilejas beneficē,” sola pasākuma rīkotāji.

Operas un džeza, populārās un kamermūzikas, kā arī tautas mūzikas klausītāju tūkstoši ir saukuši bravo Ilonai Bagelei gan pašu mājās, gan daudzās pasaules koncertzālēs un operteātros. Ievērojami mūzikas kritiķi mākslinieces talantu ir cildinājuši savās recenzijās. Ilona Bagele nekad nav šķirojusi savus skatītājus un klausītājus, bet dziedājusi visur, kur mīt viņas talanta cienītāji. Māksliniece uz skatuves ir tik dažāda: viņa var būt maiga, temperamentīga, rimta un trauksmaina, vienkārša  un cēla, bet katru reizi, kad Ilona Bagele dzied, viņa ir līdz galam patiesa un piederoša mūzikai.  Jo dziedāšana nav tikai Ilonas Bageles profesija un darbs, tā ir viņas dzīve. Tāpēc arī jubilejas benefices koncertam ir izvēlēts tieši šāds nosaukums „Mana dzīve – mūzika”. Biļešu cenas: Ls 7 – 40 („Biļešu paradīzes” tīklā).

Raimonds Pauls, Ilona Bagele, pūtēju orķestris „Rīga”: „Tāls Parīzes radio”

6. Skaistumkopšanas svētki Ķīpsalā

Ķīpsalas izstāžu hallē šajā nedēļas nogalē notiek viens no gada krāšņākajiem un iedvesmojošākajiem skaistuma industrijas pasākumiem – 9. Baltijas apvienotais skaistumkopšanas projekts „Baltic Beauty 2013”, kurā apmeklētāji var iepazīties ar jaunākajiem produktiem un aktuālākajām skaistumkopšanas tendencēm, saņemt profesionāļu konsultācijas, kā arī vērot aizraujošas frizieru, kosmetologu, grima mākslinieku un nagu skaistumkopšanas speciālistu konkursus, iedvesmoties un baudīt skaistuma svētkus.

„Izstādē ikviens sev atradīs ko noderīgu – gan skaistumkopšanas nozares profesionāļi, kas vēlas pilnveidot savus sniegtos pakalpojumus un paaugstināt kvalifikāciju, gan tūkstošiem interesentu, kas novērtē izstādes sniegtās iespējas – iepazīties ar jaunumiem un iegādāties sev piemērotākos produktus par iepazīšanās cenām, saņemt speciālistu konsultācijas un vienkārši gūt prieku un smelties idejas,” teic izstādes sadaļas „Sejas un ķermeņa skaistuma pasaule” projekta vadītāja Kristīne Čerņavska.

Izstādē piedalās 320 skaistumkopšanas nozares uzņēmumi, kas prezentē visdažādākos skaistumkopšanas produktus un pakalpojumus no 36 valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Polijas, Itālijas, Spānijas, Korejas, Indijas, ASV, Krievijas, Vācijas un citām.

Abās Ķīpsalas izstāžu hallēs tiks prezentēti produkti un pakalpojumi. Šajās dienās Ķīpsalā arī varēs satikt augsti kvalificētus Latvijas un ārvalstu skaistumkopšanas profesionāļus un saņemt tādas konsultācijas un padomus, kas ikdienā ir pieejami retajam.

Lūk, tikai dažas ierosmes, kas varētu likt doties uz Ķīpsalu: viens no izstādes akcentiem ir ekokosmētika; tiek prezentēta inovatīva kosmētika vīriešiem; 2. novembrī pirmo reizi Rīgā notiks Starptautisks labdarības čempionāts skropstu pieaudzēšanā „Kolibri Fest” ; 3. novembrī notiks Body art konkurss, kur tā dalībniekiem būs jārada tēli, kam iedvesma rasta Imanta Ziedoņa „Krāsainajās pasakās”, kā arī asociatīva tēla veidošanas konkurss „Barokālais deserts” un norisinās Starptautiskā friziermākslas festivāls.

Izstādes darba laiks: 2. novembrī – no pulksten 11.00 līdz 20.00, 3. novembrī – no pulksten 11.00 līdz 19.00. Biļešu cenas: Ls 3,5 (skolēniem un pensionāriem – Ls 2,5). Sīkāk internetā: www.bt1.lv .

7. Izstāžu ceļvedis:

* Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā (Uzvaras bulvārī 2a, Pārdaugavā) vēl tikai šajās brīvdienās ir skatāma dzelzceļa modeļu izstāde „Liliputija”. Tajā notiek vilcienu kustības demonstrējumi uz pieciem dažādiem modeļiem. Sestdien, 2. novembrī, no pulksten 10.00 līdz 13.30 notiks arī dažādas aktivitātes, kuru laikā varēs uzzināt gan ar ko sākt, lai uzbūvētu dzelzceļa modeli, gan redzēt Modelisma darbnīcā izveidoto diarāmu prezentāciju. Savukārt svētdien, 3. novembrī, no pulksten 11.00 līdz 12.00 notiks dzelzceļa modeļu parāde un fotosesija uz Dzelzceļa muzeja modeļa. Sīkāk internetā: www.railwaymuseum.lv .

Dzelzceļa modeļu izstāde „Liliputija 2013”

* Arī Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) atklāta izstāde, kura palūkojama vēl tikai šajās brīvdienās – „Ķirbis jūsu veselībai 2013”, kurā var aplūkot dažādu krāsu, formu, garšu ķirbjus un ķirbjaugus, kā arī muzeja kafejnīcā ik dienas nobaudīt ķirbju ēdienus. Ķirbji ir lielākās ogas pasaulē, kurām mēdz būt daudzveidīgas formas un dažādas garšas. Izstādē speciālisti konsultēs par piemērotāko šķirņu izvēli, kā arī pastāstīs par to, kā uzturā lietojamas visas ķirbja sastāvdaļas, ieskaitot ziedus un stīgas. Sestdien, 2. novembrī, pulksten 12.00 izstādē notiks Sarmas Žarčinskas priekšlasījums „Viss par ķirbjaugiem”. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Pie Rīgas kinoteātra „Splendid Palace” (Elizabetes ielā 61) ēkas atklāta unikāla kinoteātra gleznoto kino afišu kolekcija. Tajā apskatāmi 15 lielformāta mākslas darbi, kas tapuši pēdējo piecu gadu laikā un līdz šim glabājušies kinoteātra arhīvos. Kino afišu autors ir Artis Koknevičs, kurš savulaik šo arodu pārņēmis no sava tēva, kinoteātra „Rīga” mākslinieka Kārļa Kokneviča (1930. – 2006.). Lai arī atzītas par unikālām, vairāk šādu, ar roku gleznotu kino „Rīga” afišu līdz mūsdienām diemžēl nav saglabājies. Zinātāji stāsta, ka savulaik, lai konkurētu ar citiem kinoteātriem filmu afišu zīmējuma un tā krāsu paletes izteiksmīguma ziņā, katram māksliniekam bijusi sava slepena krāsu izgatavošanas un jaukšanas tehnika, savējo Artis Koknevičs tur noslēpumā vēl līdz šodienai. Gleznoto kino afišu izstāde būs apskatāma līdz novembra vidum. Sīkāk internetā:

www.splendidpalace.lv.

* Pēc kino „Splendid Palace” apmeklējuma varat iegriezties blakus ēkā – Elizabetes ielā 59, kur Francijas institūta Fransuāzas Sagānas telpā līdz 15. novembrim varat apskatīt foto izstādi „Baltijas jūra – apdraudēta dzīvā vide”. Tajā atainota Baltijas jūras dzīvnieku un augu valsts dažādība, kā arī stāstīts par tās pašreizējo situāciju. Sīkāk internetā: www.institut-francais.lv.

* Cēsīs, CATA kultūras namā (Jāņa Poruka ielā 8), atklāta medību trofeju izstāde „Cēsis 2013”. Tajā piedalās mednieki ar savvaļā iegūtām medību trofejām, kas iegūtas sākot ar 2008./2009. gada medību sezonu visā Latvijas teritorijā, kā arī ar agrāk iegūtām trofejām, kas līdz šim nav bijušas eksponētas un vērtētas valsts mēroga vai reģionālajās izstādēs. Izstāde būs skatāma līdz 12. novembrim. Sīkāk internetā: www.latma.lv .

 * Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu iela 29, Majoros) atklāta multimākslinieka Jāņa Anmaņa (dz. 1943.) jubilejas personālizstāde „Mans gaismas ceļš”, kas būs skatāma līdz 24. novembrim. Latvijas izcilā un nepieradinātā multimākslinieka Jāņa Anmaņa darbu izstāde atklāj meistara pasaules redzējumu un uzticību saviem jaunrades ideāliem. Ik gleznā, medaļā, dzejā, mūzikā, dažādās performancēs, saistītās arī ar operetes žanra nokrāsām, jaušama cilvēka alkas pēc gaismas cilvēku dvēselēs. Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Lita Krone/LETA, Edijs Pālens/LETA