Festivāla "Bildes 2013" kulminācija. Šonedēļ četri koncerti!
Šogad festivālā Normuds Jakušonoks uzstāsies kopā ar apvienību „Tipa Orķestris”. Šis kolektīvs pēc tam, kad Fredis (Andris Freidenfelds) grupu atstāja, ir veidots uz „Labvēlīgā Tipa” bāzes.
Kultūra
2013. gada 29. novembris, 14:16

Festivāla "Bildes 2013" kulminācija. Šonedēļ četri koncerti!

Jauns.lv

Šīs nedēļas nogale paies arī mūzikas un mākslas festivāla „Bildes 2013” zīmē, jo Rīgas Kongresu namā skaitītājus gaida četri aizraujoši koncerti - 29. novembrī jauno grupu un „Bilžu” veterānu kopprojekts, 30. novembrī uzstāsies „Bildēs” sevi jau pieteikušās grupas kopā ar radošām personībām, 1. decembrī būs koncerts bērniem, kā arī „Bilžu” veterānu koncerts.

Jauno grupu un „BILŽU” veterānu kopprojektu koncerts

Arī šogad mūzikas un mākslas festivāla „BILDES 2013” programmā iekļauts „Jauno grupu un „BILŽU” veterānu kopprojektu koncerts” un tas būs klausāms 29. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē. Koncertu vadīs Andris Freidenfelds.

Turpinot tradīciju, šajā koncertā jaunie mūziķi izpilda divas dziesmas. Viena no tām ir viņu oriģinālkompozīcija, taču otra – jaunā aranžējumā veidota kāda „BILŽU” veterāna dziesma, ar ko kopā tā tiek arī izpildīta. Šogad pasākumā uzstāsies 17 jaunie muzikālie kolektīvi.

Šogad uz skatuves kāps arī Rīgas 45. vidusskolas apvienība kopā ar grupas „PeR” līderi Ralfu Eilandu. Jaunais dziedātājs norāda, ka, lai arī iekļauts veterāna statusā, nepozicionē sevi kā jauno mūziķu skolotāju, bet kā sadarbības partneri: „Es 45. vidusskolas mūziķiem esmu atklāti pateicis, ka tas ir viņu moments, nevis manējais. Līdz ar to, cenšamies kopīgi realizēt viņu drosmīgās idejas. Mēģinājumos atmosfēra ir ļoti patīkama – visi ierosinājumi tiek uzklausīti un pārrunāti, domāju, ka galarezultāts būs iedvesmojošs!”

Savukārt grupas „Satellites LV” vokālists, ģitārists un mūzikas žurnālists Jānis Žilde festivālā uzstāties kopprojektā ar instrumentāli eksperimentālā roka grupu „NĒ”. Bet Kārlis Kazāks, kurš Latvijas mūzikas vidē galvenokārt pazīstams kā romantisks dziesminieks (taču arī Rīgas Tehniskās universitātes lektors), šogad, muzicējot kopā ar alternatīvā roka un poproka grupu „B OPTIMIST”, atgriezīsies pie savām rokmūzikas saknēm: „Roku neesmu spēlējis kopš 1995. gada, tādēļ šis koncerts man būs piedzīvojums, iespēja vēlreiz „iekāpt jaunības dienu kurpēs”.

„BILDĒS” sevi jau pieteikušās grupas kopprojektos ar radošām personībām

Šoruden mūzikas un mākslas festivālā „BILDES 2013” kopprojektos ar festivālā sevi jau pieteikušām un publikas simpātijas iemantojušām grupām uzstāsies arī populāri aktieri, mediju pārstāvji, pavāri, mākslinieki un citas radošo profesiju personības. Šis koncerts būs klausāms 30. novembrī plkst. 19.00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē.

„Radio Skonto” programmu direktors Valdis Melderis, kurš par „BILŽU” dalībnieku šogad kļūs pirmoreiz, šajā koncertā uzstāsies kopā ar melodiskā poproka grupu „Livido”. Jau pēc pirmajiem mēģinājumiem viņš sapratis, ka šī sadarbība būs veiksmīga, jo priecējis grupas kvalitatīvais sniegums un nopietnā attieksme pret darbu. Koncertā V. Melderis un „Livido” izpildīs dziesmu ar pašsacerētu melodiju par kādu klejojošu Rīgas studentu. „Dziesma savulaik, 90. gadu sākumā, atskaņota grupas „Lēns stūmiens” sastāvā divās studentu ballēs – psihologu un stomatologu. Tajā spēlēja divi topošie psihologi, zobu tehniķis un ķīmiķis. Es pārpratuma dēļ biju kļuvis par vienu no diviem grupas solistiem, kaut arī vienīgā dziedāšanas pieredze gūta „Pionieru nama” vokālajā ansamblī „Zvaniņi” un „Skolotāju nama” zēnu korī,” tā stāsta radio personība.

Savukārt Valmieras rokgrupa „White Shade” koncertā uz skatuves „satiksies” ar tautā iemīļoto aktieri Ģirtu Ķesteri. Kaut arī aktiera stingrā darba grafika un ansambļa darbības vietas dēļ kopīgus mēģinājumus klātienē nav iespējams noorganizēt, gan „White Shade”, gan Ģ. Ķesteris priekšnesumu veido ar interneta starpniecību: „Es uz jaunajiem džekiem pilnībā paļaujos – viņi ir jauni, radoši un pašpārliecināti, viņi ir mūziķi, viņi zina, ko dara. Puiši uztaisīs dziesmas instrumentālo versiju un atsūtīs to man. Pirmā tikšanās būs neilgi pirms koncerta, bet šeit jau arī parādās īstais „BILŽU” gars – padarīt kaut ko ierastu un zināmu, piemēram, kādu mākslas objektu vai dziesmu, pilnībā citādu un neparastu!”

Koncertu vadīs Ēriks Loks.

 „BILDES” koncerts bērniem

Arī šogad mūzikas un mākslas festivālā „BILDES 2013” ir īpaši padomāts par vismazākajiem pasākuma apmeklētājiem, piedāvājot jautru, sirsnīgu un pozitīvām emocijām bagātu koncertu bērniem. Tajā būs iespēja klausīties un dziedāt līdzi gan Latvijā pazīstamāko bērnu popgrupu un izpildītāju jaunākajām dziesmām, gan jau zināmām melodijām. Koncerts notiks 1. decembrī plkst. 12.00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē.

Aktieri ir tā cilvēku grupa, kura, šķiet, kopīgu valodu ar bērniem atrod visvieglāk., tādēļ koncertā mazajiem klausītājiem īpašu priekšnesumu sagatavojusi aktrise Karīna Tatarinova, kura uzstāsies kopā ar Dārtu Stepanovu un mūziķiem Tomu Juhņeviču, Kasparu Grigali un Staņislavu Judinu. Šī uzstāšanās būs interesanta ar to, ka tajā tiks muzikāli izstāstīta pasaka, raisot iztēli un asociācijas ar dažādiem neparastiem tēliem, vietām un lietām. Šī pasaka ir no topošā albuma “Tā pati pasaka” un būs ļoti labi pazīstama tiem "zēniem" un "meitenēm", kuri būs atnākuši jau ar saviem bērniem. “Zināms un tuvs mazotnes dienu stāsts, ko mēs izstāstīsim citādāk nekā ierasts," norāda aktrise. Jāpiemin, ka šajā uzstāšanās reizē tiks atskaņotas arī Toma Juhņeviča dziesmas, kas arī iekļautas topošajā albumā.

Tā kā šo „BILŽU” koncertu galvenokārt apmeklē klausītāji ģimenes lokā, arī rokgrupas „Dzelzs Vilks” līderis dziedātājs Juris Kaukulis uzstāsies kopā ar savu ģimeni. Šī Kaukuļu saimei būs jau trešā reize koncertā bērniem, un mūziķis stāsta, ka spēlēt kopā ar ģimeni – tas vienmēr ir satraucoši: „Tas nav stāsts tikai par koncertu, bet arī ceļu līdz tam, jo, gatavojoties, visi ir ieguldījuši lielu darbu, katram ir savs uzdevums. Turklāt, mums ir arī jārāda piemērs citiem.” Taujāts par priekšnesuma muzikālo vēstījumu, J. Kaukulis atklāj, ka tautisko motīvu dziesmās tiks dziedāts par spēcīgām vērtībām – ģimeni, dzimto zemi un dabu. „Tas ir formāls skaidrojums, bet būtībā mēs spēlējam mūziku ar „dzīviem” instrumentiem, un mūsu ģimenei tas sagādā ļoti lielu prieku, tādēļ ceru, ka pasākumā izdosies ar to dalīties,” tā Juris Kaukulis.

Bet perkusionists Nils Īle, kurš „BILDĒS” kopā ar grupu „Afroambient” uzstājies jau kopš 2003. gada, šogad koncertā bērniem uzstāsies kopā ar savu dēlu Fabiasu un draugiem. Koncertā iecerēts izpildīt etniska rakstura dziesmu popūriju, ko vienubrīd uz skatuves palīdzēs īstenot kopumā pat 15 cilvēku liels sastāvs. „Mani festivālā piesaista tam raksturīgā, netveramā ģimeniskā sajūta. Vienu reizi gadā no visas Latvijas vienkopus sabrauc liela mūziķu saime, lai priecātos un dalītos ar savu labvēlīgo enerģiju. Turklāt, festivālam ir ļoti īpašs formāts, jo tas pieļauj dažādu mūzikas stilu klātbūtni, tostarp afrikānisko etno mūziku. To, pateicoties arī „BILDĒM”, ar katru reizi izdodas iepludināt mūsu mūzikas dzīvē vēl vairāk, un tas ir interesanti.”

„BILDES 2013 Veterānu koncerts”

Mūzikas un mākslas festivāla „BILDES 2013” 28. gadadienas izskaņā klausītājiem tiek piedāvāts festivāla „Veterānu koncerts” ar daudzu tautā iemīļotu un festivālā muzikālu rūdījumu guvušu mākslinieku uzstāšanos. Koncerts notiks 1. decembrī plkst. 18.00 Rīgas Kongresu nama Lielajā zālē un to vadīs Varis Vētra.

 „„BILDES” būtībā ir „Labvēlīgā Tipa” idejiskais un praktiskais pamats, tāpēc tā ir arī mana pirmā saskarsme ar šo pasākumu,” tā, lūkojoties uz 1992. gadu, stāsta grupas taustiņinstrumentālists un vairāku mūzikas klubu īpašnieks Normunds Jakušonoks. Viņa skatījumā, šis festivāls ir saviesīga, patīkama tradīcija, piemēram, kā Līgo svētki – te sanāk kopā dažādu paaudžu mūziķi, draugi, kolēģi un arī uzticīgā publika. „Tā ir kā neoficiāla mūziķu un mākslinieku arodbiedrība,” iestarpina mūziķis. Šogad festivālā viņš uzstāsies kopā ar apvienību „Tipa Orķestris”. Šis kolektīvs pēc tam, kad Fredis (Andris Freidenfelds) grupu atstāja, ir veidots uz „Labvēlīgā Tipa” bāzes. „Mūziķi un skanējums ir palicis praktiski nemainīgs, vienīgi ar dziesmu tekstiem vairāk izpalīdz Guntars Račs. Jāpiebilst, ka „Tipa Orķestrim” šogad ir pirmā jubileja, tāpēc „BILDES” būs simboliska pieturvieta, lai demonstrētu „jaunā Tipa” muzikālo vīziju,” norāda N. Jakušonoks.

Arī pazīstamā popmūzikas kvarteta „Eolika” (pirmoreiz „BILDĒS” 1990. gadā) dziedātājs Viktors Zemgals šogad festivālā uzstāsies ar savu jauno grupu. Viņš stāsta, ka tagad viņam ir iespēja izpildīt tādu mūziku, kāda viņam pašam labāk patīk, vairs neizdabājot publikai. Galvenokārt tiek izpildītas dziedātajām tuvu dziesmu kaverversijas un arī viņa paša kompozīcijas no jaunības dienām. „Atgriezties „BILDĒS” – tas ir ļoti pagodinoši. Savas pastāvēšanas laikā festivāls vienmēr ir bijis īpašs un iedvesmojošs notikums, ko gaida visi mūziķi, tostarp es. Man vienmēr ir patikusi ideja par mākslinieku sadarbību ar mūziķiem. Tādēļ arī šeit, manuprāt, visinteresantāk ir paraudzīties, kā krāsas prot izmantot un kā pasauli redz „skanošie” mākslinieki, un kā „skan” zīmējošie „krāsu” mākslinieki, domās dalās V. Zemgals.

Savukārt, iespējams, vienu no kolorītākajiem priekšnesumiem šī gada veterānu koncertā sniegs viesmākslinieku grupa „Aarzemnieki”, kas septembrī, pateicoties savai dziesmai „Paldies latiņam”, iekaroja tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju simpātijas. Dziesmas autors un viens no grupas dalībniekiem Jorans Šteinhauers stāsta, ka pēc grandiozajiem panākumiem sekoja virkne uzstāšanās piedāvājumu, un arī iespēju muzicēt „BILDĒS” viņš vērtē kā lielu pagodinājumu un izaicinājumu: „Tik liela mēroga pasākumā vēl neesam uzstājušies, šoreiz būs jāiepriecina ļoti daudz cilvēku. Ceru, ka mums tas izdosies, jo mēs muzicējam, lai vairotu pozitīvās emocijas. Mērķis ir panākt, lai visiem būtu labi un visi kopīgi dziedātu.” Koncertā caur dziesmām „Aarzemnieki” vēlas uzsvērt un atgādināt, ka latviešu valoda un kultūra ir ļoti skaista un daudzveidīga.

Mūzikas un mākslas festivāls „BILDES 2013”

29. novembrī plkst. 19.00 JAUNO grupu un „BILŽU” VETERĀNU kopprojektu koncerts

Zvanu ansamblis ACCELERANDO & Adrians Kukuvass • B OPTIMIST & Kārlis Kazāks • Бинзесмен & Aleksandrs Sircovs • Bunch of Gentlemen & Jānis Stībelis • The Coco’nuts & Raimonds Bartaševičs • Haptic & Juris Riekstiņš • Kino Rīga & Edīte Baušķeniece • Kumosiņš & Marhils • Last Train & Valters Frīdenbergs • Marko Spēlē Flautu & Normunds Rutulis • NĒ & Jānis Žilde • The Room 17 & Inga Bērziņa • Sun Quay & Gvido Linga • SUNHENGE & Dmitrijs Tararins • TAX FREE & Jānis Rībens • Vētras Saites & Harmony 4 Riga • 45. VSK. & Ralfs Eilands

30. novembrī plkst. 19.00 „BILDĒS” sevi jau pieteikušās grupas kopprojektos ar radošām personībām

Dabasu Durovys & aktieri Andris Bulis un Māris Korsiets • DEEP SILENCE & aktieris Egons Dombrovskis • Hailstone & Ieva Pļavniece • Headline & aktrise Marija Bērziņa • Into One & dizainers Gosh, pavārmākslas meistars Elmārs Tannis un draugi • Gain Fast & TV seja Anna Rozīte • Klibs Taurenis & RīgaTV24 ziņu dienesta vadītāja Kristīne Augstkalne • Livido & Radio Skonto programmu direktors Valdis Melderis • Grupa MARTA • MmD & žurnāliste Žanete Skarule • Nepieradinātā Folka Orķestris & pavārmākslas meistars Artūrs Taškāns • The Quinters & aktieris Varis Klausītājs • Pūķa gars & pasaules apceļotājs un Chaula TV vadītājs Jānis Vaišļa • SiriuS & RADIO SWH+ programmu direktors Edmunds Kaševskis un DJ’s Vladimirs Vel • Vecpilsētas dziedātāji & Brāļi Oltes • WhiteShade & aktieris Ģirts Ķesteris • 2tie & LETAS valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns • 7 dēli & aktieri Jānis Kirmuška un Edgars Lipors

1.    decembrī plkst.12.00 koncerts BĒRNIEM

Sandra Bula-Ziemele, Gustavs un Āris Ziemeļi • Dzeguzīte • Nils Īle ar dēlu Fabiasu un draugiem • Jūras akmentiņi • Knīpas un knauķi • MOMO & Agita Kaužēna • Little Poppy • Podziņas • Rasa • Samanta Veckalne un Haralds Sīmanis • Tev un man • Vējā • Karīna Tatarinova un Raibais papagailis • Juris Kaukulis ar ģimeni • Marts Kristians Kalniņš ar ģimeni

1. decembrī plkst. 18.00 „BILŽU” VETERĀNU koncerts

Ilze Farte & 18 stīgas • Antra Stafecka & Colt • Rīgas Viļņi • Normunds Jakušonoks & Tipa Orķestris • Dzelzs vilks un Anita Intaite • Ēriks Ķiģelis un Ints Bekers • Viktors Zemgals ar grupu • Big Al & The Jokers Band • Credo un Jānis Buķelis • Neaizmirstulītes & Vintage Brass Orchestra & Laimis Rācenājs • Varis Vētra • Raxtu Raxti • Keksi • UFO grupa • Pērkons • Aarzem Nieki • Dzidriņas megasistēma • ZZ TOP tribute band LV • Liepājas Brāļi un BILŽU Brāļu Orķestris

Kasjauns.lv/Foto: Publicitātes foto no „Bilžu biroja” arhīva, Mārtiņš Ziders