Kas noticis ar tiesnešiem, kuri norakuši Latvijas hokeja izlasi?
Antoņins Jerabeks ir noteikti kļuvis par Latvijas līdzjutēju jauno varoni.
2014. gada 20. maijs, 13:04

Kas noticis ar tiesnešiem, kuri norakuši Latvijas hokeja izlasi?

Jauns.lv

Pēc skandalozās galotnes hokeja pasaules čempionāta mača galotnē starp Latviju un Baltkrieviju čehu tiesnesis Antoņins Jerabeks visai apšaubāmi neieskaitīja Kaspara Daugaviņa vārtu guvumu, kas būtu ļāvis panākt izlīdzinājumu, atmiņā atausa kādreizējie soģu varoņdarbi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visnesaprotamākais šajā atgadījumā bija tas, ka arbitrs pat nevēlējās noskatīties video atkārtojumu, kas teju visiem hokeja līdzjutējiem pie TV ekrāniem apliecināja, ka vārtu guvuma neieskaitīšanai īsta pamatojuma nebija. Pēc šādas klajas ņirgāšanās par mūsu hokejistiem sašutuši bija gan mūsu izlases galvenais treneris Teds Nolans, kurš soģa rīcību skaidroja ar vēlmi ātrāk doties uz kādu bāru, gan Latvijas hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans paziņoja, ka to viņš tā neatstās un neļaus mūs padarīt par muļķiem hokeja sabiedrības acīs, iesniedzot oficiālu protestu. Tas gan laiku atpakaļ neatgriezīs un nepelnītā zaudējuma rūgtumu neizdzēsīs.

Atceroties pagātni, pirmais uzvārds, kas nāk prātā par “varoņdarbiem” ir Jerabeka tautietis Vladimirs Šindlers, kurš vispirms jau 2002. gadā neļāva mūsu hokejistiem pat mēģināt cīnīties ar spēcīgo Kanādu (zaudējums ar 1:4), pēc video ieraksta apskatīšanas ieskaitot ļoti apšaubāmu vārtu guvumu hokeja lielvalstij, ko pats spēles laikā atzina, ka nebija jāskaita. Savukārt trīs gadus vēlāk uz čehu arbitra sirdsapziņas bija arī Latvijas izlases zaudējums pret citu hokeja lielvalsti – ASV. Šajā mačā Šindlers neieskaitīja divus mūsu hokejistu vārtu guvumus – vienus par šķietamu traucēšanu vārtsargam, otrus par it kā gūtiem vārtiem ar augsti paceltu nūju. Lieki piebilst, ka atkārtojumos šie noteikumi pārkāpumi nav redzami.

 

Riks Lūkers Rīgas līdzjutējiem pasaules čempionātā bija ļoti īpašs.

Cits tiesnesis, kurš Latvijas hokeja draugu atmiņās palicis uz ilgiem laikiem, ir amerikānis Riks Lūkers. Viņš Rīgā notikušajā 2006. gada pasaules čempionātā palīdzēja saviem ziemeļu kaimiņiem kanādiešiem sagraut mājiniekus ar 11:0. Šādas spēles likteni grūti izšķirt vienīgi tiesnesim, taču vienpusēji skrupulozā tiesāšana un neskaitāmie bieži vien neizprotamie noraidījumi salauza mūsu puišus pilnībā.

Vai pēc visai pasaulei skaidri redzamās neizprotamās tiesāšanas šie vīri saņēma pēc nopelniem? – Nebūt ne! Viņu kļūdas Starptautiskā hokeja federācija nesaskatīja. Vladimirs Šindlers joprojām tiesā pasaules čempionātos, tostarp arī šogad Baltkrievijā, bet Riks Lūkers, pēc septiņiem notiesātiem dažāda līmeņa pasaules čempionātiem, atgriezies Ziemeļamerikā, kur kļuvis par hokeja funkcionāru.

Antoņina Jerabeka lēmums, kas mazināja Latvijas hokejistu izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā – video:

Latvijas līdzjutēji protestē pret Rika Lūkera tiesāšanu – video:


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās