Rīgā notiks Latvijas atklātais sporta klinšu kāpšanas čempionāts
Citi sporta veidi
2014. gada 4. jūlijs, 17:31

Rīgā notiks Latvijas atklātais sporta klinšu kāpšanas čempionāts

Jauns.lv

Pirmo reizi Latvijā tiek veidots profesionāls klinšu kāpšanas pasākums, kurā iespēja piedalīties, būs ne tikai profesionāļiem un sportistiem, bet arī visiem interesentiem, kuri varēs izmēģināt savus spēkus klinšu kāpšanā. Pasākuma mērķis ir popularizēt klinšu kāpšanas sportu Latvijā un pievērst sabiedrības uzmanību šim interesantajam sporta un atpūtas veidam, ar kuru var nodarboties gan pieaugušie, gan bērni.

No 5. līdz 30. jūlijam t/p Alfa apmeklētājiem un citiem interesentiem būs iespēja izmēģināt savas prasmes uz ātrumkāpšanas sienas un reģistrēt savu personīgo ātrumkāpšanas rekordu. Labākie 16 vīrieši un sievietes tautas klasē un 16 jaunieši vecuma grupā līdz 14 gadiem tiks aicināti piedalīties noslēguma čempionātā un cīnīties par titulu – Ātrumkāpējs 2014.

Čempionāta ietvaros tiks rīkotas arī profesionālo sportistu Latvijas atklātais čempionāts sporta kāpšanā - ātrumkāpšanas disciplīnā, kur visiem būs iespēja redzēt, kā to dara sportisti, kuri ar to nodarbojas profesionāli. Čempionāta dalībnieki fināla sacensībās cīnīsies arī par naudas balvām 500 € vērtībā.

Klinšu kāpšana kā šķēršļu pārvarēšanas veids pastāv jau kopš seniem laikiem. Cilvēki klintīs kāpa dažādu mērķu vadīti  - sākot ar putnu olu vākšanu, izlūkošanu un beidzot ar reliģisko svētvietu meklēšanu un izveidi. Mūsdienās, klinšu kāpšana ir sporta un aktīvās atpūtas veids, kur dalībnieki pārvar dabīgas vai mākslīgas vertikālas sienas.

Lai plastiski, bet galvenais racionāli kustētos pa sienu būtu ieteicams, lai kāpšanas pamatus ierādītu profesionāls treneris vai instruktors, kurš nodarbojas ar šo sporta veidu. Kāpšanas tehnika, fiziskais spēks, izturība, koordinācija, plastika– tie ir saskaitāmie, no kuriem veidojas sporta klinškāpēja kopējais līmenis. Kāpjot klintī darbojas visas muskuļu grupas. Šis sporta veids attīsta koordināciju, plastiku, fizisko un psiholoģisko sagatavotību. Tehniski, tas ir ļoti sarežģīts sporta veids, kas sevī ietver ļoti daudz elementu un iemaņu.

Klinšu kāpšana nav vienkārši fitnesa veids - nodarbošanās ar šo sporta veidu nav mērāms tikai iegūtajā fiziskajā attīstībā – dzelzs tvērienā un plastikā – tas ir dzīvesveids!

Tiek iedalītas vairākas klinšu kāpšanas disciplīnas, kā, piemēram, ātrumkāpšana, grūtā kāpšana un boulderings, kas tiek raksturots kā ļoti grūtas, īsas trases, kas tiek kāptas bez drošināšanas sistēmas, grīdu noklājot ar mīkstiem matračiem.

Protams, kāpšana pa mākslīgām kāpšanas sienām nevar ietvert visu klinšu kāpšanas daudzveidību. Ir vēl arī dabīgās klintis, kas atrodas gleznainās, kalnainās vietās, upes krastos, jūras krastos, kur katrs var sevi izjust kā daļiņu no dabas. Un tas nav tikai svaigs gaiss, skaists dabas skats, tās ir katru reizi jaunas un neapgūtas vietas.

Plašāku informāciju par čempionātu meklē www.lieliskadavana.lv un

www.speedclimbing.lv

. Dalības maksa čempionātā – 1€. Nāc un pārliecinies, ka to spēj arī tu!

Organizē SIA Lieliska dāvana un Sporta un industriālās kāpšanas asociācija sadarbībā ar t/p Alfa. Pasākuma norisi atbalsta t/p ALFA, PL LOGISTICS, kapsanassienas.lv, ISOSTAR, Gandrs, Red Bull, Piedzīvojumu parks „Tarzāns”.

Informatīvie atbalstītāji – pieci.lv, EHR. Veselība, Rīga 24, Kas Jauns, Dienas žurnāli, TVNET, Rimi, Rīgas dome.

Karlīna Timofejeva/Publicitātes foto