Oficiāli: Mairs Četmens atgriežas BK "Ventspils"
Kādreizējais BK "Ventspils" līderis Mairs Četmens atgriežas savā bijušajā komandā.
Basketbols
2014. gada 27. augusts, 13:44

Oficiāli: Mairs Četmens atgriežas BK "Ventspils"

Jauns.lv

Latvijas čempionvienība "Ventspils" trešdien oficiāli apstiprināja pazīstamā amerikāņu basketbolista Maira Četmena atgriešanos vienībā.

Četmens jau otrdien portālam "Eurobasket" izteicās, ka nākamo sezonu aizvadīs tieši Ventspilī, bet Latvijas čempionvienības vadība šo faktu nekomentēja.

Aizvadītajā sezonā Četmens dažādu iemeslu dēļ nepārstāvēja nevienu klubu.

"Piedāvājums nāca tieši tik negaidīti, lai, kombinējot gaidāmo sastāvu nākamai sezonai, galvā to maltu atkal un atkal līdz augusta vidum," basketbola kluba "Ventspils" valdes priekšsēdētājs Ralfs Pleinics izteicies, ka pirmoreiz par iespēju piesaistīt Četmenu uzzināts jūnijā. "Mairs bija gatavs parakstīt līgumu ar pārbaudes laiku, kaut gan attiecībā uz šāda kalibra spēlētājiem vārdu salikums "pārbaudes laiks" neskan īsti adekvāti."

Pleinics uzsver, ka, parakstot šādu līgumu, sapratuši, ka spēlētājs ir pārliecināts par sevi, un tas arī bija pamats visu risku izvērtēšanai, paužot prieku, ka spēlētājs tieši Latvijā varēs noslēgt karjeru. "Daudz tiek runāts par viņa vecumu, tomēr uzskatu, ka pases vecumam nav lielas nozīmes, visu izšķirs viņa vēlme pierādīt, ka viņš vēlas to visu izdzīvot vēlreiz, arī pēc gada garumā iestiepušās pauzes."

Iepriekš Četmens "Ventspils" komandā spēlēja no 2002.līdz 2004.gadam, palīdzot klubam izcīnīt divus čempiontitulus. Tāpat abās sezonās amerikānis tika atzīts par sezonas vērtīgāko spēlētāju (MVP), kā arī sezonas labāko aizsargu. Šīs sezonas viņam bija pirmās profesionālajā basketbolā.

Savukārt 2003./2004.gada sezonā Četmens sevi lieliski pierādīja arī Eirokausos, deviņās Ventspils komandas spēlēs basketbolists vidēji guva 19 punktus mačā, izcīnīja 3,2 atlēkušas bumbas un 4,1 reizi rezultatīvi asistēja.

"Esmu ļoti pateicīgs atgriezties Ventspilī, lai, iespējams, noslēgtu savu karjeru vietā, kur to profesionāli uzsāku. Saku lielu paldies klubam par šo doto iespēju," portālā "Eurobasket" bija citēts Četmens.

"Tas ir patiešām īpaši - veikt pilnu apli un, iespējams, noslēgt karjeru vietā, kurā tā sākās. Saku paldies "Ventspils" klubam par man sniegto iespēju," Četmenu citē "Ventspils" klubs

Karjeras turpinājumā pašlaik 35 gadus vecais Četmens pārcēlās uz Franciju, pievienojoties "Pau-Orthez" vienībai. Jau savā pirmajā gadā Francijā spēlētājs lieliski sevi pierādīja prestižajā ULEB Eirolīgā, kļūstot par 2005.gada sezonas turnīra labāko rezultatīvo piespēļu autoru.

Gadu vēlāk Četmens kopā ar Krievijas klubu Maskavas "Dinamo" triumfēja Eiropas kausa izcīņā, tiekot arī pie kārtējā personīgā sasnieguma - amerikānis tika atzīts par sezonas labāko aizsargu turnīrā.

Karjeras turpinājumā spēlētājs pārstāvēja itāļu klubu "Roma", Ļubercu "Triumf" (tagad Sanktpēterburgas "Zeņit") un Kazaņas "Unics" no Krievijas, kā arī pazīstamo Turcijas komandu Stambulas "Bešiktaš".

Četmenam pieder Eiropas kausa rekords vienā mačā gūto punktu skaita ziņā (43). Tāpat viņš ir trešais visu laiku rezultatīvākais turnīra spēlētājs un ceturtais labākais piespēlētājs, kā arī visu laiku labākais turnīrā pārtvertajās bumbās.

Šobrīd Kurzemes vienības rīcībā ir 16 spēlētāji - Kristaps Kanbergs, Akselis Vairogs, Mārtiņš Meiers, Artjoms Butjankovs, Māris Gulbis, Dāvis Lejasmeiers, Kristers Zeidaks, Iļja Gromovs, Andrejs Gražulis, Edgars Štelmahers, Toms Leimanis, Artis Ate, Dāvis Čoders, kā arī viesspēlētāji Trojs Bārniss, Džerajs Grānts un Četmens.

Pagājušajā sezonā "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā "Ventspils" ar 4-1 pieveica "VEF Rīga" komandu, valsts čempionu titulu izcīnot devīto reizi vēsturē un pirmoreiz kopš 2009.gada. Šis panākums ventspilniekiem nākamajā sezonā ļaus startēt Eiropas kausa izcīņas turnīrā.

LETA/Foto: Ventas Balss