No dopingu lietojušajiem Krievijas sportistiem atņemto medaļu atdevis tikai viens
Krievijas sportisti nesteidzas atdot savas negodīgā ceļā nopelnītās olimpiskās medaļas.
Citi sporta veidi
2017. gada 13. februāris, 18:28

No dopingu lietojušajiem Krievijas sportistiem atņemto medaļu atdevis tikai viens

Jauns.lv

Tikai viens Krievijas sportists - skrējējs Antons Kokorins - atdevis atpakaļ par dopinga lietošanu atņemto olimpisko medaļu, paziņojusi Krievijas Vieglatlētikas federācijas (VFLA) antidopinga koordinatore Jeļena Ikoņņikova.

Kokorins 2008.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs tika pie bronzas 4x400 metru stafetē, taču atkārtotās dopinga analīžu pārbaudēs, ko veica Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), tika konstatēts, ka viņš lietojis aizliegtās vielas, tāpēc Krievijas kvarteta rezultāts tika anulēts un medaļas viņiem atņemtas.

Pēc SOK noteikumiem medaļas vainīgajiem sportistiem ir jāatdod. Vēl virknei Krievijas sportistu olimpiskās medaļas ir atņemtas, taču viņi nesteidz tās atgriezt SOK. Iepriekš tika ziņots, ka 13 Krievijas sportistiem jāatdod Pekinā izcīnītās medaļas, bet vēl astoņiem jāšķiras no 2012.gada Londonas Olimpiādē izcīnītajām godalgām.

Ikoņņikova apstiprināja, ka VFLA ir saņēmusi sarakstu ar sportistiem, kuriem jāatdod godalgas. Atbildīga par medaļu atdošanu ir VFLA, tomēr sportisti ignorē viņiem piespriestos sodus.

"Mēs šo sarakstu izsūtījām visām reģionālajām vieglatlētikas federācijām un informējām pašus sportistus," piebilda VFLA amatpersona.

Pagājušajā nedēļā Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) prezidents Aleksandrs Žukovs sacīja, ka OKR turpina darbu pie tā, lai SOK prasības tiktu izpildītas un medaļas atdotas.

"Diemžēl tikai daži ir piekrituši atdot medaļas, taču mēs turpinām darbu pie tā, lai tas notiktu. Ar sportistiem mēs sazināmies ar nacionālo federāciju starpniecību," sacīja Žukovs.

Tikmēr OKR pārstāve Aleksandra Brilijantova iepriekš sūdzējās, ka OKR nav nekādu iespēju piespiest sportistus atdot savas medaļas. OKR norāda, ka daļa sportistu jau beiguši karjeras, līdz ar to viņi ignorē šīs prasības.

Pērn Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) diskvalificēja VFLA, aizliedzot šīs valsts sportistiem piedalīties starptautiskās sacensībās. Šāds lēmums tika pieņemts pēc tam, kad klajā nāca Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojums par plašo valsts atbalstīto dopinga sistēmu Krievijā.

Tiesa, ir arī izņēmumi, jo, piemēram, sacensībās var startēt krievu tāllēcēja Darja Kļišina, kura pērn bija vienīgā Krievijas vieglatlēte 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, bet aizvadītajā piektdienā Rīgā piedalījās Latvijas galvaspilsētas čempionātā.

LETA/Foto: Vida Press