3dienas
5stundas
49minūtes
40sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
“Mēs visi tāpat mirsim!” Bostonas “Celtics” treneris noliedz apkārtējo spiedienu titula atkārtošanā
foto: Getty Images via AFP
Bostonas "Celtics" galvenais treneris Džo Mazzula preses konferencē.
Basketbols

“Mēs visi tāpat mirsim!” Bostonas “Celtics” treneris noliedz apkārtējo spiedienu titula atkārtošanā

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Ar ekstravagantiem izteikumiem dienu pirms jaunās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonas sākuma izcēlies Kristapa Porziņģa Bostonas “Celtics” galvenais treneris Džo Mazula. Viņš sarunā ar žurnālistiem pilnībā noraidīja spiediena izjušanu par titula atkārtošanu, jo, kā jau visi cilvēki, arī viņi tāpat drīz nomirs. 

“Mēs visi tāpat mirsim!” Bostonas “Celtics” trener...

Šonakt titula aizstāvēšanu Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) sāks Kristapa Porziņģa pārstāvētā Bostonas “Celtics”. Jau pirmā spēle var izrādīties nopietns pārbaudījums, jo pretiniekos būs Ņujorkas “Knicks” – komanda, kas starpsezonā veica papildinājumus, lai tieši varētu konkurēt ar esošo čempioni. Pirmā Porziņģa komanda NBA maiņu darījumos piesaistīja Mikalu Bridžesu un Karlu Entoniju Taunsu. 

"Celtics" komandas čempionu parādē Bostonā

Porziņģis ar "Celtics" vienību pirmdien izcīnīja NBA čempiontitulu, Porziņģim kļūstot par pirmo Latvijas basketbolistu - NBA čempionu. Bostonas komandai tas ...

Bostona starpsezonā saglabāja čempionu sastāvu. Bez Porziņģa klubā turpina spēlēt vadošie basketbolisti kā Džeisons Teitums, Džeilens Brauns, Drū Holidejs, Deriks Vaits un Els Horfords. Jūlijā “Celtics” atalgoja Teitumu ar piecu gadu līguma pagarinājumu par 315 miljoniem dolāru, padarot komandas vienu no līderiem par pelnošāko NBA spēlētāju. Konkrētais līgums ir finansiāli brangākais līgas vēsturē, par 11 miljoniem apsteidzot komandas biedra Džeilena Brauna 304 miljonu dolāru pagarinājumu pirms gada. 

Ar līguma pagarinājumu atalgots tika arī viens no kluba vērtīgākajiem basketbolistiem abos laukuma galos – Deriks Vaits. Ar viņu klubs noslēdza pagarinājumu uz četriem gadiem par 125 miljoniem dolāru. Bez minētā sešinieka nozīmīgu lomu komandā gūs Peitons Pričards, Sems Hauzers un Lūks Kornē, kamēr citiem vienības basketbolistiem par savu lomu būs vēl jāpacīnās. Kristapa Porziņģa atgriešanās no kājas traumas, kas tika gūta finālsērijā pret Dalasas “Mavericks”, netiek sagaidīta ātrāk par decembri

“Celtics” kļuvusi arī par titulētāko NBA komandu, kas naktī uz trešdienu “TG Garden” griestos pacels jau 18. čempiona plakātu. Spēlētāji saņems arī čempionu gredzenus, kuru izskats pagaidām tiek turēts slepenībā. Sociālajos tiklos gan pavīdējušas atsevišķi foto ar jaunajiem gredzeniem, kas, protams, būs Bostonas “Celtics” krāsās. Tāpat uz tā atainots katra spēlētāja uzvārds. Pēdējo reizi “Celtics” čempiona plakātu pie griestiem cēla 2008./2009. gada sezonas sākumā, kad, pateicoties Pola Pīrsa 27 punktu sniegumam, izdevās ar 90:85 apspēlēt Lebronu Džeimsu un Klīvlendas “Cavaliers”. 

Bostona pirms sezonas tiek uzskatīta par galveno favorīti otro gadu pēc kārtas kļūt par čempioni. Par ķeltiem dzirdamas apskatnieku diskusijas, vai klubs varētu kļūt par dinastiju, kas līgā dominētu vairākus gadus līdzīgi kā Goldensteitas “Warriors” pirms dažām sezonām. Runas par būšanu favorītiem un jebkādu spiedienu dienu pirms sezonas sākuma pilnībā noliedza “Celtics” galvenais treneris Džo Mazula. “Mēs visi tāpat drīz mirsim un tad tam nebūs nekādas nozīmes. Tā kā ir nulle spiediena,” viņš klāstīja žurnālistiem. “Šī ir mūsu iespēja dzīt šo organizāciju uz priekšu. Tas nav spiediens. Neviens šajā aplī (domāts žurnālisti – aut.) nevar neko izdarīt, lai ietekmētu manu identitāti un kas es esmu kā cilvēks un treneris. Mēs vai nu uzvarēsim, vai arī neuzvarēsim un 40 gadus vēlāk neviens no jums tāpat nebūs uzaicināts uz manām bērēm.”  Mazulas gadījumā gan jāmin, ka viņš pēc ticības ir katolis un nekad nav slēpis savu reliģisko pārliecību, uzskatot, ka tā viņam palīdz dzīvē. To var attiecināt arī komunikācijā ar basketbolistiem. Tas piefiksēts arī vienā sarunā pagājušās sezonas laikā ar Kristapu Porziņģi. "Ja tev kādreiz šķiet, ka neesmu godīgs pret tevi, droši saki man. Es tev ļoti ticu," treneris iedrošināja latviešu basketbolistu, uz ko Kristaps teica paldies. 

Pārbaudes spēlēs “Celtics” piedzīvoja vienu zaudējumu, noslēdzošajā ar 118:119 piekāpjoties Toronto “Raptors”. Pirms tā klubs svinēja četrus panākumus – divus pār Denveras “Nuggets” (107:103, 130:104), vienu pār Filadelfijas “76ers” (139:89) un jau minēto “Raptors” (115:111). Kluba treneris pirms sezonas ievada uzskata, ka komanda atrodas pilnā gatavībā. “Es ticu, kas viņi ir. Man šķiet, ka spēlētājiem ir laba sapratne par to, ko vēlamies sasniegt un ko cenšamies paveikt.” 

Šī kļūs par reto sezonu, kurā būs iespēja sekot tikai viena Latvijas basketbolista sekmēm pasaules spēcīgākajā basketbola līgā. Starpsezonā Dāvis Bertāns pēc astoņām sezonām Ziemeļamerikā lēma noslēgt trīs gadu līgumu ar “Dubai” komandu, kas spēlē Adrijas līgā. Cerības bija saistībā ar Anžeja Pasečņika atgriešanos līgā, taču pēc piecām pirmssezonas spēlēm Milvoki “Bucks” sastāvā klubs lēma pārtraukt iepriekš noslēgto divvirziena līgumu. Pagaidām nav zināms, kur karjeru varētu turpināt 28 gadus vecais basketbolists.