Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Arvien dziļāk bedrē! Krievijas futbola izlase gatavojas ļoti eksotiskām pārbaudes spēlēm
foto: IMAGO/SNA
Krievijas izlases futbolisti treniņā. Interesanti, ka par spēles pret Pakistānu atcelšanu sākumā runāja pakistānieši, ko Krievijā kategoriski noliedz, bet beigās demagoģija jau mainījās: no šādas neoficiālas spēles jēgas nav.
Futbols

Arvien dziļāk bedrē! Krievijas futbola izlase gatavojas ļoti eksotiskām pārbaudes spēlēm

Kaspars Apsītis

Jauns.lv

Agresorvalstij Krievijai par Ukrainā uzsākto karu nākas ciest no starptautiskām sankcijām. Viens no propagandas mašinērijai sāpīgākajiem tematiem ir izolēšana no sporta sacensībām. Krieviem patīk domāt, ka viņiem ir ļoti spēcīga futbola izlase, ko gan objektīvu apstākļu dēļ to nevar apliecināt.

Arvien dziļāk bedrē! Krievijas futbola izlase gata...

Krievijas futbola izlases spēks pēdējos gados balstās uz dažiem veiksmīgiem rezultātiem (pusfināls 2008. gada Eiropas čempionātā, ceturtdaļfināls pašu mājās Pasaules kausā), bet kopumā aptuvenā vieta pasaules rangā pēdējā laikā bijusi starp 30. un 40. pozīciju.

Pēc iebrukuma Ukrainā Krievijas futbola izlase (un citu sporta sporta veidu pārstāvji) civilizētā pasaulē tiek uztverta kā spitālīga un ir ne vien izslēgta no starptautiskiem turnīriem, bet arī par lielu naudu nav spējīga sarunāt sev kvalitatīvas pārbaudes spēles.

Kopš 2022. gada krievi ir spēkojušies ar Uzbekistānu, Tadžikistānu, Kirgizstānu, Irānu, Irāku, Ēģiptes U-23 izlasi, Kataru, Kamerūnu, Kubu, Keniju, Serbiju, Vjetnamu un, protams, Baltkrieviju. Pēdējās 14 spēlēs astoņas uzvaras un seši neizšķirti. Draudzīgo valstu un potenciālo pretinieku skaits sāk izsīkt, tāpēc jāmeklē gana eksotiski varianti.

Šajās dienās bija plānots spēlēt ar Pakistānas izlasi (FIFA rangā 197. vieta), tomēr spēle nenotika, jo viesi nevarēja atsūtīt nacionālo izlasi, bet piedāvāja kādas mediju grupas veidotu komandu. Tas beigu galā krievus neapmierināja (basketbolā gan spēlēt ar Kolumbijas izlasi, par kuru vietējā basketbola federācijā neviens nebija dzirdējis, nebija problēmu).

Tagad izziņoti potenciālie pretinieki septembra pārbaudes spēļu logam – tās ir Sīrija (92. vieta FIFA rangā) un Bruneja (FIFA ranga 183. izlase). Interesanti, ka vēl vasarā Krievijas izlases galvenais treneris Valērijs Karpins norādīja, ka spēlēt ar tādu izlasi kā Bruneju vai Laosu negribētos. Tomēr tas laikam ir mainījies, īpaši pēc Tanzānijas atteikuma.

Brunejas futbola izlase visaugstāk bijusi 1992. gadā, kad FIFA ranga pirmsākumos tā ieņēma 140. vietu. Šogad aizvadījusi divas pārbaudes spēles – zaudējums Bermudu salām (0:2) un uzvara pār Vanuatu (3:2), bet cīņā par vietu Pasaules kausā izstājās priekšsacīkšu kārtā pret Honkongu – zaudējums 0:4 un uzvara 2:0. Šīs divas uzvaras ļauj Brunejai būt FIFA rangā visvairāk kāpušajai izlasei – proti, par septiņām vietām.

Bruneja ir Dienvidaustrumu Āzijas valsts, kuru no visām pusēm no sauszemes ieskauj Malaizija. Aprēķināts, ka 2020. gadā to apdzīvoja nedaudz vairāk nekā 450 000 iedzīvotāju, no kuriem 70% dzīvo galvaspilsētā Bandarseribegavanā. Pateicoties naftas un gāzes atradumiem, Bruneja tiek uzskatīta par vienu no bagātākajām valstīm pasaulē. Tās IKP uz vienu iedzīvotāju ir 12. vietā pasaulē (76 864 ASV dolāru). Tas ir mazāk nekā Dānijā, Norvēģijā un ASV, bet vairāk nekā Nīderlandē, Islandē un Saūda Arābijā.