Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kas jauns basketbolā: Dāvim neiet Dubaijā, Lomažs un Strēlnieks bez līgumiem, izlasei drīz spēles
foto: Romāns Kokšarovs /F64
Dāvis Bertāns Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā pret Brazīliju.
Basketbols

Kas jauns basketbolā: Dāvim neiet Dubaijā, Lomažs un Strēlnieks bez līgumiem, izlasei drīz spēles

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

22. un 25. novembrī Rīgā un Beļģijā Latvijas vīriešu basketbola izlase turpinās simbolisko 2025. gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, divas reizes spēkojoties pret beļģiem. Kā turnīra rīkotāja, Latvijas izlase jau ir kvalificējusies turnīram. Jauns.lv piedāvā, kā Eiropas klubu basketbolā sezona sākusies Latvijas basketbolistiem, no kuriem daži to vēl nemaz nav sākuši. 

Kas jauns basketbolā: Dāvim neiet Dubaijā, Lomažs ...

Neskaidrības ap Eirolīgas pārstāvjiem 

Šobrīd nav zināms, vai Latvijas izlasei uz 22. un 25. novembrī plānotajām spēlēm pievienosies Eirolīgas pārstāvji – Boloņas “Virtus” galvenais treneris Luka Banki, spēlētājs Andrejs Gražulis, kā arī Stambulas “Fenerbahce” aizsargs Artūrs Žagars un “Anadolu Efes” spēka uzbrucējs Rolands Šmits. No 20. līdz 22. novembri Eirolīgā plānota regulārā turnīra 11. kārtas spēles, “Virtus” 20. novembrī spēkojoties Stambulas “Fenerbahce”, bet “Anadolu Efes” spēli aizvadīs dienu vēlāk pret “Paris”. Visdrīzāk tas var nozīmēt Rolanda Šmita nepieejamību, tāpat lielas cerības nevar lolot Artūra Žagara un Andreja Gražuļa sakarā, bet treneris Luka Banki gan pēc 20. novembra mača var steigties uz Rīgu. Turklāt visi trīs basketbolisti varētu nemaz pie iespējas nerauties uz valstsvienību, jo nepārtraukti jācīnās par lomu komandā.

No trijotnes vislabāk sezonu sācis Žagars. Turcijas līgas pirmajā kārtā pret “Buyukcekmece” viņš ar 19 punktiem kļuva par trešo rezultatīvāko komandā, bet vēl spilgtāk viņš nospēlēja ULEB Eirolīgas otrajā kārtā pret Šmita “Anadolu Efes”, gūstot izšķirošo tālmetienu un saņemot uzslavas no galvenā trenera Šarūna Jasikeviča, bet vēlāk pamanījās arī palīdzēt komandai izglābties no sensacionāla zaudējuma vietējā čempionātā. Rolandam Šmitam pirms sezonas sākuma bija veselības problēmas, kas, iespējams, ietekmējušas viņa sniegumu. Pirmajā Turcijas līgas spēlē viņam septiņi punkti un piecas atlēkušās bumbas, bet pēc sešiem punktiem Eirolīgas atklāšanas mačā viņš palika bez punktiem Stambulas derbijā. Citādāka situācija ir ap Andreju Gražuli, kurš nav bijis pieteikumā Eirolīgā, bet Itālijas līgas pirmo divu maču laikā kopā laukumā devies 11 minūtes. Laika gaitā gan Gražuļa spēles laiks varētu pieaugt – viņš starpsezonā tomēr atlabis no ceļgala operācijas un vien īsi pirms sezonas sāka kontakta treniņus. 

Gadījumā, ja Banki tomēr nevarēs uzņemties Latvijas basketbola izlases trenera pienākumus novembra logā, tos uzņemsies viņa asistents Jānis Gailītis, kurš starpsezonā lēma sevi pirmo reizi pamēģināt trenera – leģionāra lomā. Sezonas ievads bijis pagrūts, četrās spēlēs Veisenfelsas “Mitteldeutscher” izcīnot vienu uzvaru. Tas turnīra tabulā pagaidām dod tikai priekšpēdējo vietu. 

Aizsargi 

Joprojām bez līgumiem atrodas Rihards Lomažs un Jānis Strēlnieks. Pirmais Jauns.lv atklāja, ka plāno ielēkt otrajā vilcienā – respektīvi, pēc tam, kad aizvadītas sezonas pirmās spēles, gaidīt brīdi, kad kādai komandai nepieciešamas pārmaiņas. Abi kopā trenējas pie Dāvja Čodera un gatavi sākt sezonas. Atzīstami sezonu sācis veterāns un Latvijas izlases kapteinis Dairis Bertāns, kurš VEF sastāvā brīžiem demonstrē otrās jaunības degsmi. FIBA Čempionu līgas pirmo uzvaru pār Bonnas “Telekom Basket” viņš sekmēja ar 31 punktu, uzrādot karjeras gūto punktu rekordu kādā spēlē. 

Kristers Zoriks pēc sezonas Turcijā pārcēlies uz Francijas augstākās līgas vienību “Le Portel”, četrās spēlēs atzīmējoties ar solīdu sniegumu (9,8 punkti, 4 piespēles 27,8 minūšu laikā). Klubs piedalās arī FIBA Eiropas kausā. Pēc divām sezonām Polijā Vācijas Bundeslīgā atgriezies Aigars Šķēle, kurš pastiprinājis Rostokas “Seawolves” sastāvu. Četrās Bundeslīgas spēlēs viņam 24,5 minūtes laukumā, kurās 8,8 punkti, 5,5 rezultatīvās piespēles un 3,8 atlēkušās bumbas. Vienu no uzvarām “Seawolves” izcīnīja pār Gailīša vadīto komandu, turklāt pagarinājumā un ar Šķēles aktīvu līdzdalību (20 punkti, septiņas piespēles un sešas bumbas zem groziem). 

Kamēr Artūrs Kurucs turpina tikt pie niecīgas lomas Mursijas UCAM rindās, viņu par vietu sastāvā var izkonkurēt Ingus Jakovičs. Viņš šajā sezonā debitējis Eiropas spēcīgākajā Spānijas ACB līgā, izdarot to ar blīkšķi. “Leyma Coruna” šokējošo uzvaru pār Madrides “Real” Jakovičs sekmēja ar 18 punktiem, kas viņam sezonu ļāvis sākt ar 11,7 punktiem vidēji. Uz citu Spānijas otrās līgas komandu “Obradoiro” pārcēlies Toms Leimanis, trīs spēlēs tiekot pie vidēji 8,6 punktiem un 2,2 piespēlēm. No vietējā līmeņa var izcelt Roberta Bērziņa pienesumu Rīgas “Zeļļu” rezultātos (18,3 punkti, 4,5 atlēkušās bumbas un 4 piespēles vidēji) un Kristapa Ķilpa spēles “Liepājas” sastāvā (19,2 punkti).

Uzbrucēji

Bez kluba joprojām atrodas Jānis Timma, kurš iepriekšējā sezonā atgriezās Eiropā. Pagaidām nav zināms, kur vai kā viņš varētu turpināt spēlētāja gaitas. Spānijas ACB līgā no labākās puses sevi atrāda Rodions Kurucs un Mārcis Šteinbergs. Rodions Mursijas UCAM sastāvā trīs ACB līgas spēlēs ticis pie vidēji 11,7 punktiem  (turklāt pēdējā spēle sausā) un 7,7 atlēkušajām bumbām, kamēr FIBA Čempionu līgā viņam mazāks pienesums (9,5 punkti, 3,5 atlēkušās bumbas). Pie sev zināmā trenera Sito Alonso Rodions jau otro sezonu demonstrē savas labākās īpašības. Šteinbergs sezonu ACB līgā iesācis ar 7,7 punktiem un 3,3 atlēkušajām bumbām vidēji spēlē, kam pievieno divus punktus vienīgajā Čempionu līgas spēlē. 

Rezultatīvi sezonu Itālijas līgā sācis Artūrs Strautiņš. Viņš otro sezonu pārstāv Tortonas “Bertram” komandu, A sērijas trīs spēlēs tiekot pie vidēji 9,7 punktiem un trīs atlēkušajām bumbām. Čempionu līgā uzbrucējam vienīgajā mačā 16 punkti un deviņas atlēkušās bumbas, kas palīdzēja sekmēt “Bertram” sezonas ievadu šajā turnīrā ar uzvaru. Došanās prom no Ziemeļamerikas pagaidām nav sekmējusies Dāvim Bertānam, kurš noslēdzis trīs gadu līgumu ar “Dubai” komandu, kas bāzēta Dubaijā. Trīs Adrijas līgas spēlēs viņam vidēji 6,3 punkti un  trīs atlēkušās bumbas, tālmetienus izpildot tikai ar 27,8% precizitāti. Dāvis atklājis, ka viņš vasarā daudz trenējies individuāli, līdz ar to viņam vēl nepieciešams pierast pie komandas spēles. Pēdējais mačs jau bija labāks par iepriekšējiem

Turcijas Stambulas “Galatasaray” sastāvā ar deviņiem punktiem Čempionu līgā un 2,5 divās spēlēs vietējā līgā debitējis Roberts Blumbergs. Pēdējās divās Lukas Banki uzaicināšanas reizēs viņš gan lēmis dažādu iemeslu dēļ šīs iespējas neizmantot. Otro sezonu pēc kārtas Rumānijas basketbola flagmanī Klūžas-Napokas “U-BT” spēlē Mareks Mejeris. Trijās ULEB Eirokausa spēlēs Marekam vidēji 17 minūtes laukumā, 4,3 punkti un divas atlēkušās bumbas. No Vācijas uz Latviju atgriezies Krišs Helmanis, pastiprinot Rīgas “Zeļļu” sastāvu (11,5 punkti, 9,8 atlēkušās bumbas). “Zeļļos” spēlē arī uzbrucējs Dāvids Vīksne (10,5 punkti), kurš ik pa laikam sezonas laikā bijis paplašināto kandidātu lokā. Tikmēr Liepājā viena no līdera dotībām apliecina perspektīvais Rodijs Mačoha (13,6 punkti, 7,w atlēkušās bumbas). Iekļauti kandidātu lokā var tikt arī Polijā spēlējošie Mārtiņš Laksa, Ojārs Siliņš un Jānis Bērziņš, kā arī Tallinas "Kalev"/"Cramo" spēka uzbrucējs Anrijs Miška. 

Centri

Lukas Banki vadībā Latvijas izlase nav aizrāvusies ar centru pārbagātību, bieži vien izvēloties spēlēt ar īsākiem, bet mobilākiem garajiem spēlētājiem. NBA esot Kristapam Porziņģim, un no šīs sezonas arī Anžejam Pasečņikam, itāļa laikos pie izlases stūres kā viena no pamatvērtībām bijis Klāvs Čavars. Viņš pēc sezonas Japānas B3 līgā pārcēlies uz Azerbaidžānu, kur spēlē jaunā Lietuvas galvenā trenera Rima Kurtinaiša vadībā “Sabah” klubā. Komanda nekvalificējās FIBA Čempionu līgai, bet sezonu turpina FIBA Eiropas līgā, Čavara statistikai pie 25 minūtēm laukumā gan esot niecīgai. “Sabah” spēlē arī Artjoms Butjankovs, kurš gan neatrodas izlases kandidātu lokā. Jādomā, ka pie izsaukuma uz izlasi varētu tikt gadu no gada pa karjeras kāpnēm augšup kāpjošais Kārlis Šiliņš (no BK "Liepāja" uz Vācijas bundeslīgu, bet tagad Itālijas A sērija). Šiliņš sezonu iesācis tiešām lieliski - Pistoijas "Estra" rindās trīs spēlēs vidēji 17,3 punkti un septiņas atlēkušās bumbas - interesanti, ka viens no aizvadītajiem mačiem bija arī pret "Virtus". espējams, centru trūkuma dēļ uzaicinājumu var izpelnīties "VEF Rīga" spēlētājs Pēteris Pinnis, kuram četrās apvienotās Latvijas - Igaunijas līgas spēlēs vidēji gūti 7,5 punkti un izcīnītas 4,8 atlēkušās bumbas.