"Jums jāredz, kā treniņos viņu sit!" Šarūns Jasikevičs pēc uzvaras Stambulas derbijā slavē Artūru Žagaru
foto: Fenerbahce Beko
Artūrs Žagars pirms spēles pret Stambulas "Anadolu Efes".
Basketbols

"Jums jāredz, kā treniņos viņu sit!" Šarūns Jasikevičs pēc uzvaras Stambulas derbijā slavē Artūru Žagaru

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Lietuvas basketbola leģenda un Stambulas “Fenerbahce” galvenais treneris Šarūns Jasikēvičs pēc uzvaras ULEB Eirolīgas otrās kārtas spēlē pār citu pilsētas komandu “Anadolu Efes” cildināja Artūru Žagaru, kurš panākumu veicināja ar izšķirošo tālmetienu un 11 punktiem.

"Jums jāredz, kā treniņos viņu sit!" Šarūns Jasike...

Ceturtdienas vakarā ULEB Eirolīgas otrās kārtas ietvaros divu Turcijas basketbola grandu duelī uzvaru izcīnīja Artūra Žagara Stambulas “Fenerbahce”, kas, spējot iekrāt vairāk nekā desmit punktu pārsvaru jau pirmajā puslaikā, apspēlēja Rolanda Šmita Stambulas “Anadolu Efes” (83:78). Kamēr Šmits sev atvēlētajās 11:05 ar punktiem neizcēlās, krietni spožāks bija Žagars, kurš 25 sekundes līdz pamatlaika beigām ar tālmetienu nodrošināja “Fenerbahce” otro panākumu līgā. 13:57 minūšu laikā latviešu aizsargs guva 11 punktus (1p. 1/2, 2p. 2/3, 3p. 2/2) un atdeva trīs rezultatīvās piespēles. 

Pēcspēles preses konferencē “Fenerbahce” galvenais treneris vispirms pauda, ka ir priecīgs par rezervistu devumu, bet spēles otrajā daļā pieļautas kļūdas, kas ļāvušas pretiniekiem atgriezties spēlē. Brīdī, kad viens no žurnālistiem sāka jautājumu par Artūru Žagaru, lietuviešu speciālists manāmi kļuva omulīgāks. “Lūk, tas ir jautājums,” viņš teica, pat nedzirdot to līdz galam. Turcijas medija pārstāvis jautāja, vai Artūru Žagaru var saukt par Eiropas Džonu Stoktonu. Jāatgādina, ka Stoktons uzskatāms par vienu no NBA visu laiku labākajiem saspēles vadītājiem – viņš joprojām ir NBA visu laiku labākais piespēlētājs ar 15,806 piespēlēm (daudzi gan norāda, ka milzīgais piespēļu apjoms mājas spēlēs esot mākslīgi “uzaudzēts”), karjeras slavas brīžus kopā ar Karlu Melounu piedzīvojot Jūtas “Jazz”. (Tiesa, abu saspēles vadītāju spēle stili ir visai atšķirīgi – Stoktons pragmatisks, piespēli meklējošs un uz paša pustālo metienu tendēts, kamēr Žagars eksplozīvs, dinamisks un bīstams no tālmetienu līnijas).

“Tā domājiet, jo viņš ir īsa auguma un baltādainais,” ar savu retorisko jautājumu pie žurnālista vērsās Jasikēvičs. “Artūrs cenšas sevi pierādīt. Jums būtu jāredz, kā treniņos viņu sit. Vienu dienu viņš to pamet ar asiņojošu degunu, bet citu – asiņojošu lūpu. Krētā pārbaudes spēlē pret “Olympiacos” man šķita, ka viņu vedīs uz slimnīcu. Pirmkārt, viņam jāpaliek veselam. Artūrs ir ļoti talantīgs un fantastisks basketbola spēlētājs, taču līdz šim viņam bijis daudz traumu. Šovakar bija viņa izlaušanās ballīte – nav nekādu šaubu. “Anadolu Efes” ir pilns ar meistarīgiem aizsargiem, taču viņš pierādīja savas prasmes un bija faktors uzvaras izcīnīšanā. Vispirms jāredz, vai viņam izdosies būt veselam. Būsim pacietīgi un cerēsim, ka vispirms viņš būs kā Valdis Valters un pēc tam viņu varēs salīdzināt ar Stoktonu,” garākā atbildē teica Jasikēvičs. Vēl pirms sezonas bija bažas par Žagara lomu komandā, bet nedēļas laikā viņam izdevies pilnībā izmantot iespēju, kad krustenisko saišu traumas dēļ pazaudēts tika Skotijs Vilbekins. 

Vilbekina prombūtnē Stambulas klubs meklēja aizvietotāju, bet pagaidām tāds nav atrasts. Tika ziņots par potenciālo Sabena Lī pāreju, taču sezonu rezultatīvi sākušo aizsargu nocēla Telavivas “Maccabi” (lai gan šonedēļ vēl turpināja labot FIBA Čempionu līgas rekordus – 43 punkti - turku “Manisa” rindās). Jasikēvičam atklāti nepatika, ka preses konferencē viens no pirmajiem jautājumiem bija par Vilbekina aizstājēju. “Mēs meklējam Lebronu Džeimsu. Pagaidām viņš nevar pievienoties, jo viņam ir savas saistības ar “Lakers”. Mēs aizvadījām labu spēli, bet viss, kas jūs interesē, ir baumas. Jūs jau esat uzrakstījuši 17 vārdus – man šķiet, ka vairs neviens nav palicis tirgū.”
 

Jau 12. oktobrī sestdien “Fenerbahce” Turcijas līgā viesosies pie “Yalovaspor”, bet Eirolīgā 15. oktobrī, kad savā laukumā uzņems Belgradas “Crvena zvezda”.