Neapstrīdamā čempiona tituls un 20 miljoni Saūda Arābijas naudas: krievu bokseru lielais duelis
foto: Reuters / Scanpix
Arturs Beterbijevs un Dmitrijs Bivols preses konferencē atrāda uz spēles esošās jostas.
Citi sporta veidi

Neapstrīdamā čempiona tituls un 20 miljoni Saūda Arābijas naudas: krievu bokseru lielais duelis

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Naktī uz svētdienu Saūda Arābijas pilsētā Rijādā tiks uzzināts neapstrīdamais čempions pussmagajā svarā. Par to savstarpēji cīnīsies šīs svara kategorijas smagsvari – Arturs Beterbijevs un Dmitrijs Bivols, abiem jau pirms cīņas sev garantējot desmit miljonus ASV dolāru. Tiešraide maksas platformā DAZN.

Neapstrīdamā čempiona tituls un 20 miljoni Saūda A...

Kādam būs pirmais zaudējums

Nedz Beterbijevs, nedz Bivols savu karjeru laikā nav piedzīvojuši nevienu zaudējumu. Jāmin, ka abi ir krievu tautības bokseri, kuri dzimuši tieši šajā valstī, bet Dagestānā dzimušais Beterbijevs ir dubultpilsonis. Viņam bez Krievijas pases ir arī Kanādas pilsonība. 

39 gadus veco Beterbijevu var saukt par nokautu meistaru. Viņš visas savas 20 karjeras cīņas noslēdzis priekšlaicīgi ar nokautu vai tehnisko nokautu. Tieši viņam pieder trīs no četrām organizāciju jostām pussmagajā svarā – IBF (Starptautiskajā boksa federācijā), WBC (Pasaules boksa padomē) un WBO (Pasaules boksa organizācijā). WBO titulu viņš sev pievienoja 2022. gada 18. jūnijā, kad otrajā raundā nokautēja Džo Smitu, pēcāk divas reizes visus trīs titulus aizstāvot (pret Entoniju Jardu un Kalumu Smitu). 

23 uzvaras ir Bivolam, taču, atšķirībā no Beterbijeva, 33 gadus vecais bokseris nav tās izcīnījis tikai ar nokautiem. No 23 panākumiem 11 gūti pēc tam, kad tiesneši atdevuši uzvaru viņam pēc punktiem. Karjeras griezumā Bivols gan ir guvis panākumus par skaļākiem bokseriem nekā Beterbijevs. 2022. gada 7. maijā Bivols pēc tiesnešu vienbalsīga lēmuma pieveica slaveno meksikāni Kanelo Alvaresu, kurš mēģināja sevi apliecināt jaunā svara kategorijā. Tas kļuvis par Alvaresa vienu no diviem karjeras zaudējumiem. Pirms tam viņš vēl bija piekāpies boksa leģendai Floidam Meivezeram. Savukārt 2022. gada 5. novembrī Apvienotajos Arābu Emirātos viņš sagādāja pirmo karjeras zaudējumu Gilberto Ramiresam, kurš nule kļuvis par “krūzeru” svara kategorijas čempionu WBA (Pasaules boksa asociācija) organizācijā. Tieši WBA tituls šobrīd pussmagajā svarā pieder Bivolam, kurš to vairākkārtīgi nosargājis. 

Pussmagajā svarā par neapstrīdamā čempiona godu bokseri cīnīsies pirmo reizi kopš 2002. gada un pirmo reizi četru organizāciju ērā. Bez abu bokseru dueļa notiks vēl vairākas citas saistošas boksa cīņas, kurās uz spēles būs čempiona tituls. Mairim Briedim IBF jostu atņēmušais Džejs Opetaija to aizstāvēs pret Džeku Mesiju, bet viena titula cīņa paredzēta sievietēm. Svara kategorijā no 57 līdz 60 kilogramiem WBC čempione Skaja Nikolsone to aizstāvēs pret Reimenu Čepmenu. 

Pussmagais svars nav smagsvari, kuros nozīmīgākajās cīņās iespējams nopelnīt pat 100 miljonus ASV dolāru. Ziņots, ka jau pirms cīņas sākuma abi ir sev garantējuši desmit miljonus ASV dolāru. Šāda summa katram garantēta neatkarīgi no cīņas iznākuma un gan jau, ka bijis viens no veicinošiem faktoriem, lai vispār šāda cīņa varētu tikt noorganizēta. Vismaz Beterbijeva sakarā šī būs viņa pelnošāka boksa cīņa karjerā, turklāt par piecām reizēm. Līdz šim viņš visvairāk nopelnīja pret Kalumu Smitu (2,1 miljonus). Arī Bivolam šis kļūs par karjeras naudīgāko dueli, taču viņš var lepoties jau ar nozīmīgāku naudas summu nopelnīšanu iepriekš. Pēc uzvaras pār Kanelo Alvaresu viņš mājās brauca ar pieciem miljoniem dolāru. Tas nozīmē, ka Saūda Arābijā notiekošajā boksa cīņā Bivols varētu tikt pie divas reizes lielākas naudas prēmijas. 

Ko saka eksperti?

“Esmu to jau vairākkārtīgi teicis – boksa faniem šī ir viena no gaidītākajām cīņām. Tie ir labākie pussmagā svara bokseri,” saka boksa promouteris Edijs Hērns, kurš gan ir Bivola pārstāvis un pirms cīņas preses konferencē saķērās ar Beterbijevu, otrajam viņu izaicinot uz personisku dueli. “Arī no boksa stila viedokļa tā būs lieliska cīņa. Vienīgais, kurš var pārspēt Beterbijevu, ir Dmitrijs Bivols. Tas nenozīmē, ka viņš to izdarīs, taču viņš ir vienīgais, kurš uz to ir spējīgs. Labākais veids, kā raksturot šo boksa cīņu – Beterbijevs ir kā sprāgstoša bumba. Tev ir jāapstādina tās laiks, lai varētu pabeigt cīņu. Ko Beterbijevs darīs cīņas sākumā? Iespējams, viņš varētu sākt ļoti agresīvi,” par boksa cīņu turpina slavenais promouteris. “Pret Bivolu viņam pēc sešiem raundiem pēc tiesnešu lēmuma ir jābūt vadībā ar 5-1.”

Nedaudz piezemētāks ir boksa treneris Džo Galahers, kurš vērš uzmanību uz Beterbijeva cienījamo vecumu, 39 gadiem. “Šī būtu viena no labākajām cīņām pirms pieciem gadiem. Tā tāpat būs lieliska cīņa – to varēja sarīkot arī ātrāk, bet tāpat tā būs lieliska izrāde.” “Top Rank” vadītājs Breds Džeikobss gan līdz galam Galaheram nepiekrīt, uzskatot, ka šī tāpat varētu būt uzskatāma par vienu no pēdējo gadu lielākajām boksa cīņām. “Savstarpēji spēkosies vīri, kuri nav zaudējuši nevienu cīņu. Uz spēles ir likts tik daudz. Un runāju ne tikai par to, kurš uzvarēs cīņā. Kurš kļūs par neapstrīdamo čempionu un tuvosies boksa Slavas zālei? Šī ir liela cīņa!’’

Līdzīgās domās ir “Sky Sports” boksa eksperte Nataša Džounsa. “Tā būs viena no vēsturē dižākajām boksa cīņām. Visiem šķita, ka Kanelo Alvaress varētu ko izdarīt pret Bivolu. Neviens nedomāja, ka Dmitrijs uzvarēs tik viegli, turklāt viņš ringā darbojās tik komfortabli, ka nemaz neboksēja ar lielāko pašatdevi. Viņš allaž izdara pietiekami, lai uzvarētu raundā, turklāt nepatērējot vairāk enerģijas, nekā vajadzētu. Cilvēki var teikt, ka tas ir gudri, bet, vai būsi spējīgs pielikt enerģiju klāt, kad tas būs visvairāk nepieciešams,” retoriski jautā eksperte Bivola sakarā. 

Favorīts Bivols

“Es jūtos jauns,” pirms cīņas saka Arturs Beterbijevs. “Man ir 39 gadi, bet es joprojām jūtos jauns. Kamēr viss norit labi, es izbaudu šo darbu. Pagaidām nevaru pateikt par savu karjeras turpināšanu. Ja izvairīšos no traumām, tad turpināšu.” Ja pagaidām Beterbijevs visas uzvaras izcīnījis pēc nokautiem, tad šoreiz viņš gatavojas aizvadīt visus 12 raundus. “Mēs nekad negatavojamies vienam vai četriem raundiem. Allaž esam gatavi maksimālajam variantam.”

Abi ir krievu tautības bokseri, bet Beterbievs intervijā “Sky Sports” atklāja, ka viņi nav draugi. “Atceros viņu no nacionālās izlases, taču nekad neesam bijuši draudzīgās attiecībās. Pirms cīņām nav manā stilā runāt rupjības par pretiniekiem.” Preses konferencē piezemēts bija Bivols. “Vēlos pateikties visiem, kuri ar mani ir strādājuši līdzšinējās karjeras laikā. Vēlos teikt paldies manai komandai, kuras dēļ šobrīd esmu šeit. Arī vēlos teikt paldies Saūda Arābijas organizatoriem. Bez viņiem šī cīņa nenotiktu.” Bivola angļu valodas zināšanas nav no labākajām, tāpēc savos izteikumos viņš bija pietiekami korekts un konkrēts. 

Pirms cīņas bukmeikeri neliela favorīta statusu atvēl Dmitrijam Bivolam, taču abu bokseru izredzes uzvarēt kopumā uzskata par līdzīgām. Tāpat bukmeikeri paredz, ka šoreiz Beterbijevs pirmo reizi karjerā aizvadīs visus 12 raundus un cīņas iznākumu izšķirs tiesneši. Tādā gadījumā arī iespējams lielākas izredzes dotas Bivolam.