NBA piezīmes: Kristaps Porziņģis apsteidz grafiku, Anžejam Pasečņikam jauns izskats
foto: Getty Images via AFP
Kristaps Porziņģis Bostonas "Celtics" mediju dienas laikā.
Basketbols

NBA piezīmes: Kristaps Porziņģis apsteidz grafiku, Anžejam Pasečņikam jauns izskats

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

No šīs nedēļas beigām ar pirmajām pārbaudes spēlēm sāksies sagatavošanās posms jaunajai Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezonai. Komandas aizvadījušas mediju dienu, kurā netrūkušas interesantas un saistošas atklāsmes, kā arī kuriozi.

NBA piezīmes: Kristaps Porziņģis apsteidz grafiku,...

Straujiem soļiem tuvojas jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona. Jau šajā nedēļas nogalē ar pirmajiem mačiem klubi uzsāks pirmssezonas pārbaudes spēļu ciklu, bet naktī uz 23. oktobri ar divām spēlēm starp Bostonas “Celtics” un Ņujorkas “Knicks”, kā arī Losandželosas “Lakers” un Minesotas “Timberwolves” oficiāli tiks dots starts sezonai, kura ritēs līdz nākamā gada jūnija beigām. Kā čempione turnīru sagaidīs Bostonas “Celtics”, kas finālsērijā ar 4-1 pārspēja Dalasas “Mavericks”. Latvietis Kristaps Porziņģis kļuva par pirmo basketbolistu no Baltijas, kurš izcīna kāroto trofeju pasaules spēcīgākajā basketbola līgā.

 Porziņģis optimistisks

Kristaps Porziņģis pagājušajā sezonā gūtā kājas savainojuma dēļ nespēlēs gan vismaz līdz decembrim, jau vasarā paziņoja Bostonas “Celtics”. Tas gan nav liedzis basketbolistam veikt vispirms rehabilitāciju Latvijā, bet īsi pirms treniņnometnes sākuma atgriezties ASV, kur sniedzis arī intervijas mediju dienas laikā. “Mans ķermenis jūtas ļoti labi. Ieguldījām lielu darbu augustā un to turpināsim septembrī. Pats jūtos tā, ka apsteidzu rehabilitācijas grafiku,” par savu veselības stāvokli izteicās Porziņģis. 

Latvietis tieši pēc atgriešanās Bostonā sācis nākamo posmu savā atveseļošanās gaitā. Tas nozīmē, ka Porziņģis jau sācis skriet. “Iesāku nedaudz trenēties ar kontaktu – uzspēlēju viens pret vienu. Jutos tiešām ļoti labi, bet kas būtiskāk – mans ķermenis nākamajā dienā jutās vēl labāk.” Kristaps bija nozīmīgs “Celtics” spēlētājs iepriekšējās sezonas laikā. Ar viņu ierindā klubs iekrāja bilanci 43-14 regulārajā turnīrā un 6-1 izslēgšanas spēlēs. 

Pasečņika otrā iespēja 

Vasarā otro iespēju sevi apliecināt NBA aprindās guva Anžejs Pasečņiks, kuram aiz muguras kvalitatīva sezona Spānijas ACB līgā. Latvietis noslēdza divvirzienu līgumu ar Milvoki “Bucks”, kas nozīmē, ka Pasečņikam jārēķinās ar atrašanos starp NBA un G-līgu. Pirmssezonu viņš gan sāks “Bucks” rindās, jo ir izvēlēts starp 20 basketbolistiem, kuri piedalīsies treniņnometnē. Tas var arī nozīmēt iespējas došanu kādā no pārbaudes spēlēm, turklāt 20 spēlētāju sarakstā izteikti centri ir tikai divi – bez Pasečņika arī viens no kluba atslēgas basketbolistiem Brūks Lopess. 

Pieejamajos foto no mediju dienas redzams, ka Anžejam Pasečņikam “Bucks” rindās piešķirts 18. numurs. Tāpat redzams, ka 218 centimetrus garais basketbolists mainījis frizūru, atsakoties no matu cirtām. Daži no Milvoki sekotājiem Pasečņiku jau salīdzinājuši ar lietuvieti Židrūnu Ilgausku, kurš ilggadēji spēlēja Klīvlendas “Cavaliers” sastāvā. Tāpat pievērsta uzmanība faktam, kā uz spēļu formas uzrakstīts Pasečņika uzvārds, kas darīts bez mīkstinājuma zīmēm. NBA karjeras laikā Vašingtonas “Wizards” sastāvā Pasečņikam divu sezonu garumā 28 mači ar vidējo statistiku 5,6 punkti un 3,9 atlēkušās bumbas. 

Tēva un dēla savienība Losandželosā

Potenciāli lielāko ažiotāžu vismaz sezonas ievadā saņems 17 titulus izcīnījusī Losandželosas “Lakers”, kura vasarā NBA drafta otrajā kārtā parūpējās par komandas lielākās zvaigznes Lebrona Džeimsa dēla Bronija izraudzīšanos. Vasaras līgā Bronija sniegums bija viļņveidīgs – no patiesa bezzobaina līdz pat rezultatīvam, tomēr vienaldzīgo nebija. 

Uz kādu jautru momentu cer cita “Lakers” zvaigzne Entonijs Deiviss. “Jautri redzēt, kā viņi treniņos viens otru izaicina. Bronijam kādā no treniņiem ir jāpārdanko pāri Lebronam. Mums šeit visur ir kameras,” teica Deiviss, liekot manīt, ka šāda iznākuma gadījumā par to uzzinās ne tikai “Lakers” iekšienē. 

“Man nav nekādu gaidu attiecībā uz šo sezonu,” teica nu jau 39 gadus vecais Džeimss, kurš vasaras olimpisko spēļu laikā guvis atziņu par vēl esošo basketbola dzirksti. “Man šķiet, ka šobrīd nav arī godīgi uz mums uzlikt jebkādas gaidas. Vienīgais, uz ko varam paļauties – kā strādājam treniņos un ar kādu attieksmi nākam uz darbu katru dienu.” 

Bruņojusies Ņujorkas “Knicks”

Starpsezonā aktīvākā maiņu darījumu tirgū bijusi Ņujorkas “Knicks”, kas, pēc visa spriežot, plāno izrādīt vissīvāko konkurenci Kristapa Porziņģa pārstāvētajai Bostonas “Celtics”. Vasaras ievadā no Bruklinas “Nets” tika iemainīts aizsardzības speciālists Mikals Bridžess, bet īsi pirms treniņnometnes sākuma tā vienojās par pārsteidzošu darījumu ar Minesotas “Timberwolves”. Rezultātā uz Austrumu konferenci pārcēlās Karls Entonijs Taunss, bet pretējā virzienā ceļoja Džūliuss Rendls un Donte Divičenzo.

Jāmin, ka Taunss par konkrēto notikumu attīstību nebija informēts. Vēl pirms notikušās maiņas viņš atradās “Timberwolves” treniņu zālē, kurā atstrādāja savu metienu, bet pēc notikušās maiņas bija pietiekami izsmeļošs sociālajā tīklā “X”. Maiņu īpaši nekomentēja nedz Ņujorkas “Knicks” galvenais treneris Toms Tibodo, nedz līderis Džeilens Bransons, kurš sarkastiski izlikās, ka nezina, kas ir Karls Entonijs Taunss. Kā ziņo basketbola apskatnieks Šams Čaranija, tad “Knicks” jau kopš drafta nakts strādājusi pie šīs maiņas, un Minesota tai piekritusi, kad spēlētājiem pievienota pirmās kārtas izvēle draftā. 

Lonzo Bola atgriešanās

Lonzo Bols NBA sava tēva bravūrīgo izteikumu dēļ ienāca skaļi. Ar otro numuru viņu 2017. gada draftā izvēlējās Losandželosas “Lakers”, taču tur viņa karjera nebija ilga. Sekoja nokļūšana Ņūorleānas “Pelicans” un vēlāk Čikāgas “Bulls”. Pirmās sezonas laikā Čikāga viņš guva meniska savainojumu, kas vēlāk izrādījās par iemeslu nespēlēšanai divu ar pusi gadu garumā. Viņa kreisajai kājai tika veiktas trīs operācijas, bet pēdējo reizi laukumā Bols bijis 2022. gada 14. janvārī. 

Sākotnējais meniska savainojums pārauga nopietnākā ceļgala traumā, no kuras reti kam izdodas atgriezties sportā. “Pēc šī īsti nevienam nav izdevies atgriezties atpakaļ. Tā kā būšu pirmais. Pavisam noteikti divus vakarus pēc kārtas nespēlēšu, tāpat būs arī minūšu ierobežojums. Ar nepacietību gaidu treniņnometni. Mērķis ir būt gatavam spēlēt sezonas pirmajā mačā. Nevaram prognozēt nākotni, bet tas ir plāns, pie kura strādāju,” savu veselības situāciju komentēja Bols. Karjeras 252 spēlēs viņš vidēji guvis 11,9 punktus, atdevis 6,2 piespēles un izcīnījis 5,7 atlēkušās bumbas. 

“Raptors” gatavojas draftam?

Mediju dienā pavisam atklāts bija Toronto “Raptors” basketbolists austrietis Jākobs Poeltls. “Man šķiet, mēs visi šeit zinām, ka gaidāmajā sezonā necīnīsimies par titulu. Nav nekādas jēgas doties un mēģināt uzvarēt katrā spēlē, lai tādējādi ziedotu attīstību.” 

Pagājušo sezonu “Raptors” ar bilanci 25-57 noslēdza 12. vietā Austrumu konferencē. Tas kļuva par vismazāk izcīnīto uzvaru skaitu kopš 2011./2012. gada sezonas. Toreiz Kanādā bāzētā vienība tika pie tikai 23 panākumiem. Ņemot vērā Poeltla izteikumus, var uzskatīt, ka šogad “Raptors” būs viena no Austrumu konferences vājākajām komandām, kas gatavosies augstam drafta numuram 2025. gadā. 

Sapīpējies otrgadnieks?

Aizdomas par potenciālu apreibināšanos pirms runāšanas ar žurnālistiem bijušas saistībā ar Portlendas “TrailBlazers” otrgadnieku Skūtu Hendersonu. Viņš ļoti radoši un ar smaidu uz lūpām sniedza atbildi uz jautājumu, ko mācījies no savas debijas sezonas. “Ēdiens. Kvalitatīvs ēdiens, kuru ēdu. Ļoti daudz ēdiena un lietas, ko no tā iemācījos.” Savā pirmajā sezonā Portlendas sastāvā Hendersons 62 spēlēs vidēji izcēlās ar 14 punktiem, 5,4 rezultatīvajām piespēlēm un 3,1 atlēkušo bumbu.