Rolandu Šmitu pietaupa, Stambulas “Anadolu Efes” pēdējā pārbaudes spēlē pārsteidz čempionus
foto: TURKPIX
Rolands Šmits gatavojas sezonai Stambulas "Anadolu Efes" rindās.
Basketbols

Rolandu Šmitu pietaupa, Stambulas “Anadolu Efes” pēdējā pārbaudes spēlē pārsteidz čempionus

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Trešdienas vakarā pēdējo pārbaudes spēli pirms jaunās sezonas aizvadīja Rolanda Šmita pārstāvētā Stambulas “Anadolu Efes”, kas punktu pirmssezonai lika ar panākumu pār Atēnu “Panathinaikos” (90:75). Šī kļuva par pirmo spēli, kurā pieteikumā neatradās Rolands Šmits, taču tas darīts spēlētāja atpūtināšanas nolūkos. 

Rolandu Šmitu pietaupa, Stambulas “Anadolu Efes” p...

Līdzīgi Artūram Žagaram, arī cits latvietis Rolands Šmits trešdien neatradās Stambulas “Anadolu Efes” pieteikumā pēdējā pārbaudes mačā pret ULEB Eirolīgas čempioniem Atēnu “Panathinaikos” (90:75). Šāds trenera apsvērums gan bijis pietaupīšanas nolūkos, jo līdzšinējās citās pārbaudes spēlēs Rolands Šmits bijis ierindā. Nespēlēja arī viens no potenciālajiem uzbrukuma līderiem Šeins Larkins, taču viņa nedošanās laukumā saistīta ar savainojumu, kura dēļ aizsargs nav piedalījies nevienā pārbaudes cīņā. Konkrētajā uzvarā ar 15 punktiem kluba rezultatīvākais bija Elaiža Braients (spēlētājs, kura dēļ Milvoki “Bucks” savulaik lauza līgumu ar mūsu Rodionu Kurucu, latvietim paliekot bez 2021. gada NBA čempiontitula). Grieķu klubam gan aizvadītajā mačā nepalīdzēja vairāki savainotie spēlētāji - Matīass Lesors, Kosts Sluks, Lorenzo Brauns, Huančo Ernangomess un Kosts Adetokunbo.

Starpsezonā Stambulas “Anadolu Efes” veikusi nopietnu sastāva pārbūvi, īpaši jau garajā galā. Bez Rolanda Šmita, kurš uz klubu pārcēlās pēc divām pavadītām sezonām Baltijas basketbola grandā Kauņas “Žalgiris”, uz Turcijas metropoli ceļoja arī Vensāns Puarjē, kurš līdz šim pārstāvēja vienu no Eirolīgas vadošajām komandām Madrides “Real”. Uz Eiropu pēc vairākām sezonām Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) pārcēlies Stenlijs Džonsons, kurš basketbola mekā figurēja starp G-līgu un NBA un pat NBA līmenī prasmīgais punktu guvējs bija Džordans Nvora.

Rolands Šmits vairākās pārbaudes spēlēs izcēlās ar produktīvu sniegumu. Uzvaru pār Bursas “Tofas” viņš kaldināja ar 11 punktiem, sešām atlēkušajām bumbām, trīs rezultatīvajām piespēlēm un trīs bloķētiem metieniem. Glorijas kausa ietvaros uzvaru pār ULEB Eirolīgas vienību Berlīnes “Alba” (79:64) latvietis veicināja ar desmit punktiem, četrām atlēkušajām bumbām un divām rezultatīvajām piespēlēm. Tāpat viņam 11 punkti un viena rezultatīva piespēle pārbaudes turnīra ietvaros Atēnās pret citu Eirolīgas komandu Telavivas “Maccabi” (89:66). Šī spēle īpaša ar to, ka tā notika brīvā dabā, “Panathenaic” stadionā (42 tūkstoši skatītāju vietu), kas bija pārpildīts. 

Rolanda pāreja uz kādu citu komandu pagājušās sezonas izskaņā nevarēja uzskatīt par pārsteigumu. Kauņas “Žalgiris’’ rindās viņam bija viena no līdera lomām Kaza Maksvīša vadībā, taču tā būtiski mainījās, kad 2023./2024. gada sezonā pie vadības grožiem nāca itālis Andrea Trinkjēri. Viņa basketbola filozofijā Šmita loma tik nozīmīga nebija, kas rezultējās ar vidējo minūšu samazināšanos laukumā un zemāku pienesumu statistikas ailēs. Tāpat Šmita sniegumu sezonas otrajā pusē manāmi ietekmēja vairāki savainojumi, kas liedza uzņemt labāko sportisko kondīciju.

Ņemot vērā latvieša pienesumu Kauņas “Žalgiris” rindās divu sezonu garumā, par viņa pakalpojumiem nopietnu interesi izrādīja arī tādas komandas kā “Valencia” un “Monaco”, piedāvājot ienesīgus līgumus ar sezonas algu ap vienu miljonu eiro. Šīs komandas pārtrumpoja “Anadolu Efes”, kas pie reizes samaksāja ap 400 tūkstošu eiro vērtu izpirkumu “Žalgiris”, kā arī ar latvieti noslēdza divu gadu līgumu. 

Pārbaudes spēlēs Šmits devis pārliecību, ka viņš būs viens no rotācijas basketbolistiem un var pretendēt uz vidējo spēles laiku ap 20 minūtēm. Ja latvietim aizies spēle no rokas konkrētajā dienā, viņa minūšu skaits var arī pieaugt. Kā novērojuši kluba fani, tad, neatkarīgi no Šmita fiziskās formas, viņš spēj mača laikā komandai sniegt desmit līdz 12 punktus, kas ir vērtīgs pienesums. 

Jauno sezonu ar Prezidenta kausa maču pret sīvāko pretinieci “Fenerbahce” klubs sāks šo svētdien, 29. septembrī, bet jau nākamnedēļ iesāksies spēles ULEB Eirolīgā un Turcijas čempionātā. Eiropas spēcīgākajā basketbola līgā “Anadolu Efes” pirmajā kārtā viesosies pie Lukas Banki un Andreja Gražuļa Boloņas “Virtus” (4. oktobrī), kamēr Turcijas līgā pirmā cīņa paredzēta dienu vēlāk pret “Yalovaspor”.