Pēc biļetes uz pusfinālu: Latvijas 3x3 basketbolisti pret mājinieku troksni un varenajiem serbiem
foto: AFP/Scanpix
Serbu nedienas! Jau pirmajā spēlē degunu savainoja Mihailo Vasičs (#), bet serbu līderis Strahiņa Stojačičs (#3) pagaidām Parīzē trāpījis vien 2 no 15 tālmetieniem.
Basketbols

Pēc biļetes uz pusfinālu: Latvijas 3x3 basketbolisti pret mājinieku troksni un varenajiem serbiem

Sporta nodaļa

Jauns.lv/LETA

Trīs dienu laikā Latvijas 3x3 basketbola izlase aizvadījusi četras no septiņām grupu turnīra spēlēm, bet piektdien 15:05 un 20:05 sekos vēl divas - pret mājinieci Franciju un šī sporta veida titulētāko izlasi – Serbiju, kuras sastāvā atrodamas 3x3 basketbola leģendas.

Pēc biļetes uz pusfinālu: Latvijas 3x3 basketbolis...

Lai arī Francija uzņem spēles, tās vīriešu 3x3 izlasei nepienācās automātiska vieta turnīrā (rīkotāji varēja izvēlēties, kura dzimuma komanda automātiski kvalificēsies turnīram, un kurai būs jāpiedalās kvalifikācijā. Francijas sieviešu izlases panākumi līdz šim bijuši krietni augstāki, tāpēc izvēle krita uz viņām). Lai iekļūtu sacensībās, francūžiem bija jācīnās olimpiskajā kvalifikācijā. Vieta Parīzē tika iegūta no 16. līdz 19. maijam notikušajās kvalifikācijas sacensībās Ungārijas pilsētā Debrecenā. Ceturtdaļfinālā papildlaikā ar 19:17 tika pārspēta Vācija, bet pusfinālā ar 21:20 – Mongolija. Tas arī deva vietu olimpisko spēļu turnīrā.

Francijas 3x3 vīriešu komanda var lepoties ar trīs godalgām Pasaules kausā. 2012. gadā tā spēlēja finālā un izcīnīja sudrabu, bet bronza iegūta 2017. un 2022. gadā. Pirms diviem gadiem Beļģijā bronzas mačā ar 18:17 apspēlēti beļģi. Eiropas čempionātā Francijas lielākais panākums ir otrā vieta 2019. gadā, bet pirms gada tā finišēja ceturtā. Bronzas spēlē Francija zaudēja tieši Latvijai – 19:22. No olimpisko spēļu četrinieka šo maču var atcerēties Kārlis Lasmanis, Francis Lācis un Zigmārs Raimo.

No Francijas četrinieka lielākā pieredze 3x3 basketbolā ir Frenkam Segelam, kurš spēlētāju pasaules rangā ieņem 24. vietu. 2022. gadā viņš bija izlases sastāvā, kad Pasaules kausā tika iegūta bronzas medaļa. 27 gadus vecais basketbolists līdz 2021./2022. gada sezonai paralēli spēlēja klasiskajā basketbolā, pārstāvot pēc spēka Francijas otrās un trešās līgas klubus (“Chartres”, “Angers”, “Alsace”, “Stade Rochelais”). Pēdējās divas sezonas Segels pilnvērtīgi nodevies 3x3 basketbolista karjerai.

Pārējie divi no trīs francūžiem 3x3 basketbolu savieno ar dalību klasiskajā basketbolā. Labāko karjeru līdz šim izdevies attīstīt Lukasam Dusoljē. 28 gadus vecais un divus metrus garais uzbrūkošais aizsargs pēdējās trīs sezonas pavadījis Francijas augstākās līgas vienībā “Nanterre”. Tās sastāvā 2023./2024. gada sezonā viņš vidēji spēlēja 17.4 minūtes, izceļoties ar 5,6 punktiem, 2,6 atlēkušajām bumbām un 1,1 rezultatīvo piespēli. Jauniešu gados viņš spēlējis U-16, U-18 un U-20 Francijas izlasēs. 3x3 basketbolistu reitingā viņš ieņem 144. vietu.

Žils Rambo klasiskajā basketbolā nespēja aizķerties, netiekot augstāk par Francijas otro līgu. Spēcīgākā valsts čempionātā viņš nospēlēja 15 spēles, kurās nespēja izcelties ar vērā ņemamu statistiku. Augstākajā līgā pēdējās divas sezonas pavadījis aizsargs Timotē Veržā, kurš spēlējis “Blois” klubā. 2023./2024. gada sezonā viņš vidēji laukumā pavadīja 19,2 minūtes, kurās guva 6,2 punktus, atdeva 2,3 piespēles un izcīnīja 1,2 atlēkušās bumbas. Veržā karjeras laikā spēlējis arī Francijas U-16 un U-18 izlasēs, pie nozīmīgākas lomas tiekot pirmajā.

Visdrīzāk bukmeikeri Franciju tik augsti sākotnēji vērtējuši (trešā vieta) tās mājinieces statusa dēļ. Pavisam noteikti divu spēlētāju paralēlā spēlēšana Francijas augstākajā līgā ir vērā ņemams fakts. Latvijas 3x3 izlase jau iepriekš lielākos turnīros pierādījusi, ka 3x3 basketbolā var pārspēt Franciju. Visdrīzāk Latvijas izlase var tikt uzskatīta par nelielu šīs spēles favorīti.

Plkst. 20:05 Latvijai pretī stāsies pavisam cits zvērs Serbijas izskatā. Titulētie serbi turnīru nav sākuši ļoti pārliecinoši, jau otrajā spēlē zaudējot Ķīnai, bet pēc tam izmokot uzvaru pēdējā sekundē pār Nīderlandi. Atkārtojumā gan redzams, ka uzvaras metiens diez vai būtu bijis jāskaita nostaigāta dēļ.

Pirmajā spēlē tā pārliecinoši pieveica ASV. Olimpiskajās spēlēs serbi iekļuva automātiski pēc, pasaules ranga.

Serbijas vārds 3x3 basketbolā nav diži jākomentē. Tikai vienā Pasaules kausā, 2019. gadā, Serbija neiekļuva labāko trijniekā (pusfinālā zaudēja Latvijai, bet bronzas mačā arī poļiem), 2014. gadā tai otrā vieta, bet pārējos sešos turnīros čempiones gods. Eiropas čempionātā tā kļuvusi par uzvarētāju piecas reizes pēc kārtas. 2017. gadā tā bija ceturtā, bet gadu iepriekš, 2016. gadā, otrā. Spēles pret Serbiju Latvijas basketbolistiem ir principiālas un bieži vien tajās noskaidrojies, kura komanda vēlāk uzvarēs turnīrā. Abas pēdējos gados sauktas par katra turnīra galvenajām favorītēm. Tomēr serbiem ir izdevies biežāk latviešus uzvarēt nekā tiem zaudēt.

2023. gada Pasaules kausā Serbija latviešus apspēlēja pusfinālā ar 21:18. Ar tādu pašu rezultātu serbi bija pārāki arī pagājušā gada Eiropas čempionātā. Pirms diviem gadiem Eiropas čempionātā finālā Serbija latviešus uzvarēja ar 21:14, bet tā gada Pasaules kausā komandas jau savstarpēji satikās pusfinālā. Arī toreiz labāki bija serbi – 22:17. Abu savstarpējos mačus vēl varētu ilgi un dikti uzskaitīt, taču tam nav lielas vērtības. Skaidrs ir viens – abu komandu spēlētāju starpā, īpaši starp Miezi, Lasmani un serbu basketbolistiem, valda nozīmīga savstarpējā vēsture. Un tas var piedot papildus odziņu abu duelim. Abu izlašu starpā spēles allaž bijušas ļoti fiziskas un nepiekāpīgas.

Plašus komentārus neprasa arī Serbijas 3x3 basketbolisti, kuri ir šī sporta veida pasaules vēstneši. Divkārtējais Pasaules kausa vērtīgākais basketbolists ir Dejans Majstorovičs, kurš 3x3 basketbolā spēlē jau kopš 2013. gada. Līdzīgi Naurim Miezim un Kārlim Lasmanim, arī Majstorovičs 3x3 basketbola karjeru izvēlējies turpināt Ķīnā, tādējādi krītot finansiālajam valdzinājumam attīstīt šīs valsts 3x3 kopienu. Viņa iesauka 3x3 apcirkņos ir “The Maestro” – uzskatāms par dižāko punktu guvēju šī sporta veida nesenajā vēsturē. FIBA spēlētāju rangā viņš šobrīd ir ceturtais.

32 gadus vecais Strahinja Stojačičs ir vēl viens plaši zināms 3x3 basketbolists. Līdz 2022. gadam viņš lielākoties spēlēja klasisko basketbolu, karjeru noslēdzot pēc spēka Serbijas otrās līgas komandā “Hercegovac Gajdobra”. 2023. gada Pasaules kausa un Eiropas čempionāta vērtīgākais spēlētājs 3x3 basketbola laukumos plašāk zināms ar savu “Doctor Strange” iesauku. Sojačičs FIBA spēlētāju rangā šobrīd piekāpjas tikai amerikānim Džimeram Fredetam. Līdzīgi Majstorovičam, arī Stojačičs 3x3 basketbolista karjeru attīsta Ķīnā.

Vēl Serbiju olimpiskajās spēlēs pārstāv Marko Brankovičs un Mihailo Vasičs. Brankovičs no 2013. līdz 2019. gadam spēlēja Serbijas augstākās līgas klubos “Vojvodina” un “Sloboda Užice”. Rezultatīvākā sezona viņam 2015./2016. gadā (11,2 punkti spēlē). Kopā ar Serbijas izlasi viņš paspējis kļūt par čempionu Pasaules kausā 2022. gadā un pirms gada. Tikmēr Vasičs kopš 2017. gada atrodas 3x3 basketbola apritē un līdz šim brīdim pārstāv Novi Sadā bāzēto “Liman”. Jauniešu gados viņš devās skoloties uz universitāti ASV, uzspēlējot gan NJCAA, gan NCAA otrajā divīzijā. Kopā ar Serbijas izlasi viņš kļuvis par divkārtējo Pasaules kausa čempionu un 2021. gadā bija komandas sastāvā titula izcīnīšanā Eiropas čempionātā. Tāpat viņš bija ierindā Tokijas spēlēs, kurās serbi ieguva bronzu. Brankovičs FIBA spēlētāju rangā ieņem 15. vietu, bet Vlasičs 37. vietu.

Serbijas vadošie spēlētāji pēdējos pāris gadus bijuši Stojačičs un Majstorovičs, tomēr Vasičs tiek uzskatīts par vienu no labākajiem spēlētājiem cīņā zem groza un groza tuvumā, kamēr tieši Brankovičs ar vidēji sešiem punktiem spēlē līdz šim Parīzē bijis rezultatīvākais savā izlasē.

Abi šodienas pretinieki Parīzē apliecinājuši, ka pieskaitāmi medaļu pretendentu pulkam, no kura praktiski jau izslīdējusi ASV.

Pēc četrām spēļu kārtām Latvija ar četrām uzvarām četros mačos ir līdere. Trīs uzvaras ir Serbijai, pa divām uzvarām - Francijai, Lietuvai, Nīderlandei un Polijai, vienu panākumu ir izcīnījusi Ķīna, bet zaudējumi visos mačos ir ASV.