Basketbols
2024. gada 17. jūlijā, 01:58

Mūžībā devies leģendārā Kobes Braienta tēvs Džo, kurš pats bija izcils basketbolists

Sporta nodaļa

Jauns.lv

16. jūnijā 69 gadu vecumā miris izcilais amerikāņu basketbola spēlētājs un treneris Džo Braients, kurš bija helikoptera katastrofā bojā gājušā Kobes Braienta tēvs. Nesen viņš bija pārcietis smagu insultu.

Mūžībā devies leģendārā Kobes Braienta tēvs Džo, k...

Savā 16 gadu basketbolista karjerā viņš spēlēja trijos Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubos — Filadelfijas “76ers” (1977. gadā spēlēja NBA finālā), Sandjego (vēlāk Losandželosas) “Clippers” un Hjūstonas “Rockets”, bet pēdējos 9 gadus līdz 1992. gadam spēlēja Eiropā, pēc tam kļūstot par treneri.

1975. gadā Džo apprecēja bijušā NBA spēlētāja Čabija Koksa māsu Pemu, ģimenē uzauga trīs bērni — divas meitas un dēls Kobe, kurš piedzima Filadelfijā, bet basketbola ābeci apguva, kad viņa tēvs spēlēja Itālijā.

Tiesa, tēva un dēla attiecības ne vienmēr bija rožainais, kas sevišķi izpaudās 2001. gada 18. aprīlī, kad Kobe apprecēja 18 gadus veco Vanesu Leinu — ne vecāki, ne abas māsas uz laulību ceremoniju neieradās. Tika ziņots, ka vecāki neatbalstīja dēla izvēli apprecēt tik jaunu meiteni, kura turklāt nemaz nav melnādainā. Līdz salabšanai pagāja divi gadi, kad piedzima Kobes pirmā meita Natālija.

Kobe Braients, kuru daudzi uzskata par visu laiku izcilāko basketbolistu, visu 20 gadu karjeru nospēlēja Losandželosas “Lakers”, 5 reizes kļūstot par NBA čempionu, 18 reizes piedaloties “Visu zvaigžņu spēlē”, 2008. gadā viņu atzina par NBA vērtīgāko spēlētāju, bet turpmākos divus gadus — par NBA finālsērijas vērtīgāko spēlētāju. 2008. un 2012. gadā Kobe palīdzēja ASV izlasei izcīnīt olimpiskās zelta medaļas. Profesionālā spēlētāja karjeru viņš noslēdza 2016. gada 13. aprīlī, iemetot 60 punktus Jūtas "Jazz". 37 gadu un 234 dienu vecumā viņš kļuva par vecāko spēlētāju, kurš vienā spēlē guvis 60 vai vairāk punktu.

2020. gada 26. janvārī Kobe Braients traģiski gāja bojā helikoptera katastrofā kopā ar savu 13 gadus veco meitu Džannu, sešiem ģimenes draugiem un pilotu, dodoties ceļā uz basketbola spēli. Togad viņu pēc nāves uzņēma Basketbola slavas zālē, bet 2021. gadā iekļāva NBA 75. gadu jubilejas komandā.

Kobe Braients (1978-2020) uz laukuma un dzīvē

20 gadu spožajā karjerā Kobe Braients Losandželosas "Lakers" sastāvā kļuva par pieckārtēju NBA čempionu, divas reizes iegūstot finālsērijas vērtīgākā spēlētāja ...

Losandželosā cilvēki sēro par bojāgājušo NBA leģendu Kobi Braientu un viņa 13 gadu veco meitu Džannu

Helikoptera avārijas vietā piemin leģendāro basketbolistu Kobi Braientu un pārējos bojāgājušos

Kobes Braienta atraitne Vanesa ar meitām Natāliju, Bianku un Kapri

Basketbola leģenda Kobe Braients (1978-2020) un viņa meita Džanna (2006-2020)

4 meitu vecāki - NBA leģenda Kobe Braients un viņa sieva Vanesa