Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Nacionālās pašapziņas simbols: basketbols trīs gadu laikā ieguvis vadošo vietu sabiedrībā
foto: LETA
Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss (no kreisās) un Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris Luka Banki piedalās zibakcijā par godu Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram basketbolā pie Brīvības pieminekļa.
Basketbols

Nacionālās pašapziņas simbols: basketbols trīs gadu laikā ieguvis vadošo vietu sabiedrībā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Lai arī Latvijas basketbola izlase šajā vasarā neizcīnīja vietu Parīzes olimpiskajās spēlēs, pēdējos gados sporta veids bieži vien iepriecinājis līdzjutējus, vienojis sabiedrību un cēlis tās pašapziņu, uzskata Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss. Izlases rezultāts šajā vasarā ir izvērtēts, nosakot, ka nepieciešami uzlabojumi atsevišķās niansēs, lai sasniegtu labu rezultātu 2025. gada Eiropas čempionātā Rīgā.

Nacionālās pašapziņas simbols: basketbols trīs gad...

Latvijas basketbola izlase šo vasaru noslēdza ar nepiepildītu mērķi – neiegūstot tiesības piedalīties 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs. Latvijas izlases galvenais treneris Luka Banki pēc zaudējuma Brazīlijai pauda lepnumu par komandu, kas izcīnījusi iespēju cīnīties par šādu ceļazīmi un nokļuvusi vienas spēles attālumā no tās. Trenera teiktajā nav nekas neparasts, jo 2021. gada februārī tā piedzīvoja melnu lappusi tās vēsturē – pēc zaudējuma Bulgārijai (65:66) nācās izlaist 2022. gada Eiropas čempionāta finālturnīru.

Uzreiz pēc šīs neveiksmes Latvijas Basketbola savienība atrada džokeri Lukas Banki personā, kura vadībā valstsvienība trīs gadu garumā transformējusies par vienu no populārākajām sporta komandām Latvijā. Pēdējo divu gadu laikā mājas spēles "Arēnā Rīga" bijušas izpārdotas, visi spēlētāji vēlējušies pārstāvēt savu valsti par spīti savainojumu likstām vai kādiem citiem apgrūtinājumiem, bet LBS kā organizācija darījusi visu, lai nodrošinātu labāko servisu gan spēlētājiem, gan apkalpojošajam personālam.

Latvijas basketbola izlases uzvar Gruziju.

Latvijas basketbola izlases olimpisko kvalifikāciju Rīgā sāk ar uzvaru pret Gruziju

Latvijas vīriešu basketbola izlase otrdien, 2. jūlijā, Rīgā ar uzvaru uzsāka Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

"Manuprāt, basketbols šo gadu laikā kļuvis par nacionālās pašapziņas simbolu," saka LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss. "Tas ir sporta veids, ar kuru varam lepoties, un tādi Latvijā šobrīd ir divi – basketbols un hokejs.’" Viņš min vairākus piemērus, kuros novērojis sabiedrības saliedēšanos basketbola turnīru vai spēļu laikā – 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas mačā pret Lielbritāniju Ņūkāslas arēnu pārpildīja tur dzīvojošie latvieši, uz Indonēziju vērot Pasaules kausa spēles devās vairāki tūkstoši latvieši, tādējādi izlases spēlētājiem liekot justies kā mājās, bet minētā turnīra laikā vairākās skolās stundu laikā tika vērota ceturtdaļfināla spēle pret Vāciju. Latvija arī kļuva par pirmo 3x3 basketbola olimpisko čempioni. "Jāatceras, ka toreiz tika uzvarēta Krievija (Krievijas Olimpiskās komitejas komanda – aut.), spēlē traumu guva Edgars Krūmiņš, kurš ar gandrīz lauztu kāju atrada spēkus, lai palīdzētu. Tika izmainīta spēles gaita, atspēlēti mīnusi un uzvarēta spēle," to atminas Cipruss.

Pēc veiksmīgā Pasaules kausa, kurā valstsvienība ieguva piekto vietu, tika nolemts savu skatītāju priekšā mēģināt organizēt olimpisko kvalifikāciju. Iegūstot valsts labvēlību finansiālā atbalsta izteiksmē, tika panākts, ka FIBA piešķir šīs tiesības, "Mēs sarīkojām basketbola festivālu nedēļas garumā – gan "Arēnā Rīga", gan pie tās, bet Esplanādē un daudzās Latvijas pašvaldībās notika publiskā spēļu skatīšanās un fanošana līdz izlasei," LBS ģenerālsekretārs uzsver, ka olimpiskais kvalifikācijas turnīrs Latvijā bija kas vairāk par prestižām sporta sacensībām. Turnīra laikā bijis iespējams novērot pastiprinātāku interesi par basketbolu – bērni izrāda lielāku interesi par šo sporta veidu, un pēdējos gados novērots to lielāks pieplūdums sporta skolās. "Svarīgākais ir veidot pozitīvu vidi," saka Cipruss. "Augstu sasniegumu sportā galvenā ideja ir, lai tiktu veicināta sportot gribēšana un sabiedrība kļūtu saliedētāka. Domāju, ikkatram skrien skudriņas pāri, kad "Arēnā Rīga" kopā tiek dziedāta himna. Ir svarīgi, lai aiz šīs paaudzes sekotu nākamās, kuras var iepriecināt tās līdzjutējus un piepildītu "Arēnu Rīga".

Latvijas basketbolistu atbalstītāji dodas gājienā uz"Arēna Rīga" 07.07.2024.

Sporta fani un Latvijas vīriešu basketbola izlases atbalstītāji no pulksten 15:00 tika aicināti pievienoties spēles "6. spēlētāja iesildīšanās" kaujai bārā ...

Olimpiskais kvalifikācijas turnīrs bija arī lieliska pārbaude LBS izveidotajai rīkotāju komandai, kas 2025. gadā organizēs vienu no sezonas lielākajiem starptautiskajiem sporta forumiem – Eiropas čempionāta finālturnīru. No FIBA saņemtas Ministru kabinetam un Izglītības un zinātnes ministrijai adresētas pateicības vēstules par augstā līmenī noorganizēto turnīru. FIBA un viesu komandu augstais novērtējums sagādā gandarījumu, vienlaikus ir iespēja novērst sīkos trūkumus, ko, iespējams, nepamanīja ne dalībnieki, ne skatītāji, bet kuri nav paslīdējuši garām pašiem rīkotājiem. Pieredze palīdzēs kļūt vēl labākiem.

Lai arī trīs gadu garumā novērotas daudz pozitīvas emocijas ap basketbola izlasi, nozīmīgo turnīru laikā iegūta aizvien lielāka popularitāte un var runāt pat par tās ietekmi sabiedrības saliedēšanā, šajā vasarā mērķis – tikt olimpiskajās spēlēs – netika  izpildīts.

"Nav noticis nekas ārkārtēji kritisks,’’ saka LBS ģenerālsekretārs. ‘’Sportā nevar vienmēr uzvarēt. Jā, pēc 5. vietas Pasaules kausa izcīņā pakāpāmies uz 6. vietu FIBA rangā un pamatoti tikām uzskatīti par olimpiskās kvalifikācijas Rīgas grupas favorītiem. Taču Brazīlijas izlase FIBA rangā ap 10. vietu ir jau vairākus gadu desmitus, un tās sastāvā Rīgā bija seši spēlētāji ar pieredzi NBA. Pirms gada Džakartā mūsu komanda bija sagatavojusies labāk un uzvarēja ar 20 punktu starpību. Šoreiz labāki bija pretinieki. Dažādu objektīvu iemeslu dēļ vairāki Latvijas valstsvienības spēlētāji nevarēja parādīt labāko sniegumu, protams, pietrūka vairāku savainoti basketbolistu. Tie, kuri bija ierindā, atdeva visus spēkus un daļu veselības, tāpēc katrs spēlētājam par izlasei ziedoto laiku un enerģiju, pelnījis pieminekli. Lai arī šoreiz uzvarēt neizdevās."

Tagad jāizdara secinājumi, lai pienācīgi sagatavotos Eiropas čempionāta finālturnīram. "Mūsu kā mazās valsts lielākais pluss ir spēja ātri reaģēt pēc neveiksmēm. Zaudējums Brazīlijas izlasei nenozīmē, ka nepieciešamas kardinālas pārmaiņas, bet atsevišķas nianses noteikti jākoriģē. Mūsu uzdevums ir sasniegt pēc iespējas labāku rezultātu. Lai to izdarītu, šobrīd pētām, kā to paveikt. No vienas puses laika ir daudz, bet no otras – maz. Gads līdz Eiropas čempionātam jāizmanto, lai mēs atgrieztos uz uzvarētāja takas," par šī brīža pirmajiem secinājumiem izlases darba uzlabošanā pēc neveiksmes kvalifikācijā saka Cipruss.

Nākamās izlases spēles gaidāmas novembra beigās, kad Eiropas čempionāta kvalifikācijā divas reizes būs jācīnās pret Beļģiju. Savukārt 2025. gada februārī tiks uzņemta Spānijas izlase, bet izbraukumā būs jāviesojas pie Slovākijas. Kā finālturnīra rīkotājai Latvijai jau ir tiesības spēlēt finālturnīrā, tātad četras kvalifikācijas turnīra spēles varēs izmantot, lai mērķtiecīgi gatavotos "EuroBasket2025".