Hamiltons uzvar Lielbritānijas "Grand Prix" Silverstonā devīto reizi karjerā
foto: imago/HochZwei
Lūiss Hamiltons.
Citi sporta veidi
2024. gada 7. jūlijā, 18:38

Hamiltons uzvar Lielbritānijas "Grand Prix" Silverstonā devīto reizi karjerā

Sporta nodaļa

jauns.lv / F1.lv

Pie emocionāla panākuma mājas posmā Silverstonā ticis “Mercedes” komandas veterāns Lūiss Hamiltons lietus ietekmētajā Lielbritānijas Grand Prix izcīņā.

Hamiltons uzvar Lielbritānijas "Grand Prix" Silver...

Lai gan sacīkšu laikā tika solīts lietus, uz starta braucēji devās ar sausam laikam paredzētajiem slikiem. “Mercedes” braucējiem izdevās izmantot kvalifikācijā gūtās priekšrocības un noturēties abās vadošajās pozīcijās. Lando Noriss centās apsteigt Luisu Hamiltonu, tomēr kļūdījās trajektorijas izvēlē un nonāca aiz Maksa Verstapena.

Pirmajos apļos līderi apzinīgi gaidīja lietus ierašanos un ar pozīcijām nemainījās, tomēr jau atkal iezīmējās “McLaren” komandai raksturīgā spēja sataupīt riepas un gūt virsroku pirmā nogriežņa otrajā pusē. Sākoties lietum, “McLaren” braucēji kā raķetes pašāvās visiem garām – Noriss nonāca vadībā, bet viņa komandas biedrs Oskars Piastri uz otro vietu.

McLaren stratēģijas kļūda?

Tā kā lietusgāze nebija plānota pārāk gara, lielākā daļa braucēju palika trasē ar sausā laika riepām. No vadošo vienību braucējiem Šarls Leklērs un Serhio Peress devās boksos, tomēr stratēģija nebija veiksmīga – drīz vien faktiski sausā trasē abi zaudēja 10 sekundes aplī un paguva nodeldēt savas riepas līdz nākamajam nokrišņu vilnim, nonākot apli aiz līderiem.

Piastri atradās cieši aiz Norisa, tomēr “McLaren” komanda, lietum pastiprinoties, boksos iesauca tikai līderi. Aplis ilgāk trasē Piastri maksāja dārgi, jo viņš atgriezās trasē tikai sestajā pozīcijā aiz Karlosa Sainsa. Lielākais ieguvējs bija Makss Verstapens, kurš ar apli agrāku pitstopu apsteidza Džordžu Raselu un pakāpās uz trešo pozīciju.

Ūdens sistēmas problēmas lika Džordžam Raselam doties boksos, lai izstātos, atstājot trasē 18 braucējus, jo vēl iesildīšanās apļa beigās malā nobrauca arī “Alpine” pārstāvis Pjērs Gaslī.

Lietus nebija tik spēcīgs

Lietusgāze neizrādījās tik stipra kā prognozēts un uz pēdējo distances ceturksni braucēji vēlreiz devās boksos – šoreiz pēc sausā laika riepām. Jau atkal “McLaren” nogaidošā taktika nedeva rezultātu – apli vēlāks pitstops par Hamiltonu lika Norisam atkāpties uz otro pozīciju. Atšķirībā no abiem britiem, Verstapens tika pie cietā, nevis mīkstā riepu komplekta.

“Red Bull” taktika izrādījās pareiza – trase strauji izžuva uz mīksto riepu izmantotājiem bija jāiepūlās, lai sataupītu tās līdz finišam. Verstapens apsteidza Norisu un finišēja otrajā vietā, tomēr par sacensību galveno varoni nešaubīgi kļuva Lūiss Hamiltons, kļūstot par vecāko uzvarētāju nepilnu 30 gadu laikā.

Aiz goda pjedestāla ceturtais finišēja Piastri, bet Sainss izmantoja izdevību sacīkšu beigās iebraukt pēc jauna riepu komplekta, lai tiktu pie papildus punkta par ātrāko apli. Jau otro posmu pēc kārtas nevainojami brauca Niko Hulkenbergs, izcīnot sev un “Haas” komandai ļoti vērtīgu sesto vietu priekšā abiem “Aston Martin” braucējiem.