Pamatīgs negaiss pārtrauc Vācijas un Dānijas futbola izlašu astotdaļfināla spēli

Sestdien Dortmundē negaisa dēļ pirmajā puslaikā pārtraukts Vācijas un Dānijas izlašu astotdaļfināla mačs Eiropas čempionātā.

gallery icon
29
Futbols
2024. gada 30. jūnijs, 13:37

2009. gada traģēdija izskaidro, kāpēc Dānijas futbolisti izmisīgi vēlējās spēles pret Vāciju pārtraukšanu

Sporta nodaļa

Jauns.lv

2009. gadā notikušais šausminošais incidents futbola spēles laikā ļauj saprast, kāpēc Dānijas futbolisti tik izmisīgi vēlējās, lai līdz ar negaisu spēle pret Vāciju tiktu pārtraukta.

Sestdien Dortmundē negaisa dēļ pirmajā puslaikā tika pārtraukts Vācijas un Dānijas izlašu astotdaļfināla mačs Eiropas čempionātā, futbolistiem laukumā atgriežoties pēc apmēram pusstundu ilgas pauzes. Papildus spēcīgam lietum, debesis pāršalca arī vairāki zibeņi.

Ja ieskatāmies vēsturē, tad saprotams, kāpēc Dānijas izlase bija piesardzīga, kad Eiropas čempionāta finālturnīra astotdaļfināla cīņā pret Vāciju sākās pērkona negaiss.

2009. gada jūlijā dāņu futbolistu Džonatanu Rihteru, spēlējot FC “Nordsjaelland” (FCN) dublieru komandā, notrieca zibens, kā rezultātā viņam apstājās sirds.

Kaspers Hjulmands, kurš ir Dānijas galvenais treneris šīs vasaras Eiropas čempionātā, bija trenera asistents, kad Rihteram trāpīja zibens.

Mediķi atjaunoja Rihtera sirdsdarbību, bet spēlētājs tika ievietots mākslīgajā komā un atdzesēts līdz 34 grādiem pēc Celsija, kas bija daļa no Dānijas standarta sirdsdarbības apstāšanās procedūras.

2009. gada augusta beigās - sešas nedēļas pēc zibens spēriena - Rihters un viņa ārsti nolēma amputēt Rihteram kreiso apakšstilbu, jo bojājumi bija ļoti smagi. Kā ziņo dāņu mediji, tas esot ievērojami uzlabojis Rihtera veselības stāvokli.

Dānijas izlases galvenā trenera asistents Mortens Vīgorsts tobrīd bija FCN galvenais treneris. FCN strādāja arī Dānijas delegācijas vadītājs Kristians Nērkjērs.

Runājot ar medijiem 2022. gadā par šo incidentu, Hjulmands teica: "Nordsjælland" komandā Mortens Vīgorsts, Kristians Nērkjērs un es redzējām, kā vienu no mūsu spēlētājiem Džonatanu Rihteru laukumā notrieca zibens. Viņš 10 dienas pavadīja komā. Mēs nezinājām, vai viņš zdzīvos vai mirs, un spēlētājiem bija grūti zināt, kā reaģēt. Vai bija labi svinēt vārtus? Vai mēs drīkstējām smieties? Vai mēs drīkstējām raudāt?"

Rihters bija spiests aiziet no futbola 24 gadu vecumā. Tagad viņš darbojas Dānijas komandas FC “Græsrødderne” valdē.