foto: Deo Kato/Facebook
Skrējienu cauri Āfrikai līdz Londonai “iepauzē” ieslodzījums Dienvidsudānā
Vidēji dienā Deo Kato noskrien 40,2 kilometrus.
Sporta zvaigznes
2024. gada 29. jūnijs, 18:20

Skrējienu cauri Āfrikai līdz Londonai “iepauzē” ieslodzījums Dienvidsudānā

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Ugandā dzimušais Deo Kato no Londonas apņēmies pirmais pasaulē noskriet no Dienvidāfrikas līdz pat Lielbritānijas galvaspilsētai. Apmēram 14 484 kilometru garo ultramaratonu gan pārtraucis ieslodzījums cietumā Dienvidsudānā.

Kato jau bija noskrējis vairāk nekā pusi no Āfrikas garuma, apmēram 8851 kilometru, kas atbilst gandrī 210 maratona distancēm, kad 2. jūnijā netālu no Dienvidsudānas galvaspilsētas Džūbas viņu arestēja, vēsta britu izdevums “Guardian”.

Londonā palikušajai skrējēja dzīvesbiedrei un šā projekta menedžerei Alisei Laitai nebija ne jausmas, kur viņš pazudis, līdz pat 17. jūnijam. Alise zināja, ka Dienvidsudānā ir ļoti slikti sakari, vietām nav elektrības, lai uzlādētu savas ierīces, un paļāvās, ka viss ir kārtībā.

Kato atbrīvoja 23. jūnijā pēc trim nedēļām ieslodzījumā. Viņš bija arestēts kopā ar ugandiešu šoferi Mulondo Viljamu, kurš seko skrējējam ar atbalsta auto. 17. jūnijā Alise “Instagram” saņēma ziņu no svešinieka – ieslodzītā, kurš kopā ar Kato bija atradies Riversaidas cietumā, bēdīgi slavenā ar sliktiem apstākļiem. Pēc tam Kato pārvests uz Nacionālās drošības dienesta galveno mītni Džūbā.

Par tālāko nebija nekādas skaidrības, Lielbritānijas Ārlietu ministrijā atzina, ka ieslodzījums var ilgt pat mēnešiem. Kato tomēr paveicās – 23. jūnijā Alisei piezvanīja Viljama sieva ar vēsti, ka viņi ir atbrīvoti. Drīz pēc tam piezvanīja arī Kato, kuram visu šo laiku bija liegts advokāts un vispār jēdzīgi paskaidrojumi par notikušo.

foto: Deo Kato/Facebook
Nepilna gada laikā Deo Kato ir noskrējis vairāk nekā pusi no Āfrikas garuma – apmēram 8851 kilometru

Savā maršrutā, kam divos kontinentos jāšķērso 15 valstis, Kato jau bija saskāries ar birokrātijas barjerām. Martā viņš sasniedza Kenijas un Etiopijas robežu, bet turpināt ceļu pa Etiopiju, kur daļā valsts nesen vēl plosījās pilsoņu karš, skrējējam liedza. Tad viņš nolēma doties caur Dienvidsudānu.

Kato skrējiens sākās pagājušā gada 24. jūlijā Keiptaunā no pieminekļa “Garais gājiens uz brīvību”, kurā pieminēts Nelsons Mandela un citi pret aparteīdu vērstās cīņas varoņi. Viņa plāns bija skriet 381 dienu, tikpat daudz, cik afroamerikāņi Alabamā, protestējot pret rasismu un segregāciju, sarīkoja Montgomerijas autobusu boikotu, kas sākās 1955. gadā.

Vidēji dienā Kato noskrien 40,2 kilometrus (nepilnu maratonu), viņš ir šķērsojis Dienvidāfriku, Botsvānu, Zimbabvi, Zambiju, Tanzāniju, Ugandu, Keniju.

2021. gadā Kato noskrēja Londonas maratonu, lai trenētos Āfrikas skrējienam, viņš pieveica arī 12 ultramaratonus. Šo ceļojumu Kato plānoja divus gadus.

Martā intervijā “Guardian” Kato pauda, ka vēlas pretstāvēt uzskatam, ka cilvēkiem vajadzētu “atgriezties tur, no kurienes viņi nāk”. Viņam bija desmit gadu, kad viņš ieradās Lielbritānijā, kur jau gaidīja māte. Pēc koledžas absolvēšanas Kato kļuva par skriešanas treneri.

“Facebook” viņš ierakstījis veltījumu Alisei: “Daudzi redz tikai vienu monētas pusi: cilvēku, kurš uzņemas šo izaicinājumu (..). Tomēr viņi bieži aizmirst par vienādojuma otru pusi – partneri, kurš arī ir riskējis ar visu, lai atbalstītu un stāvētu blakus savam mīļotajam.” Kato plāno atgriezties Londonā septembra beigās.