foto: AP/Scanpix
Publika redz, kā himnas laikā apslapinās Dienvidsudānas prezidents? Arestēt žurnālistus!
Salva Kiirs Majardits
Pasaulē
2023. gada 9. janvāris, 16:33

Publika redz, kā himnas laikā apslapinās Dienvidsudānas prezidents? Arestēt žurnālistus!

Jauns.lv

Seši žurnālisti arestēti Dienvidsudānā saistībā ar neseno skandālu, kad internetā izplatījās videoieraksts, kā valsts prezidents apslapinās oficiālas ceremonijas laikā, vēsta BBC.

Pērnā gada decembrī sociālajos medijos parādījās skandalozs video, kurā redzams, kā valsts himnas skanēšanas laikā prezidenta Salvas Kiira Majardita bikses pēkšņi kļūst slapjas un zem viņa satek peļķe.

Incidents, kurš pārsteidza ne tikai žurnālistus, valdības amatpersonas un citus viesus, bet arī pašu prezidentu, varēja liecināt par nopietnām valsts vadītāja veselības problēmām.

Notikušais izraisīja asas diskusijas, vieni prezidentu izsmēja un pauda viedokli, ka viņam laiks doties pensijā, bet citi pauda sašutumu par sava prezidenta publisku apkaunošanu.

Dienvidsudānas Žurnālistu savienības prezidents Patriks Ojets sacīja aģentūrai “Reuters”, ka žurnālistus “tur aizdomās par to, ka viņi zina, kā publikā nokļuva video, kurā prezidents apčurājas”. Dienvidsudānas raidsabiedrība SSBC paziņoja, ka šis materiāls nekad netika translēts.

71 gadu vecais Salva Kiirs Majardits ir Dienvidsudānas prezidents kopš tās neatkarības iegūšanas 2011. gada 9. jūlijā, kad pēc asiņaina kara tā atdalījās no Sudānas. Pirms tam viņš gandrīz sešus gadus bija Sudānas pirmais viceprezidents.